Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Muižniece ir pārliecināta par pedagogu apzinību līdz rudenim vakcinēties pret Covid-19

Lai līdz rudenim sasniegtu nepieciešamo kolektīvo imunitāti 80% apmērā izglītības darbinieku vidū pret Covid-19, izglītības un zinātnes ministrei Anitai Muižniecei (JKP) nav šaubu par pedagogu apzinīgumu vakcinēties pret vīrusu pirms atsākas mācības bērniem un jauniešiem.

Ar padomnieces Ilzes Krūkles starpniecību aģentūrai LETA ministre skaidroja, ka, par spīti mediju saceltajai ažiotāžai, lēmums par obligāto vakcināciju noteiktām profesiju grupām, tostarp izglītības darbiniekiem, vēl nav pieņemts, un otrdien valdībā Tieslietu ministrijai sadarbībā ar Veselības ministriju, Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju tika dots uzdevums izvērtēt iespējas šāda lēmuma pieņemšanai un tā iespējamo atbilstību Darba likumam un Satversmei.

"Tajā brīdī, kad nonāksim līdz lemšanai par obligāto vakcinēšanu konkrētām profesijām, tai skaitā, pedagogiem, tad es, no savas puses, informēšu valdību par aktuālo situāciju, saistībā ar pedagogu vakcināciju un par uzlabojumiem, kas jau panākti," uzsvēra Muižniece.

Ministre atgādināja, ka vēl joprojām uzskata, ka pedagogi ir viena no apzinīgākajām sabiedrības grupām un lielākā daļa paši, arī bez obligātas vakcinācijas noteikšanas, līdz septembrim būs vakcinējušies. "Jo, piemēram, iekšlietu sistēmā redzama nepilnus 30% savakcinēto, par spīti tam, ka viņi ir tie, kas kontrolē epidemioloģisko prasību ievērošanu," norādīja politiķe.

Vienlaikus, ja tiek pieņemts lēmums par obligāto vakcinēšanos noteiktām profesiju grupām, un arī sociālie partneri uz to norāda, lēmumam ir jānāk ļoti savlaicīgi, atzina Muižniece.

Kā pati atzina, viņa vēl nav redzējusi iespējamo piedāvājumu regulējumam, bet, viņasprāt, ja valdība izšķiras par šādu soli, svarīgi ir sākotnējā periodā vērtēt iespējas strādāt gan vakcinētiem cilvēkiem, gan tiem, kuri kaut katru dienu var uzrādīt negatīvu testu.

Savukārt, lai pasteidzinātu un atvieglotu pedagogu vakcinācijas procesu, Muižniece ir sākusi sarunas ar Veselības ministriju, ka tieši pedagogiem tiktu rezervētas Johnson&Johnson meitasuzņēmuma vakcīnas - un būtu nepieciešama tikai viena pote ātrākai vakcinācijas procesa pabeigšanai.

LETA jau ziņoja, ka otrdien Ministru kabinets vienojās, ka darba devējam būs tiesības atbrīvot no amata darbinieku, kurš līdz 15.septembrim nebūs ieguvis Covid-19 sertifikātu. Tāpat ministri vienojās, ka vakcinēšanās būs obligāta ārstniecības, sociālās aprūpes, izglītības un citās iestādēs.

Tāpat valdība atbalstīja, ka Tieslietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju, Labklājības ministriju, Ekonomikas ministriju un Finanšu ministriju līdz 14.jūlijam sagatavos grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, paredzot virkni nosacījumu. Likumprojekta izstrādē iesaistītajām ministrijām uzdots izvērtēt minēto prasību atbilstību Satversmei.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē