Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus

Prezidents VAD izlaiduma ceremonijā: Pirmais tests ir godam nokārtots

Pirmais tests ir godam nokārtots, taču nākamais būtiskais pārbaudījums būs brīdis, kad valsts aizsardzības dienestā (VAD) vairs ar brīvprātīgajiem nepietiks, šodien pēc dienesta pirmā iesaukuma karavīru izlaiduma žurnālistiem atzina Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kad sākās diskusija par VAD ieviešanu, daudziem bijusi milzīga skepse un arī Rinkēvičs neslēpa, ka viņam radušies daudzi jautājumi, tomēr patlaban varot teikt, ka pirmais tests ir godam nokārtots.

Nākamais būtiskais pārbaudījums būs brīdis, kad sāksies dienesta obligātais raksturs un vairs ar brīvprātīgajiem nepietiks. Prezidents gan cerot, ka VAD beidzēji, turpinot dienestu profesionālajā dienestā vai pilnībā atgriežoties civilajā dzīvē, būs labākie vēstneši, kas sabiedrībai stāstīs par to, kas dienestā ir labs un ko tajā var iegūt.

"Es domāju, ka mēs varam būt apmierināti ar pirmo cēlienu, bet šis ir tikai darba sākums, un tās nav beigas", uzsvēra prezidents.

Ceremoniju apmeklējusī premjere Evika Siliņa (JV) norādīja, ka ir svarīgi, ka VAD karavīri nebija atsevišķa daļa jeb "jauniņie", bet tika iekļauti kopējā kolektīvā. Jaunieši atzinuši, ka šis bijis labākais laiks viņu dzīvē, kas rada sajūtu, ka ir izdevies par spīti vēsturiskai atmiņai. Šis iesaukums arī būs tas, kas varēs pārliecināt citus jauniešus pievienoties VAD, turklāt šis ir brīdis, kad nepieciešami cilvēki, kas tic Latvijai un ir gatavi dienēt.

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) žurnālistiem arī norādīja, ka darbs turpinās, jo ir jāstiprina valsts aizsardzības spējas un cilvēks ir lielākais resurss, kas dod pienesumu šo spēju attīstībā.

Ministrs atgādināja, ka nākamgad VAD plānots nokomplektēt jau ar aptuveni 1000 jauniešiem, lai pēcāk jau sasniegtu 4000 VAD karavīru gadā. "Vēl ir daudz darāmā," piebilda ministrs un norādīja, ka patlaban interese par brīvprātīgu iestāšanos VAD saglabājas augsta, tomēr, visticamāk, būs nepieciešama arī papildu atlase pēc nejaušības principa.

Izlaiduma ceremonijā VAD karavīrs Krišjānis Kaļāns klātesošajiem augstajiem visiem un karavīru tuviniekiem norādīja, ka izlaidums iezīmē ne tikai beigas, bet arī jaunu sākumu. Dienesta laikā karavīri apguvuši ne tikai militārās iemaņas un tehnoloģijas, bet arī izkopta neatlaidība, disciplīna un komandas darbs, kā arī vērtības, kas noderēs visu atlikušo mūžu. "Laiks dienestā mums norūdījis ne vien miesu, bet arī garu un licis saprast, ka Latvijai ir savi aizstāvji," uzsvēra Kaļāns.

"Dienesta biedri! Esam kļuvuši par vienotu veselumu, kur mūsu draudzība un brālība ir kā zelta saites, kuras mūs stiprina un vieno. Piedzīvotie mirkļi un kopīgi gūtie panākumi veidos stāstus, kuri dzīvos mūžīgi. Lai tie kalpo par piemēru katrai nākamajai paaudzei," uzrunas nobeigumā uzsvēra Kaļāns.

Pasākuma laikā tika pasniegti apbalvojumi un piemiņas monētas. Līdz ar valsts aizsardzības dienesta pirmā iesaukuma noslēgumu Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē sākta jauna tradīcija - piemiņas monētu pasniegšana tiem valsts aizsardzības dienesta karavīriem, kuri sekmīgi pabeiguši 11 mēnešu dienestu vai dienesta laikā noslēguši profesionālā dienesta līgumu.

Piemiņas monētas aversā redzama bruņutehnika CVRT, kas simbolizē Sauszemes spēku Mehanizēto kājnieku brigādi, un iegravēts uzraksts "Valsts aizsardzības dienests". Savukārt monētas reversā atainots Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes logo un devīze "Vienotībā spēks!".

Dienestu 2023.gada 1.jūlijā sāka 253 karavīri, no kuriem 245 šodien absolvēja. No tiem 109 jau ir parakstījuši profesionālā dienesta līgumu. VAD pirmajā iesaukumā visi pieteicās brīvprātīgi, un dienēja tikai puiši. Trešais VAD iesaukums arī sāksies Ādažos 2024.gada 19.jūlijā.

Trešajā VAD iesaukumā, nesavācot pietiekamu skaitu brīvprātīgo, šogad 23.janvārī pirmo reizi notika obligātā atlase, kurā pēc nejaušības principa izraudzīti jaunieši, kuri saņemtu pavēstes par veselības pārbaudēm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē