Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Parādnieks: Valsts īsteno ekonomisko vardarbību pret sievietēm ar bērniem

Valsts šīs valdības vadībā mērķtiecīgi īsteno ekonomisko vardarbību pret sievietēm ar bērniem, intervijā Latvijas Radio sacīja Nacionālās apvienības (NA) politiķis, bijušais Demogrāfisko lietu centra vadītājs Imants Parādnieks, kurš savulaik kopā ar ekspertiem izstrādāja Tautas ataudzes stratēģiju.

Viņš sacīja, ka šī valdība, kurai NA ir nonākusi opozīcijā, ir lozungu rakstītāju valdība - tā nāk ar skaļiem saukļiem, piemēram, sola apkarot vardarbību un pieņem "kaut kādu mistisku konvenciju", bet tā vietā pati īsteno ekonomisko vardarbību pret sievietēm un ģimenēm, kuras būtu gatavas audzināt bērnus.

Parādnieks uzskata, ka pašreizējai valdībai pat ir izdevīgi, ka dzimst mazāk bērnu, jo tādā gadījumā paliek pāri vairāk naudas citiem tēriņiem.

Politiķis atgādināja, ka tautas ataudzes ilgtermiņa stratēģija viņa vadībā tika izstrādāta "pēc visiem kanoniem" atbilstoši tā laika premjera Krišjāņa Kariņa (JV) rezolūcijai, taču ar to arī faktiski viss beidzās - īstenota šī stratēģija netiek, lai arī tika ievākti nepieciešamie dati un veikti dažādi pētījumi, pat ieskicējot, kur varētu ņemt līdzekļus ģimeņu ar bērniem finansiālās situācijas uzlabošanai.

Kā vienīgo Evikas Siliņas (JV) valdības labo darbu demogrāfijas jomā Parādnieks atzina bērna kopšanas pabalsta apmēra celšanu "kaut cik pienācīgā līmenī", bet viasas pārējās labās idejas šajā jomā tiekot "noairētas".

Politiķis uzsvēra, ka pašreizējos apstākļos sievietēm Latvijā radīt bērnus ir ekonomiski pavisam neizdevīgi. Piemēram, sievietei, kura strādājusi par minimālo algu 700 eiro, aizejot bērna kopšanas atvaļinājumā, ienākumi krītas par 109 eiro, bet sievietei, kura pēc nodokļu nomaksas pelnījusi ap 1100 eiro, pēc bērna piedzimšanas ienākumi samazinās par 270 eiro mēnesī.

"Šī ir valsts līmeņa realizēta ekonomiska vardarbība," atkārtoti uzsvēra Parādnieks.

Kā ziņots, Parādnieka savulaik vadītā sadarbības platforma "Demogrāfisko lietu centrs" 2022.gada izskaņā prezentēja Tautas ataudzes stratēģiju "Ģimene - Latvija - 2030 (2050). Ajaunojamies", kas bija tapusi teju desmit gadu garumā. Stratērģija tika pieteikta kā "turpmākā ceļa karte ar plānu, kurš ietver teju visus nepieciešamo stipras tautas izaugsmei".

Tautas ataudzes stratēģijas veidotāji pauda, ka ar katra nākamā bērna ienākšanu ģimenē tai jājūtas labāk pasargātai, vairāk pārtikušai un priviliģētākai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē