Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Politologs: ES ir stingri jānosoda Krievija par pseidoreferendumu organizēšanu Ukrainā un jāievieš jaunas sankcijas

Eiropas Savienības (ES) valstīm ir stingri jānosoda Krievija par pseidoreferendumu organizēšanu okupētajās Ukrainas teritorijās un jāievieš jaunas sankcijas pret agresorvalsti, sarunā ar aģentūru LETA pauda Ģeopolitikas pētījumu centra direktors un Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Māris Andžāns.

ES valstīm paziņojumos ir jāpasaka, ka šie nav īsti referendumi un ka tie neatbilst pilnīgi nekādām pamatnormām, norādīja profesors.

Daudzas sankcijas jau ir noteiktas, tāpēc rodas jautājums, cik spēcīgas būs jaunās, sacīja Andžāns. Turklāt, kā atzīmēja politologs, daudzām dalībvalstīm ir intereses, kuras ar sankcijām var tikt skartas.

Kā piemēru Andžāns minēja Krievijas samērā lielo lomu atomelektrostaciju uzturēšanā un būvniecībā, pret ko varētu tikt vērstas sankcijas. Šajā jautājumā varētu iebilst Ungārija un Bulgārija, jo šo valstu kodolenerģijas industriju uztur Krievijas uzņēmums, norādīja profesors. Tāpat Baltijas valstīm un Polijai pagaidām nav izdevies pārliecināt daudzas ES valstis par aizliegumu Krievijas pilsoņiem iebraukt tajās, un ir valstis, kuras ir paziņojušas, ka būs atvērtas Krievijas iedzīvotājiem, kuri bēg no mobilizācijas, atzīmēja politologs.

Sankcijas varētu būt vērstas arī pret importa un eksporta precēm, ierobežojot tās, pauda pētījumu centra direktors. Tāpat viņš minēja, ka varētu tikt noteikts cenas limits naftas produktiem, ko ES valstu pārstāvji drīkstētu maksāt Krievijai.

Kā minēja Andžāns, varētu tikt izvirzītas arī individuālās sankcijas, kas būtu vērstas pret cilvēkiem, kas ir iesaistījušies pseidoreferendumu organizēšanā, tātad, pret zemākā un vidējā līmeņa amatpersonām, bet iespējams, ka arī pret kādu augstāka līmeņa amatpersonu. Panākt vienošanos par šāda veida sankcijām nebūs sarežģīti, domā politologs.

Kā ziņots, pašpasludinātās "Luganskas tautas republika" un "Doneckas tautas republika" no 23.septembra līdz 27.septembrim rīko "referendumus" par reģionu iekļaušanu Krievijas sastāvā. Par to iepriekš paziņoja pašpasludināto "republiku" vadoņi Leonīds Pasečņiks un Deniss Pušiļins.

Latvija neatzīs Donbasa pašpasludināto pseidorepubliku "referendumus" par pievienošanos Krievijai, sociālajos tīklos paziņojis Latvijas premjers Krišjānis Kariņš (JV). Arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) ir paudis viedokli, ka starptautiskajai sabiedrībai jāpiegādā vairāk ieroču Ukrainai, lai tā atbrīvotu savu teritoriju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē