Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Viņķele: Alternatīva ir nevis kafejnīca vaļā, bet ciet un uz ilgu laiku, ja neliekam maigos ierobežojumus

Ja neveiksim maigus ierobežojumus, pēc pāris nedēļām varam attapties pie diskusijas par pilnīgu karantīnu, šodien ārkārtas Ministru kabineta sēdē brīdināja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Ministre skaidroja, ka, jautājumā par to, vai piedāvātie ierobežojumi nav pārlieku stingri, ir jāsaprot, ka, laicīgi nereaģējot un slimības izplatībai palielinoties, var nākties "atkal taisīties ciet".

"Visa pasaule šādi dzīvo, un nekā citādi tas nebūs līdz Covid-19 vakcīnas pieejamībai - spersim vienu soli uz priekšu, vienu atpakaļ. Alternatīva ir nevis visu vērt vaļā, bet visu taisīt ciet. Mēs nevaram eksperimentēt, un teikt, ka kaut kāds skaitlis būs tik iespaidīgs, lai kaut ko ierobežotu," teica Viņķele.

Politiķe akcentēja, ka Slimību profilakses un kontroles centra ievāktie un analizētie dati par visu Covid-19 periodu Latvijā ļauj runāt par mūsu pašu pieredzi, kas liecina, ka saslimšana varētu "iet augšā", ja nekas netiks darīts.

"VM piedāvājums ir saprātīgs un pat maigs - izvietot informāciju un kontrolēt apmeklētāju skaitu. Alternatīva ir nevis kafejnīca vaļā, bet kafejnīca ciet un uz ilgu laiku, ja neliekam maigos ierobežojumus. Kad būs simtos, tad būs par vēlu maigiem regulējumiem un būs jāiet uz dažu kolēģu ierosinājumu karantīnēt visu valsti," brīdināja politiķe.

Ministre uzsvēra, ka, iespējams, cilvēki līdz galam nav sapratuši, kāda būs valsts dzīve pandēmijas apstākļos. "Paldies Dievam, ka pagaidām speram tikai soli, nevis divus atpakaļ, dod, Dievs, ka nevajadzēs otrdien spert jau trīs soļus atpakaļ," teica Viņķele, norādot, ka

epidemioloģiskā drošība pret ekonomisko aktivitāti valstī ir pseido dilemma - ja nesavilksim nedaudz jostas, tad nozari pēc divām nedēļām vispār varēs vērt ciet.

Viņķele, uzklausot atsevišķu valdības locekļu nostāju par to, ka, iespējams, ierobežojumi varētu būt par stingru, uzsvēra, ka tas nav pareizi uz pandēmiju un cilvēku drošību raudzīties no perspektīvas par to, ka pagaidām nezinām, kādi varētu būt dīkstāves pabalsti vai cits atbalsts.

"Ja būs jāatgriežas pie stingriem ierobežojumiem, tad mēs pie tādiem atgriezīsimies. Tas nav arguments, ka tagad nav ko pateikt par dīkstāves pabalstiem. Ja būs tas jādara, tad domāsim. Mēs nevaram apsolīt, ka neatgriezīsimies pie stingriem ierobežojumiem. Ja būs vajadzība, atgriezīsimies. Tāpēc svarīgi ir tagad pieņemt ļoti maigos ierobežojumus un skatīties," vēlreiz uzsvēra politiķe.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) piedāvā Covid-19 uzliesmojuma dēļ saīsināt sabiedriskās ēdināšanas vietu darba laiku.

VM izstrādātais noteikumu projekts, ko šodien ārkārtas sēdē izskata Ministru kabinets, paredz papildināt noteikumus Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai, precizējot infekcijas izplatības dēļ noteiktos ierobežojumus.

Plānots noteikt, ka sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam sabiedriskās ēdināšanas vietā būs jānodrošina, ka apmeklētājiem redzamās vietās (vismaz pie ieejas un kases ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietā) ir izvietota skaidri salasāma publiski pieejama informācija par maksimāli pieļaujamo personu skaitu, kas vienlaikus var atrasties pakalpojuma sniegšanas vietā.

Saistībā ar šo pašvaldības policijai būtu nepieciešams veikt apskates/kontroles ēdināšanas vietās, lai noteiktu, vai uzrādītais maksimālais klientu skaits atbilst reāli pakalpojuma vietā esošajam. Tāpat esot nepieciešams informēt sabiedrību par to, ka nedrīkst izmantot ēdināšanas vietas, kas ir pārpildītas un kurās ir acīmredzami vairāk personu, nekā pie ieejas norādītajā informācijā.

Paredzēts līdz 1.septembrim pagarināt cilvēku ierobežojumus pulcēšanai sabiedriskās ēdināšanas vietās. Saskaņā ar VM piedāvājumu, no rītdienas, 11.jūlija, iekštelpās pie viena galdiņa nedrīkstēs atrasties vairāk par četriem apmeklētājiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, savukārt ārtelpās pie viena galdiņa nedrīkstēs atrasties vairāk par astoņiem apmeklētājiem, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi.

Līdztekus paredzēts noteikt, ka kultūras, sporta, izklaides, tai skaitā diskotēku, un reliģiskās darbības veikšanas vietās, kā arī sabiedriskās ēdināšanas vietās darbs sākams ne agrāk kā plkst.6 un beidzams ne vēlāk kā plkst.24, izņemot brīvdabas kino demonstrācijas pasākumus, kurus atļauts beigt ne vēlāk kā plkst.2. Tas nozīmē, ka kultūras, sporta, izklaides, tai skaitā diskotēku, un reliģiskās darbības veikšanas vietās darbu varēs sākt pusstundu agrāk nekā līdz šim.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka veselajam saprātam, tam gan nav alternatīvas.
ha, ha
h
Lakstīgala pļavā zaļā/Pogā ciet un pogā vaļā.
Alternatīva
A
Alternatīva ir Veselības departaments Labklājības ministrijas sastāvā-kā Igaunijā,Somijā,Zviedrijā,Norvēģijā,Islandē,Īrijā, Nīderlandē,Vācijā,Polijā,Ungārijā,Horvātijā,Grieķijā,Gruzijā un pirmskara Latvijā.Šādu alternatīvu ir piedāvājuši gan Godmanis,gan Šķēle.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē