Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Skride: 13.Saeimas laikā jānosaka ierobežojumi jaunajiem nikotīnu saturošajiem produktiem

Vēl pašreizējā 13.Saeimas sasaukuma laikā nepieciešams noteikt ierobežojumus nikotīnu saturošajiem jaunajiem produktiem, lai mazinātu to izmantošanu jauniešu vidū, aģentūrai LETA sacīja par veselības jomu atbildīgās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētājs Andris Skride (AP).

Pie attiecīgām izmaiņām Tabakas izstrādājumu, augu smēķēšanas produktu, elektronisko smēķēšanas ierīču un to šķidrumu aprites likumā strādā Sabiedrības veselības apakškomisijā. Skride sagaida, ka šie grozījumi, kuru skatīšana apakškomisijā ir mazliet aizkavējusies, nonāks skatīšanā komisijā, vēlākais, aprīlī.

Politiķis uzsvēra, ka veipiem un citiem nikotīnu saturošajiem jaunajiem produktiem nepieciešams noteikt tādus pašu ierobežojumus kā cigaretēm. Jānosaka reklāmas ierobežojumi, tāpat šiem produktiem veikalos un benzīntankos ir jābūt paslēptiem, nevis, kā tas ir pašlaik, kad tie ir skaidri redzami, norāda Sociālo lietu komisijas vadītājs.

Tāpat šiem produktiem ir jābūt ar brīdinošiem uzrakstiem, to pārdošanā nedrīkst izmantot kādas akcijas ar mērķi mudināt pircējus tos iegādāties un tāpat ir jānodrošina, ka šie produkti nav pieejami nepilngadīgajiem, akcentē Skride.

Deputāta ieskatā jāturpina arī akcīzes nodokļa celšana gan cigaretēm, gan jaunajiem nikotīna produktiem. Tāpat svarīga ir sabiedrības izglītošana, tajā skaitā atbilstošas veselības mācības pieejamība jauniešiem, atzīmē komisijas vadītājs.

Vaicāts par apakškomisijas vadītāja Vitālija Orlova (S) plānu rosināt likumā noteikt, ka tabakas izstrādājumu un tabakas aizstājējproduktu pārdošanas aizliegums personām, kuras dzimušas pēc 2008.gada, turpinātos arī pēc 18 gadu sasniegšanas, Skride norādīja, ka tas ir diskutējams jautājums, taču prioritāte ir jau augstāk minēto ierobežojumu noteikšana.

Komisijas vadītājs norādīja, ka jābūt uzmanīgiem ar pilnīgiem aizliegumiem, drīzāk lielāku uzsvaru liekot uz izglītošanas darbu.

Kā ziņots, otrdien apakškomisija atbalstīja Saeimas Juridiskā biroja priekšlikumus, kuri paredz, ka ierobežojumi, kas attiecas uz tabakas izstrādājumu tirdzniecību, tiek attiecināti arī uz tabakas aizstājējproduktu tirdzniecību. 

Deputāti atbalstīja arī Veselības ministrijas priekšlikumu aizliegt ražot un laist tirgū tabakas aizstājējproduktus, kuri vizuāli atgādina saldumus, uzkodas vai rotaļlietas un citus par 18 gadiem jaunākām personām pievilcīgus priekšmetus.

Jau iepriekš Sabiedrības veselības apakškomisija atbalstīja Sociālo un darba lietu komisijas un Veselības ministrijas priekšlikumu par prasībām tabakas aizstājējproduktiem, lai tos būtu atļauts laist tirgū.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē