Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kaktiņš: Daudzu iedzīvotāju izvēle par labu Sputnik V ir saistīta ar informatīvo fonu ap citām vakcīnām

Lielas daļas Latvijas iedzīvotāju vēlme potēties ar Krievijā izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 Sputnik V ir saistīta ar informatīvo fonu ap citām vakcīnām, aģentūrai LETA komentēja pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

SKDS veiktajā aptaujā 44% respondentu norādījuši, ka vēlētos vakcinēties ar vakcīnu Sputnik V, bet citas Latvijā pieejamās vakcīnas izvēlējies mazāks aptaujāto skaits. Turklāt šādu viedokli pauduši ne tikai krievvalodīgie.

"Tā būs spekulācija no manas puses, bet es domāju, ka tas ir iznākums racionālajam informatīvajam fonam, kas ir bijis ap vienu vai otru vakcīnu," atzina Kaktiņš.

Kā piemērus viņš minēja sākotnējās ziņas par cilvēku nāvēm Norvēģijā pēc Pfizer/BioNTech vakcīnas saņemšanas vai AstraZeneca nepiemērotību senioriem. Lai arī abos gadījumos informācija vēlāk precizēta un izskaidrota, "šaubu sēkla jau iesēta", skaidroja Kaktiņš.

Pēc viņa paustā, šajā ziņā Sputnik V ir "mazāk mīnuszīmju".

Vienlaikus, vērtējot lielas daļas sabiedrības negatīvo viedokli par potēšanos pret Covid-19 vispār, Kaktiņš uzsvēra, ka pašlaik, kad vakcīnu skaits ir neliels, valdība ir pat izdevīgākā situācijā. Ja vakcinēties vēlētos vairāk cilvēku, "dusmu mērogs" būtu krietni lielāks, pieļāva pētījumu centra vadītājs.

Jau ziņots, ka 23% Latvijas iedzīvotāju gribētu iespēju izvēlēties vakcīnu pret Covid-19, secināts pētījumu kompānijas SKDS veiktajā iedzīvotāju aptaujā, kas ceturtdien tiks prezentēta Ministru kabineta sēdē.

20% aptaujāto, atbildot uz jautājumu, vai ir svarīgi, ar kāda ražotāja vakcīnu pret Covid-19 persona tiek vakcinēta, norādījuši, ka vēlas vakcinēties ar jebkuru vakcīnu, ja vien tā ir atbilstoši pārbaudīta un apstiprināta.

Savukārt 20% respondentu norādījuši, ka vakcinēsies tikai tad, ja būs iespēja izvēlēties konkrēta ražotāja vakcīnu pret Covid-19. 28% aptaujas dalībnieki uzsvēruši, ka nevēlas nevienu vakcīnu pret Covid-19.

Atbildot uz jautājumu, kuri apsvērumi respondentam būtu svarīgi, ja būtu iespēja izvēlēties vakcīnu pret Covid-19, 47% iedzīvotāju atbildējuši, ka būtiska ir ražošanas valsts. 44% norādījuši, ka vēlētos vakcinēties ar vakcīnu Sputnik V, 30% - ar Pfizer-BioNTech ražoto vakcīnu Comirnaty, 19% - ar Moderna vakcīnu. Tikai 6% respondentu norādījuši, ka gribētu izvēlēties Astra Zeneca vakcīnu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē