Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

LTV: Piegāžu pārtraukums apdraud ķīmijterapijas pieejamību vēža slimniekiem Latvijā

Medikamentu piegāžu pārtraukums apdraud ķīmijterapijas pieejamību vēža slimniekiem Latvijā, vēsta Latvijas Televīzija (LTV).

Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) ārsti ceļ trauksmi, ka varot apstāties būtiska preparāta - kalcija folināta - piegāde. Bez tā nav iespējams veikt ķīmijterapiju kuņģa, zarnu un cita vēža pacientiem pirms un pēc operācijas, bet ar citu vielu kalcija folināts neesot aizstājams. Šīs zāles esot atlikušas vien dažām nedēļām.

"Atbilstoši likumam mēs turam visu zāļu krājumus trīs mēnešiem. Šajā gadījumā bija pārtrūkusi piegāžu ķēde. Vai tas ir saistīts ar ģeopolitisko situāciju, vai ko citu, mums nav informācijas. Ir pazudis konkrēts medikaments, ko mēs izmantojam kā vienu no pirmajiem onkoloģisko pacientu ārstēšanā," situāciju skaidrojis Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Aptiekas dienesta vadītājs Rolands Karvonens.

Šogad slimnīcā šādu terapiju saņēmuši ap 500 pacienti.

"Tie pacienti jau ir tā grupa, kas nedrīkst gaidīt. Un arī medikaments ir tāds, kuru nevar aizvietot kā dažkārt, ja viena nav, drīkst ar citu aizvietot. Ir atsevišķi medikamenti un sevišķi ķīmijterapijā kombinācijas, kas ir pierādītas. Un īsta aizstājēja jau nav," atzīmējusi LOC Ķīmijterapijas dienas stacionāra vadītāja Iveta Kudaba.

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) uzsver, ka šādos gadījumos vienīgā iespēja ir ievest Latvijā citā valstī reģistrētu medikamentu, un tieši tā būšot arī šoreiz. "Par kalcija folinātu mēs esam tiešām saņēmuši paziņojumu, ka ir plānots zāļu piegādes pārtraukums novembrī. Nupat jau ir tā, ka esam izsnieguši atļauju nereģistrētām zālēm, tas nozīmē, ka ir iespēja pasūtīt un iegādāties tās zāles un pacientiem nodrošināt terapiju," piebilda ZVA Zāļu izplatīšanas informācijas nodaļas vadītāja Katrīna Lukša.

Zāļu piegādei vajadzētu notikt novembra beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē