Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rinkēvičs: Esam ieinteresēti, lai Latvijas IT uzņēmumi būtu aktīvāk redzami ASV tirgū

Mums ir liela interese, lai Latvijas informācijas tehnoloģiju (IT) kompānijas pēc iespējas vairāk un aktīvāk būtu redzamas ASV tirgū, preses konferencē pēc tikšanās ar ASV tirdzniecības pārstāvi Ketrīnu Taju, sacīja Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Latvija ir ieinteresēta šeit redzēt arī ASV uzņēmumus.

Rinkēvičš norādīja, ka šodienas tikšanās ir bijusi lieliska iespēja apspriest Latvijas un ASV divpusējās ekonomiskās attiecības. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka Tajai pēc tikšanās būs iespēja tikties ar Latvijas uzņēmumiem un pārrunāt gan investīciju, gan sadarbības iespējas.

Ārlietu ministrs norādīja, ka sarunas laikā pārrunāta arī "Rail Baltica" attīstība, un arī šajā jautājumā Latvija gribētu redzēt ASV investīcijas.

Rinkēvičs pauda atzinumu, ka Eiropas Savienības (ES) un ASV tirdzniecības dialogs, lai arī reizēm ne viegli, tomēr attīstās pozitīvi. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka kontakti starp Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieku jautājumos par ekonomiku Valdi Dombrovski un Taju ir labi.

"Redzam, ka pašreizējos ekonomiskajos apstākļos gan Krievijas karš Ukrainā, gan viss pārējais problēmu loks, kas veidojas, prasa daudz lielāku koordināciju un sadarbību starp tirdzniecības blokiem," sacīja Rinkēvičs.

Vienlaikus ārlietu ministrs uzsvēra, ka ES un ASV sadarbība ir ļoti nozīmīga - Latvija kā ES dalībvalsts atbalsta ciešāku sadarbību.

Savukārt turpmākā plānā ir sadarbības jautājumi, kas skar dažādus būtiskus jautājumus, tostarp, kā veicināt mazāku atkarību un kā diversificēt kritisko infrastruktūru attīstību.

Taja preses konferencē norādīja, ka ir cieši strādājusi ar Dombrovski un šodien ir bijusi iespēja paplašināt sadarbības loku.

ASV tirdzniecības pārstāve vēlreiz apliecināja apņemšanos nodrošināt drošību, demokrātiju un izaugsmi.

"Mūsu valstīm ir daudz kopīgu un svarīgu izaicinājumu - ekonomikas atgūstas no pandēmijas un Krievijas brutāla, neattaisnojama un nepamatota uzbrukuma Ukrainai," sacīja Taja, uzsverot, ka Latvijas atbalsts Ukrainai tiek novērtēts visā pasaulē.

Taja norādīja, ka pagājušajā mēnesī G7 valstu līderi ir ieviesuši jaunus ierobežojumus Krievijas aktīviem, tomēr ir svarīgi turpināt kopīgu darbu. Taja uzteica Latviju par to, ka tā ir atbalstījusi ierobežojumu noteikšanu Krievijas un Ķīnas ekonomikām.

Runājot par Latvijas ekonomisko sadarbību ar ASV, Taja sacīja, ka Latvija ir neliela valsts un daļa no ES, un Latvijas virzība un spēks norāda uz spēcīgām līderības pazīmēm, lai attīstītu transatlantisko sadarbību.

Savukārt Rinkēvičs uzsvēra, ka "mūsu spēks ir tas, ka esam ES dalībvalsts". Viņš sacīja, ka kopā ar pārējām ES dalībvalstīm tiek strādāts pie labākas tirdzniecības sadarbības un investīciju vides veicināšanas.

"Tas ko esam daudz runājuši - mums ir izcila sadarbība aizsardzībā un drošībā, un mēs gribētu redzēt, arī ekonomisko sadarbību kā daļu no drošības sadarbības," sacīja Rinkēvičs.

Rinkēvičs ar Taju pārrunāja transatlantiskās ekonomiskās attiecības un sadarbības iespējas nākotnē, tostarp sadarbību Eiropas Savienības un ASV Tirdzniecības un tehnoloģiju padomē (TTC) un ekonomiskās drošības stiprināšanā.

ASV tirdzniecības pārstāve vizītes laikā Latvijā tikusies arī ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), kā arī viesosies Rīgas Tehniskajā universitātē, kā arī apmeklēs SIA "Latvijas Mobilais telefons".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē