Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sadarbība svarīga attīstībai

Viens nav karotājs – tā vēsta sens teiciens, kas savu aktualitāti nav zaudējis arī mūsdienās, tieši pretēji – pieaugot nepieciešamībai pēc ilgtspējīgiem un dabai draudzīgiem risinājumiem, pieaug arī šī teiciena aktualitāte.

Veiksmīga sadarbība ir īpaši būtiska, ja runājam par globālu un būtisku mērķu sasniegšanu, un ilgtspējas attīstība viennozīmīgi ir šāds mērķis. Uzņēmumu un nevalstisko organizāciju iniciatīvām nepieciešams pašvaldību un valsts atbalsts, savukārt publiskā sektora idejas būs grūti iedzīvināt, ja tām neatsauksies uzņēmēji un kopumā iedzīvotāji.

Dažādi Latvijā un pasaulē īstenotie projekti un akcijas apliecina, ka trīspusējā sadarbība sniedz vērā ņemamus rezultātus, – ir akcijas, kas jau kļuvušas ikgadējas, un to popularitāte pieaug, tāpat ir projekti, kas izauguši no reģionālām iniciatīvām līdz starptautiskam līmenim. Esam pārliecinājušies, ka arī Covid-19 pandēmija nav šķērslis, lai īstenotu, piemēram, ilgtspējīgas iepakošanas iniciatīvas. Lai gan virzība uz ilgtspējīgu attīstību globālā līmenī ir palēninājusies, joprojām tiek sasniegti aizvien jauni mērķi.

Viens no spilgtākajiem un veiksmīgākajiem piemēriem ir iniciatīva Šķiratlons, tāpēc ir prieks būt par tās atbalstītājiem un iesaistīties pamatvērtību un mērķu tālākā iznešanā sabiedrībai. Iniciatīva ir ne tikai lielisks starpnozaru sadarbības piemērs, bet arī būtisks aprites ekonomikas virzītājs. Ceļā uz aprites ekonomiku nav nenozīmīgu detaļu, un to labi izceļ tieši šķirošana.

Vēl viens spilgts veiksmīgas sadarbības un iniciatīvas attīstības piemērs ir ikgadējā Lielā talka, turklāt papildus var uzteikt tās organizatorus par akcijas turpināšanu arī pandēmijas laikā. Lielā talka aizsākās pirms 14 gadiem, un šo gadu gaitā tā apvienojusi vairāk nekā miljonu dalībnieku, jo atsaucīgi talkojuši arī latvieši, kuri dzīvo citās pasaules valstīs.

No lieliskas idejas un nelielas iniciatīvas ir izaugusi arī inovāciju kustība VEFRESH, kuras mērķis ir veidot vēsturiskās rūpnīcas VEF apkaimi kā mūsdienīgu un sociāli aktīvu pilsētas daļu, kā vietu ērtai dzīvošanai, strādāšanai un atpūtai ar dzīvīgu kultūras, inovāciju un izglītības pasākumu programmu.

Tieši pateicoties sadarbībai ar nevalstisko sektoru – biedrību Pilsēta cilvēkiem, uzņēmumu LABIE KOKI un citiem partneriem –, kā arī ar pilsētas vadības akceptu ir izdevies īstenot vērienīgu pilsētvides eksperimentu – Tērbatas ielas sākumā iestādot aptuveni astoņus metrus augstas Holandiešu liepas, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas.

Visi šie piemēri apliecina, ka lielā, kopējā mērķa sasniegšanai nepieciešama sadarbība. Panākumu atslēga ir kopīgu platformu un iniciatīvu radīšana – sākot ar publisko un privāto sektoru pārstāvjiem un turpinot ar sociālajiem partneriem un katru cilvēku individuāli. Ne vienmēr ir viegli, bet kopīgi un pats galvenais plānveidīgi varam sasniegt kaut ko ļoti lielu! Turklāt vienmēr vērts atcerēties, ka daudzi starptautiski un vērienīgi projekti sākušies ar nelielu cilvēku grupiņu vai mazu akciju reģionālajā līmenī.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē