Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Reirs: Liepājas cietuma projekts ir augstas gatavības un ātri realizējams

Liepājas cietuma būvniecības projekts ir augstas gatavības un ātri realizējams, ceturtdien valdības ārkārtas sēdē atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Lemjot par Tieslietu ministrijas (TM) sagatavoto priekšlikumu Liepājas cietuma būvniecībai, iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) norādīja, ka valstiski svarīgi ir runāt par valsts iekšējo drošību un civilo aizsardzību, piebilstot, ka ar Liepājas cietuma būvniecībai ieplānotajiem teju 150 miljoniem eiro varētu atrisināt visas iekšlietu jomas problēmas.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka par Liepājas cietuma būvniecības projektu jau ir bijušas diskusijas, kuru laikā tika panākta politiskā vienošanās. Vienlaikus premjers vēlējās uzzināt Finanšu ministrijas (FM) viedokli par cietuma būvniecības projektu.

Reirs uzsvēra, ka FM atbalsta TM izstrādāto priekšlikumu par Liepājas cietuma būvniecības projekta īstenošanu.

"Ņemot vērā, ka mums ir līdzekļi un ir jāsilda ekonomika, šis ir gatavs projekts, ko varam sākt ātri īstenot. Mums nederēs objekti, kuri būs kaut kad pēc 2025.gada. Šis projekts ir ar vislielāko gatavības pakāpi," uzsvēra Reirs.

Šodien valdība atbalstīja TM ierosinājumu jaunā Liepājas cietuma būvniecību sākt par gadu agrāk nekā bija plānots - nevis 2022., bet gan 2021.gadā.

Ministrija aprēķinājusi, ka būvniecības rezultātā tuvākajos gados nodokļu veidā valsts budžetā atgriezīsies 30 līdz 50 miljoni eiro, "neskaitot tos pozitīvos ekonomiskos un sociālos efektus nākotnē, ko nesīs ieslodzījuma vietu reformas īstenošana, kura nav iespējama bez atbilstošas infrastruktūras". Pēc jaunā cietuma nodošanas ekspluatācijā būtiski samazināšoties valsts budžeta tēriņi vecās infrastruktūras uzturēšanai, kurus valsts katru gadu investē, lai garantētu sabiedrības drošību.

Tieslietu ministrija sola, ka kopējās projekta izmaksas, ieskaitot projektēšanu, būvniecību, būvuzraudzību, nepieciešamo aprīkojumu, nodokļus, nepārsniegs Ministru kabineta lēmumā par Liepājas cietuma būvniecību iepriekš noteiktos 147 miljonus eiro.

Liepājas cietumā paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilps astoņas dažādas ēkas. Kopējā teritorijas platība paredzēta 305 116 kvadrātmetri, kopējais apbūves laukums - 64 053,7 kvadrātmetri, kopējā telpu platība - 51 092 kvadrātmetri.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Liepājas cietuma būvniecības iepirkumā pērn uzvarēja SIA Arbora, taču ar to līgums netika noslēgts, jo valdībā netika rasts atbalsts finansējuma piešķiršanai.

Arbora piedāvāja darbus paveikt par zemāko cenu - 113,6 miljoniem eiro.

Pēc lēmuma par līguma neslēgšanu ministrs paziņoja, ka plāno izsludināt starptautisku konkursu.

Top komentāri

Einārs
E
Vai paredzēta speciāla kamdra ar skatu uz Liepājas metalurgu valsts naudas putinātājiem?
kas dārzā
k
Un ko tajā sēdinās? To džeku kas 90 gadu vidū kolas pudeli un tējkanu nočiepa? NEVIENS valsts mantas izlaupītājs, kur summas mērāmas miljonos nav notiesāts un netiks notiesāts! Kam šis cirks? Ja valstī nav likumu un tiesas, tad kam vajadzīgs cietums? Vēl vairāk, izcilu valsts miljonu piesavināšanos gadījumos, kā piemēram, e-skolas 3 miljoni vai liepājas metalurga 60 miljoni, lietas tika izbeigtas, jo nesaskatīja nozieguma pazīmes... Lietas izbeidza prokurori, lai gan abos gadījumos ir konkrētas personas, kas gan parakstija šos maksājuma uzdevumus, gan pilsoņi otrā pusē, kas parakstījās par šo miljonu saņemšanu!
sašmucējies ierēdnis
s
Pieczvaigžņu cietums ar apkalpošanu numurā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē