Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Pasaule

Militārā hunta, anokrātija un vēlēšanas © DIENA

Turcijai pievērstās uzmanības dēļ bez īpašas ievērības palika citas 14. maijā notikušas vēlēšanas – parlamenta vēlēšanas Taizemē, par kuru uzvarētājām kļuva divas opozīcijas kreisā spārna partijas. Taču Taizemes (senākā pagātnē zināmas kā Siāmas) politikas īpatnību dēļ vairāk nekā puse vietu valsts parlamenta apakšpalātā vēl negarantē, ka šīs partijas tiešām iegūs arī reālu varu un spēs to saglabāt ilgtermiņā.

Britnijas Spīrsas bērni netiekas ar māti © DIENA

Vairāk nekā gadu dziedātāja Britnija Spīrsa nav tikusies ar saviem dēliem – septiņpadsmitgadīgo Šonu Prestonu un sešpadsmitgadīgo Džeidenu Džeimsu, kuri dzimuši popzvaigznes laulībā ar dejotāju un horeogrāfu Kevinu Federlainu.

Eiropa uz militārām sliedēm © DIENA

Eiropas Savienības valstis Krievijas iebrukuma Ukrainā un kopējās globālās ģeopolitiskās nestabilitātes dēļ ne tikai palielina aizsardzības izdevumus, bet arī spriež par ieguldījumiem militārajā rūpniecībā. Taču, kamēr izdevumu paaugstināšana ir būtībā jau izlemts jautājums, Eiropas militārās rūpniecības nākotne nebūt vēl nav tik skaidra.

Turcijas Rubikona © DIENA

Turcijā 14. maijā paredzētajām Valsts prezidenta un parlamenta vēlēšanām jau pievērsta visas pasaules uzmanība, jo no to iznākuma lielā mērā būs atkarīgs arī Ankaras turpmākais ģeopolitiskais kurss. Galvenie pretendenti uz prezidenta amatu ir jau 20 gadu pie varas esošais valsts līderis Redžeps Tajips Erdogans un apvienotās opozīcijas (sešu partiju izveidotās Tautas alianses) kandidāts un Ataturka savulaik dibinātās Republikāņu tautas partijas pārstāvis Kemals Kiličdaroglu. Abu izredzes tiek vērtētas līdzīgi .

Covid-19 nezūdošā ēna un lielā politika © DIENA

Lai gan Latvijā tikpat kā nemanāma, pasaulē joprojām turpinās cīņa ar Covid-19. Tāpat ne vienā vien valstī tiek meklētas atbildes, kādēļ pandēmijas uzliesmojuma laikā pieņemti tie vai citi lēmumi, kas vēlāk izrādījušies šaubīgi un ar aizdomām par korupciju. Savukārt ģeopolitiskā līmenī ASV un Ķīna cenšas uzvelt viena otrai atbildību par Covid-19 pandēmijas izraisīšanu.

Dalailama, incidenti un Tibetas jautājums © DIENA

Tibetas budistu garīgā līdera dalailamas iekļūšana visai nepatīkamā skandālā cita starpā ir iemesls atcerēties, ka tieši viņa personiskā autoritāte un ietekme jau ilgāku laiku ļauj izvairīties no Tibetas jautājuma radikalizācijas. Kāda patlaban ir dalailamas loma, un kādēļ pastāv iespēja, ka viņš var pasludināt – nākamās reinkarnācijas jeb viņa pēcteča nebūs?

Pretuzbrukuma priekšvakarā © DIENA

Neilgi pirms Ukrainas ilgstoši plānotā pretuzbrukuma Krievijas okupācijas spēkiem rietumvalstu vadošo plašsaziņas līdzekļu autori brīdina, ka visus iecerētos mērķus tā gaitā varētu arī nesasniegt. Kādi ir šādu publikāciju parādīšanās iemesli, un vai skepse šajā gadījumā ir pamatota?

Somijas partiju šaha iespējas © DIENA

Lai arī nule aizvadīto Somijas vēlēšanu rezultāts nav pārsteigums, spēku sadalījums jaunā sasaukuma parlamentā būs tāds, ka valdošās koalīcijas izveidei var izrādīties vajadzīgas ilgas sarunas. Tāpat ir iespējami dažādi visai negaidīti pavērsieni. Kamdēļ tā, un vai šāda situācija sola būtiskas pārmaiņas Somijas politikā?