Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Smiltēns: Pēc prezidenta vēlēšanu rezultātiem būs skaidrs, vai kāds par balsīm ir tirgojies

Pēc Valsts prezidenta vēlēšanu rezultātiem būs skaidrs, vai kāds par balsīm ir tirgojies, neilgi pirms Saeimas deputāti devās balsot, ārkārtas sēdē sacīja Saeimas priekšsēdētājs, Apvienotā saraksta (AS) viens no līderiem Edvards Smiltēns.

Viņš atzīmēja, ka Latvijas suverēnā vara pieder tautai un Saeima, pieņemot atbildīgu lēmumu, faktiski ir vienīga, kas ir saņēmusi pilnu tautas uzticību ievēlēta nākamo Latvijas prezidentu valsts sabiedrības vārdā. Pēc Smiltēna paustā, tā ir liela atbildība un arīdzan pienākum parlamentārā demokrātijā. Savukārt, lai nebūtu spekulācijas, ka parlamentārās demokrātijas modelis būtu jāmaina, Valsts prezidenta ievēlēšanā jābūt vairākiem nozīmīgiem faktoriem.

Politiķis uzsvēra, ka viens no faktoriem ir spēcīgi kandidāti, īsta konkurence un cienījams vēlēšanas. Viņš pauda gandarījumu par visiem trīs valsts pirmās personas amata kandidātiem, kuri ir cienījami, tajās vērtībās un nostādnēs balstīt, kas Latvijai ir ļoti svarīgi. Jebkurš kandidāts, kuru šodien ievēlēs amatā, ir cienīs pildīt šo pienākumu.

Pēc Smiltēna paustā, nākamais faktors ir tīrs un skaidrs ievēlēšanas ceļš un vēlēšanu process. Lai saglabātu Saeimas pienākumu ar sabiedrības doto mandātu, vēlēšanām jābūt tīrām, skaidrām, saprotamām. Tāpēc loģiski, ka par un ap Latvijas Valsts prezidentu nedrīkst būt nekāds politiskais tirgus, kur "pretim varētu kaut kas mainīts, pirkts, pārdots, iemainīts kāds labums, kādas indulgences vai vietas pie galda".

Politiķis atzīmēja, ka prezidents ir partijām pāri stāvošs, ārpus politiskā tirgus, kam pēc ievēlēšanas jāreprezentē visa Latvijas sabiedrība, Saeima, kas viņu ir ievēlējusi un tos, kas arī nav viņu ievēlējuši un jāstrādā sabiedrības labumam.

"Varbūt tieši tāpēc daži tribīnē šodien kāpj un saka, ka kāds kandidāts ir nodots, ka kāds kandidāts, redziet, nav savācis balsis, piedāvā parakstus likt uz zaļa papīra, bet varbūt patiesībā ir tā, ka kāds ir absolūti dzelžaini pieturējies pie tiem principiem, kurus es nupat nosaucu, lai sargātu šī nama godu un lai sargātu parlamentārās demokrātijas lomu," pauda Smiltēns.

Viņš atgādināja, ka pirms pieciem gadiem tika pieņemti grozījumi Satversmē par atklātu prezidenta ievēlēšanu, tāpēc šoreiz viss ir skaidrs - process būs atklāts, būs zināmi vārdi un uzvārdi, kā viņi rīkojušies un balsojuši.

"Pēc vēlēšanām būs redzams, vai kāds ir tirgojies, kaut ko mainījis, princis vai pārdevis, vai tomēr nē, lai sargātu godu parlamentārajā demokrātijā, tautas vēlētas Saeimas izvēlei ievēlēt prezidentu un demokrātijai kopumā," sacīja Smiltēns.

Kā ziņots, šodien paredzētajām Valsts prezidenta vēlēšanām Saeimā pārstāvētās partijas ir pieteikušas trīs kandidātus.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošais AS augstajam amatam virza savu dibinātāju, uzņēmēju Pīlēnu, premjera partija JV prezidenta krēslam piedāvā ārlietu ministra Rinkēviča kandidatūru, bet opozīcijā esošā frakcija "Progresīvie" prezidenta postenim virza publiskās pārvaldības eksperti Elīnu Pinto.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē