Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Investori aicina par likumsargu prioritāti izvirzīt Latvijā izdarītos noziegumos iegūtu līdzekļu iesaldēšanu

Ārvalstu investori aicina valdību par tiesībsargājošo iestāžu prioritāti nekavējoties izvirzīt tādu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas novēršanu un līdzekļu iesaldēšanu, kas ir radušies Latvijā izdarītu noziegumu rezultātā, šādu nostāju pauž Ārvalstu investoru padome Latvijā (FICIL), vērtējot finanšu un ekonomisko noziegumu apkarošanu.

Patreizējam fokusam atrodoties uz ārvalstīs izdarītu noziedzīgi iegūtu līdzekļu rezultātā iegūto līdzekļu konfiskāciju un resursu trūkuma dēļ nespējot vispusīgi koncentrēties uz Latvijas predikatīvajiem noziegumiem, cieš Latvijas godprātīgo uzņēmumu intereses, uzskata padome.

FICIL ieskatā, labvēlīgas investīciju vides veicināšanā nepieciešams nodrošināt, ka gadījumos, kad tiek iesaldēti un arestēti uzņēmuma līdzekļi, tie pēc iespējas ātrāk tiek atdoti uzņēmumam, ja tiek konstatēta līdzekļu likumīga izcelsme.

Padome norāda, ka ēnu ekonomikas un "aplokšņu" algu problēmai nav viena risinājuma. Raugoties uz uzņēmēju un cilvēku dažādo motivāciju maksāt "aplokšņu" algu, nepieciešams veikt cēloņu analīzi. Tāpat jāveic uzņēmumu un cilvēku profilēšana, lai noskaidrotu, kur rodas skaidrās naudas aprite, kam standarta situācijās uzņēmumā nevajadzētu parādīties.

Padomes eksperti uzskata, ka ir svarīgi meklēt cēloņsakarības un noteikt skaidrus galvenos veiktspējas rādītājus (KPI), piemēram, kā tieši izmērīt ēnu ekonomikas mazināšanas pasākumu efektivitāti konkrētā uzņēmējdarbības sektorā.

FICIL aicina publisko sektoru veikt datos balstītu analīzi, lai noteiktu pašreizējās korupcijas tendences, noteiktu efektīvākos soļus korupcijas mazināšanai, izvērtētu pretkorupcijas pasākumu efektivitāti un izmērītu valsts progresu pretkorupcijas jomā. Vienlaikus FICIL aicina stiprināt tiesībsargājošo iestāžu kapacitāti, lai veicinātu iespējas panākt notiesājošu spriedumu sabiedrībai nozīmīgos ar korupciju saistītos kriminālprocesos.

FICIL aicina valdību turpināt aktīvu diskusiju, iesaistot speciālistus no publiskā un privātā sektora, lai meklētu risinājumus labticīgo ieguvēju interešu aizsardzības mehānismu pilnveidošanai kriminālprocesā. Viņuprāt, izvērtējams ir, piemēram, tāds risinājums kā kaitējuma kompensēšana tādiem labticīgiem ieguvējiem, kas paļāvušies uz publiskās ticamības principu, valstij pārņemot prasījuma tiesības pret noziedzīgā nodarījuma izdarītajiem.

Sekojot līdzšinējām veiksmīgajām darbībām noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas (NILLTPFN) jomā, Latvijai ir jāizmanto labā starptautiskā reputācija, aktīvi iesaistoties Eiropas Savienības nelikumīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas aģentūras (AMLA) izveidē un aicinot vismaz daļēji aģentūras struktūrvienību darbības nodrošināt Latvijā, uzskata padome.

Vienlaikus esot jāturpina darbs pie NILLTPFN regulējuma pilnveides, lielāku uzmanību pievēršot starptautiskās konkurētspējas aspektiem.

Tāpat investori uzskata, ka jānodrošina, ka finanšu un ekonomisko noziegumu lietās mantas aresta gadījumos netiek piemēroti tikai likumā noteiktie maksimālie termiņi. Vienlaikus FICIL rekomendē arī tiesu prakses apkopojuma izstrādi procesos par noziedzīgu iegūtu mantu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē