Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Šlesers: Prokurors Zelčs nav objektīvs, lūdzu tā nomaiņu un publisko izteicienu izvērtēšanu

2021.gada 6.aprīlī Ainārs Šlesers vērsies pie Latvijas Republikas ģenerālprokurora Jura Stukāna. Iesniegumā Šlesers pārmet prokuroram Monvīda Zelča neobjektivitāti un valsts varas apšaubīšanu, kas izpaužas prokurora pieņemtajos lēmumos un publiski sniegtajos paziņojumos.

Prokurors plaši komentējis nepieciešamību radīt ekskluzīvas monopoltiesības LVRTC ieviest televīzijas apraidi un sniegt apraides pakalpojumus, uzskatot, ka valdības un Saeimas pieņemtie tiesību akti esot ne tādi, kādus viņš ir iecerējis. Tā ir klaja un nepieņemam iejaukšanās likumdevēja un izpildvaras kompetencē. Prokurors nav apveltīts ar kādām pārākām tiesībām paziņot par fiktīviem valdības lēmumus. Prokuroram ir jāievēro likums, nevis tas jāapšauba.

Turklāt prokurora viedoklis ir krasā pretrunā ar nepieciešamību nodrošināt konkurenci televīzijas apraides pakalpojumu sniegšanā.
Prokurors plaši proponē, ka, viņa ieskatā, valdība noteikti būtu pieņēmusi citādu noteikumu projektu nekā to, ko pieņēma. Bet tas ir absurds – ne satiksmes ministram, ne valdībai nebija un nav dotas tiesības kādam komersantam normatīvā kārtībā piešķirt ekskluzivitātes tiesības pakalpojuma ieviešanai. Saeima šādas tiesības nav piešķīrusi nevienā likumā. Tāds lēmums nevar būt tiesisks, tādēļ nevar tikt pieņemts. Joprojām periodiski maksas televīzijas apraides pakalpojumu sniegšanai tiek rīkots konkurss, un valdība apstiprina labāko pretendentu. Tā ir likumā un noteikumos reglamentēta kārtība, kura ir jāievēro arī prokuroram, nevis tā jāapšauba.

Prokurors Zelčs publiski paziņoja, ka apsūdzību Šleseram viņš ir cēlis, lai neiestātos noilgums lietā. Turpat viņš paziņoja, ka izmeklēšanas termiņš ir ''maigi izsakoties pārmērīgs'', tomēr apsūdzību cēlis aiz apsvēruma ''labāk vēlāk, nekā nekad''. Kopsakarā ar to, ka šis pats prokurors izmeklēšanas uzraudzību īstenojis vismaz 10 (!) gadus un viņa paša lietā vismaz trīs izmeklētāji iepriekš nav konstatējuši noziedzīgā nodarījuma sastāvu, loģiski secināms, ka nozieguma sastāva nav. Tomēr prokurors Zelčs izņēma lietu, lai personīgi nekavējoties celtu apsūdzību Šleseram. Šie apstākļi pierāda, ka Zelčs kā prokurors savus lēmumus nepieņem, ievērojot patiesību un likumību, kā to pieprasa Prokuratūras likuma noteikumi, bet rīkojas kādu personisku motīvu dēļ. Šāda prokurora rīcība nevienā kriminālprocesā nav pieļaujama. Tādēļ Šlesers lūdz ģenerālprokuroru Stukānu izvērtēt prokurora Zelča rīcību, nomainīt prokuroru procesā un sniegt atbildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē