Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Kurš atbildēs: Izmantot iespējas, nevis palaist vējā

Augsta līmeņa starptautiskas vizītes dod iespēju pateikt pasaulei, ko domājam, kas mums ir svarīgi, runāt par savām interesēm, saņemt un nodot nepastarpinātus signālus.

Baltijas valstu prezidentu vizīte ASV un tikšanās ar galvenā stratēģiskā partnera prezidentu Donaldu Trampu deva iespēju, kāda tik drīz neatkārtosies. Vai tā tika pienācīgi izmantota? Mūsu sarunu partneru paustais tika pamanīts (te runa ne jau par plaši tiražēto Trampa frāzi preses konferencē). Vai ir kas tāds, kas paliks vēsturē no mūsu puses paustā? Tas, kā Latvija uz Baltijas fona bija pārstāvēta, mums nav glaimojoši. Un ne jau mūsu valsts augstākās amatpersonas vājā prasme sazināties angliski te galvenais faktors – būtiskāk, ka nebija saturīgu vēstījumu. Cik spējīgi runāt par savām interesēm esam starptautiski visos līmeņos? Šajā aspektā izšķiroša loma tam, cik kvalitatīvi strādā tie, kuri gatavo valsts pārstāvju ārpolitiskās aktivitātes – kā tiek formēta starptautisko vizīšu darba kārtība, vai izvirza mērķi vien pastāvēt blakus sarunu partnerim, vai varbūt tomēr apliecināt sevi, savu valsti kā daudzmaz līdzvērtīgu partneri ar savu izpratni par norisēm pasaulē un arī savām interesēm? Drošība pašreizējos apstākļos ir ārpolitikas virsmērķis, nešaubīgi. Taču aiz tā nedrīkst pazaudēt iespēju aktualizēt citas mums būtiskas tēmas, pilnvērtīgi pārstāvēt Latvijas intereses.

Atbild Artis Pabriks (Vienotība), bijušais ārlietu ministrs

Patīk tas mums vai ne, taču atbildība par to, cik valstij stratēģiski veiksmīgi noris oficiāla amatpersonas vizīte, 95% balstās uz to cilvēku, kurš vada delegāciju, – Valsts vai Ministru prezidentu, ministru vai vēstnieku –, un tikai atlikušos 5%, lai arī tikpat būtiski, nosaka vizītes sagatavošanas un organizācijas process. No savas pieredzes zinu – pat ja manā delegācijā ir desmit cilvēku komanda, es uzklausu viņu padomus, saskaņoju grafikus un tikšanās, taču oficiālajos vizītes pasākumos tie deviņi sēž malā un nevar iejaukties pa vidu – visa atbildība par iecerēto mērķu sasniegšanu tajā brīdī gulstas uz maniem pleciem.

Es šobrīd nekritizēju nevienu konkrētu cilvēku, tomēr Latvijas problēma ir tā, ka esam maza valsts ar ne pārāk ilgu pieredzi starptautiskajā apritē, kurā tendences strauji mainās. Tāpēc mums tomēr jāspēj atrast balansu, lai pirmajās 20 augstākajās amatu vietās būtu cilvēki, kuri spēj vienlīdz augstā kvalitātē darboties gan pašu mājās, gan starptautiskajos procesos.

Top komentāri

ļuļa
ļ
tukšas atrunas. igaunijai un lietuvai pieredze ir tieši tikpat ilga kā latvijai, bet viņu prezidentes prata no vizītes gūt labumu savām valstīm. patiesība ir tāda, ka mūsu valsti pārstāv pilnīgs un galīgs idiots bez smadzenēm, toties ar milzu ambīciju, līdz ar ko ir nespējīgs arī mācīties. ne par velti vējonis cer uz pārvēlēšanu prezidenta amatā, kaut viņa vieta būtu rakt kūdru olaines purvos, citam nekam viņa intelekts nav derīgs. un par viņa ievēlēšanu ir atbildīgi citi tādi paši idioti un latvijas ienaidnieki, kas saucas saeima, jo inteliģentā, valodas un likumdošanu zinošā Levita vietā ievēlēja prastu un stulbu oligarhu ielikteni.
Kitija
K
Tad, kad Latvija stajas 2004. gada ES ari tad latvija iestajas ES uz vissliktakajiem noteikumiem, jo sis saunas vadija stubby, slinky, glove, alkatigi kretini M.Riekstins, A.Ronis, A.Kesteris, A, Piebalgs ar savu krancu komandu un zagligo, alkatigo, egoistisko Kanadas kuci Vikenei vadiba, kura to vien prata ka arzemniekiem aplaizit rokas un kajas.....kurs nekad nav sapratusi ne politisa nozimi, ne vinai kada ir izpratne par tautsaimniecibu. Latvijas valsti posta ierava sie diletanti, baltas apkaklites. Ja kas, tad Latvijas AM strada, lielaka dala, noplukusie reinas zagli vesturnieki, un ari vini, sanemot lielas algas ka diplomati nav spejusi 28 gadu laika ES valstim izsakidrot Latvijas valsts patieso vesturi, jo vini, sie vesturneiki ir slinki, nesepojigi stradat pat skolas.
Ansis
A
Kapec tad 100 idioti, kartejo reizi, par Latvijas prezi ieveleja kartejo idiotu, kaut gan bija loti labs kandidats Latvijas valsts prezidenta amatam- Egils Levits. Tai pat laika sie 100 idioti sanem lielas algas, sev iedala visa veida padomju komunistiska stila privilegijas un ne par ko neatbild, apstiprina kroplus, amoralus likumus, piemeram, Par diplomatu izdienas pensijam, par OIK, Par prezidentu privlegijam..., jo siem 100 idiotiem ir uzsplaut uz Latvijas valsti un latvieus tautu, ko ari vini dara visus pedejos 27. gauds kops ir atjaunoto Latvanijas neatkariba. Kapec 100 idioti neatzist savu kludu un nenomaina so kankaru Vejoni, kurs katrau dienu apgana Latvijas valsti un pazemo latvieus tautu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē