Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Demogrāfs: Šogad Latvijā tiks sasniegts jaundzimušo skaita antirekords pēdējā gadsimtā

Šogad Latvijā tiks sasniegts jaundzimušo skaita antirekords pēdējā gadsimtā, šorīt Latvijas Radio paziņoja demogrāfs Ilmārs Mežs.

Man ir grūti iedomāties, kam būtu jānotiek, lai Latvijā netiktu sasniegts absolūtais jaundzimušo skaita minimums pēdējā gadsimta laikā, izteicās Mežs.

Demogrāfs asi kritizēja Latvijas valdības īstenoto ģimenes politiku, uzsverot, ka "valsts atbalsts ģimenes politikā ir absolūti nepietiekošs". Viņš novērojis, ka valdība par ģimenes jautājumiem bieži aizmirst, piemēram, Finanšu ministrija savos pēdējos nodokļu reformas piedāvājumos kārtējo reizi aizmirsusi modelēt, kā tās piedāvājums ietekmēs ģimenes ar bērniem.

Mežs ir pārliecināts, ka Latvijas valdībā ir nepieciešams tāds valdības loceklis ar balsstiesībām, kurš varētu iebilst vai apstādināt ģimenēm ar bērniem kaitīgus priekšlikumus.

Demogrāfs atzīmēja, ka Latvijas valdība bieži cer, ka uzlabojumus demogrāfiskajā situācijā nesīs augoša ekonomika, taču "plika" ekonomikas izaugsme nestimulējot bērnu dzimstību, bet tam nepieciešama arī mērķtiecīga ģimenes politika. Turklāt sekmīga ģimenes politika ļautu Latvijai piesaistīt atpakaļ reemigrantus, ir pārliecināts Mežs.

Atsaucoties uz Eurostat prognozēm, Mežs atzīmēja, ka šādas politikas rezultātā līdz 2050.gadam Latvija zaudēs vēl pusmiljonu cilvēku, kamēr Igaunijā samazinājums būšot tikai par pāris procentiem, līdz ar to pēc pāris paaudzēm Latvija iedzīvotāju skaita ziņā kļūšot mazāka par Igauniju.

Latvijā ģimenes politikai atvēl 1%-1,5% no iekšzemes kopprodukta, kamēr citviet Eiropā tie ir 2%-2,5%. "Bet to var mainīt," piebilda Mežs.

Kā ziņots, Latvijā šogad astoņos mēnešos reģistrēti 12 014 jaundzimušie, kas ir par 3,7% jeb 462 jaundzimušajiem mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes publiskotie provizoriskie dati.

Tostarp augustā reģistrēti 1543 jaundzimušie, kas ir par 8% jeb 135 mazāk nekā 2019.gada attiecīgajā mēnesī.

Vienlaikus 2020.gada astoņos mēnešos reģistrēti 18 474 mirušie, kas ir par 0,9% jeb 175 mazāk nekā pagājušā gada attiecīgajā periodā. Tostarp augustā reģistrēti 2186 mirušie, kas ir par 11,6% jeb 227 vairāk nekā pagājušā gada augustā.

Tādējādi šogad astoņos mēnešos reģistrēto mirušo skaits par 6460 pārsniedza dzimušo skaitu, tostarp augustā reģistrēto mirušo skaits par 643 pārsniedza dzimušo skaitu.

Pēc provizoriskiem datiem, Latvijā 2020.gada 1.augustā bija 1,899 miljoni iedzīvotāju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē