Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mūrniece: Brīvība kā viena no demokrātijas pamatvērtībām nevar pastāvēt bez kopējas atbildības

Mūsdienu Eiropā un arī Latvijā cilvēkiem ir dotas ļoti daudzas brīvības, taču brīvība kā viena no demokrātijas pamatvērtībām nevar pastāvēt bez kopējas atbildības, otrdien uzrunā Saeimas svinīgajā sēdē par godu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 31.gadadienai sacīja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

Viņa salīdzināja brīvību ar uguni, kurai nekad nedrīkst ļaut apdzist, un par to visu laiku ir negurstoši jārūpējas. "4.maijā mēs svinam svētkus, kuriem līdzīgu nav. Tā ir diena, kad mēs atguvām brīvību, pēc kuras slāpām. Diena, kad pēc gadu desmitiem piepildījās vairāku Latvijas paaudžu sapnis - atgūt savu neatkarīgo valsti," sacīja Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja atgādināja, ka tautas spēks izpaužas, kad cilvēki sajūt savu piederību kaut kam lielākam, kad visi iestājas par vienu un to pašu mērķi. "Tāpat kā brīvības uguns vienmēr jāuztur dzīva, visu laiku ir jārūpējas arī par savas valodas sargāšanu, uzturēšanu un attīstību," uzsvēra Mūrniece.

Viņa pateicās Augstākās padomes deputātiem par drosmi un 1990.gada 4.maija balsojumu, kas "mainīja realitāti un darīja mūs brīvus, noteica mūsu tautas un valsts turpmāko gaitu - atgriešanos Eiropā, Rietumu kultūras un ģeopolitiskajā telpā, demokrātijā". 

"Realitāte, kurā dzīvojam, nenoliedzami ir mainījusies. Tomēr ne mūsu personīgā, ne suverēnā brīvība nav zudusi. Skarti ir tikai ierastie dzīvesveida modeļi," pauda Saeimas priekšsēdētāja.

Viņa arī atzīmēja, ka Covid-19 pandēmijas laiks liecina, ka cilvēki cenšas darīt labāko, kas ir viņu spēkos, lai cīnītos ar vīrusa izplatību. "Šajā svētku reizē gribu teikt lielu un sirsnīgu paldies ikvienam Latvijas iedzīvotājam par izturību un atbildību," teica Mūrniece.

Vienlaikus Mūrniece atzīmēja, ka pašlaik svarīgākais ir mazināt vīrusa izplatību, nosargāt sabiedrības veselību un cilvēku dzīvību.

Viņa izcēla, ka arī parlamenta un valdības pieņemtie lēmumi, tostarp par ierobežojumiem, ir nepieciešami, lai ikviens Latvijas iedzīvotājs pandēmijas apstākļos saņemtu adekvātu veselības aprūpi.

"Praktisko smagumu it visur pasaulē uz saviem pleciem iznes mediķi.

Latvijas mediķi visu šo laiku demonstrējuši apbrīnojamu profesionalitāti, pašaizliedzību un gudrību. Vissirsnīgākais paldies jums par visu, ko darāt nu jau vairāk nekā gada garumā!

Paldies par prasmi, uzupurēšanos, pacietību un izturību. Mēs jūs apbrīnojam!" sacīja Saeimas priekšsēdētāja, uzsverot, ka pašreiz masveida vakcināciju diemžēl kavē ļaunprātīgi izdomājumi un meli par vakcīnu sastāvu un iedarbību.

Pievēršoties starptautiskajiem notikumiem, uzbrukumiem demokrātijai un dezinformācijas kampaņām pasaulē, Mūrniece uzsvēra atbalstu Ukrainai, kura piedzīvo spēcīgus militārus draudus no Krievijas, norādot, ka Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu paustais stingrais brīdinājums pagaidām ir ļāvis kaut nedaudz mazināt spriedzi.

"Šādā laikā svarīgi, ka Baltijas valstu - Latvijas, Igaunijas un Lietuvas - sadarbība militārajā jomā ir aktīvāka nekā jebkad agrāk. Tas ļauj mums justies vienotiem," uzsvēra Mūrniece, apliecinot, ka mūsu drošībai un aizsardzībai nozīmīgs ir arī nemainīgais ASV atbalsts.

Tāpat viņa izcēla, ka viena no svarīgākajām vērtībām ikvienam un visai sabiedrībai ir ģimene.

"Diemžēl pandēmijas gads ģimenēm bija sarežģīts. Attālinātā darba režīms un tiešsaistes mācības pārbaudīja gan bērnu, gan pieaugušo izturību," teica Mūrniece, pateicoties pedagogiem par varonību un prasmi īsā laikā pārorientēties uz digitālo vidi.

Viņa uzsvēra, ka mūsu patiesais spēks dzimst sasaistē ar citiem cilvēkiem, ar latviešu valodu, ar kopējo mērķi, ar ideālu, ar mūsu kopīgo sapni. "Tieši tas dara mūs stiprākus, tas palīdz mainīt realitāti. Veidot to labāku gan sev, gan cilvēkiem līdzās. Lai cik sarežģīts palaikam bijis piedzīvotais, sasniegtais dod jaunus spārnus un ticību Latvijas valsts nākotnei, sacīja Saeimas priekšsēdētāja, sveicot Latvijas Neatkarības atjaunošanas gadadienā," pauda Mūrniece.

Jau vēstīts, ka otrdien Saeima sanāca uz Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai veltīto svinīgo sēdi, kurā uzrunu teica Mūrniece.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē