Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Vējonis: Latvijas iedzīvotāji ir zinoši un gudri, lai pieņemtu izsvērtu lēmumu

Valsts prezidents Raimonds Vējonis dienu pirms 13. Saeimas vēlēšanām telefonsarunā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma uzsvēra - svarīgi doties un balsot, pretējā gadījumā cilvēks "savu balsi atdod citiem". Prezidents pauda pārliecību, ka Latvijas iedzīvotāji spēs izdarīt atbildīgu izvēli.

"Esmu pārliecināts, ka Latvijas iedzīvotāji ir zinoši un gudri, lai pieņemtu izsvērtu lēmumu un izdarītu atbildīgas izvēles šajās vēlēšanās. Galvenais - nepakļauties dažādiem populistiskiem solījumiem, tāpēc ir ļoti būtiski kandidātus vērtēt ne tikai pēc atpazīstamības, bet arī pēc profesionalitātes, pēc padarītajiem darbiem. Svarīgi arī vērtēt, cik reāli ir izpildīt šos politiķu un partiju solījumus - vai tas vispār finansiāli ir iespējams," klāstīja prezidents.

Taujāts, kā veicināt vēlētāju aktivitāti, prezidents uzsvēra, ka tā lielākoties ir politiķu atbildība. Pēc ievēlēšanas pildot dotos solījumus, vēlētāji vairāk uzticēsies politiķiem un redzēs, ka no vēlēšanām ir jēga. Pretējā gadījumā cilvēkos vairojas neticība un vilšanās. "Bieži vien kaut kādi nepadarītie darbi vai nepareizi izdarīti darbi ir iemesls, kāpēc cilvēks nevēlas doties vēlēt," atzīst Vējonis, piebilstot, ka aicina tomēr šajās vēlēšanās doties pie balsošanas urnām un izdarīt izvēli, lai pēc tam varētu prasīt no politiķiem solītā izpildi.

Vējonis atgādināja Lielbritānijas referendumu par izstāšanos no Eiropas Savienības, kur "jaunajiem cilvēkiem likās, ka ir skaidrs - Lielbritānija neizstāsies no Eiropas Savienības, tāpēc nemaz negāja uz referendumu. Tagad redzam rezultātu."

Taujāts par to, vai viņš prognozē sarežģītu valdības veidošanu pēc vēlēšanām, Vējonis atzina: "Jo sadrumstalotāks būs parlaments un plašāka būs partiju pārstāvniecība, jo grūtāk būs vest sarunas."

Tā kā viens no svarīgākajiem Valsts prezidenta uzdevumiem ir aicināt Ministru prezidentu, kurš tad attiecīgi uzrunās ministrus un veidos nākamo valdību, Vējonim prasīts, kādi būs būtiskākie kritēriji, izraugoties Ministru prezidenta amata kandidātu.

"Kā vienam no galvenajiem priekšnosacījumiem Ministru prezidenta kandidāta izvēlē - kandidātam jābūt skaidrai nostājai nemainīt Latvijas ārpolitikas kursu un turpināt Latvijas drošības stiprināšanu. Papildus būs arī citi kritēriji, ko noteikšu, piemēram, jaunajai koalīcijai un valdībai gatavība veidot sabalansētu valsts budžetu, turpināt uzsāktās reformas izglītības un veselības jomās, stiprināt tiesiskumu. Šīs būs ļoti būtiskas prasības, ko virzīšu premjera amata kandidātam, bet vēl viens ne mazāk būtisks kritērijs būs tas, kāda ir Ministru prezidenta amata kandidāta un potenciālo ministru kandidātu profesionalitāte, zināšanu līmenis un reputācija."

Jau vēstīts, ka sestdien, 6. oktobrī, durvis vērs vēlēšanu iecirkņi visā Latvijā un iecirkņi vairāk nekā 40 ārvalstīs.

Top komentāri

par to tautas gudrību
p
tak liecies mierā ar savu tautas gudrību: Staļins Krievijā valdīja 30 gadus...un vēl tagad liela daļa krievu pēc viņa ilgojās... Kur tad ir tā krievu tautas gudrība??? Tādus piemērus no citām tautām var saukt bez sava gala....Un ņemot vērā LV atstātas okupācijas sekas un osvoboditelu lielo skaitu te es nekā jauna neredzu...
Otto
O
Sevišķi man ''patika'' šī Prezidenta doma: "" svarīgi doties un balsot, pretējā gadījumā cilvēks "savu balsi atdod citiem". Ja tas ir tā, kā saka Prezidents, un cik zinu-tad tas tieši tā arī ir, tad Prezidentam bija jābūt pirmajam, kas rosinātu valstī izmaiņas vēlēšanu likumā, lai šo netaisnību likvidētu, bet tā vietā Prezidents-iznāk--atbalsta vēlēšanu netaisnību, un tādejādi pēc būtības ir pret demokrātiju. Nez-vai tas nezināšanas, vai muļķības dēļ????
cits jautājums
c
Vai iedzīvotāji ir tikpat augstās domās par LR prezidentu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē