Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pasaule

Iespējas Lielajam brālim © DIENA(10)

Par vienu no metodēm Covid-19 pandēmijas apkarošanai tiek uzskatīta aizvien lielāku izplatību gūstošā iedzīvotāju digitālā izsekošana. Taču pastāv ticama iespēja, ka uzvara pār koronavīrusu nepavisam nenozīmēs arī šīs "izsekošanas" beigas.

Ugunsgrēki kā atgādinājumi © DIENA

Kārtējais mežu ugunsgrēks bijušās Černobiļas atomelektrostacijas teritorijā atkal uzjundījis jautājumus par bīstamās zonas ietekmi uz apkārtējo reģionu un arī tālāk dzīvojošajiem. Lai gan liesmas šajā teritorijā plosās ik pa laikam, rezonansi šādas ziņas izraisa nemainīgi, un tam ir vairāki iemesli.

Pasaules gala gaidītāji © DIENA(9)

No konserviem un pirmās palīdzības precēm līdz ieročiem un īpaši izbūvētiem bunkuriem. Pasaules gala gaidītājiem jeb tā dēvētās izdzīvotāju filosofijas piekritējiem Covid-19 pandēmija radījusi zvaigžņu mirkli – īpaši šīs kustības piekritējiem domātie veikali un preces kļuvuši populāri, un, izrādās, visvairāk sevi nodrošināt steidz mileniāļi.

Ķīnas morālais triumfs © DIENA(36)

Neraugoties uz Ķīnas faktisko uzvaru pār koronavīrusa SARS-CoV-2 jeb Covid-19 pandēmiju savās mājās, ar to ir par maz, lai mainītu negatīvās tendences globālajā ekonomikā un arī politikā. Tomēr tā jau nodēvēta par ievērojamu Pekinas morālo un lielā mērā arī ģeopolitisko uzvaru, kamēr citās valstīs slimības ietekme tikai pamazām tiek tā pa īstam apjausta.

Vīrusa padenis breksitam © DIENA(15)

Cīnoties pret koronavīrusa Covid-19 pandēmiju, Lielbritānijai un Eiropas Savienībai (ES) šonedēļ nācās uz nezināmu laiku atlikt arī sarunas par Londonas un Briseles turpmākajām tirdzniecības attiecībām. Pandēmija gan ir tikai viens no faktoriem, kas ietekmē šīs sarunas, par kuru iespējamo gaitu un iznākumu pastāv radikāli pretrunīgas versijas.

Vairāk nekā tikai Turcija © DIENA(1)

Marta sākumā pasaule saspringti gaidīja Krievijas un Turcijas prezidentu Maskavas tikšanās rezultātus. Viena no pasaules lielvarām – Krievija – un valsts ar otru lielāko armiju NATO – Turcija – bija nonākušas tikai soli no bruņotām sadursmēm Sīrijā, un šī iespēja šķita atklāti draudīga. Ne mazāk draudīgs ir fakts, ka pastāv augsta konflikta atkārtošanās iespēja.

Vīrusa inficēta arī politika © DIENA(17)

Koronavīrusa Covid-19 epidēmija un iespējamā pandēmija ir ietekmējusi ne tikai globālo ekonomiku, bet kļuvusi arī par psiholoģisku un politisku faktoru. Sabiedrība daudzviet pasaulē ir sadalījusies tajos, kuri uzskata vīrusu par ārkārtīgi bīstamu un aicina pret to cīnīties ar radikālām metodēm, un tajos, kuri saistībā ar Covid-19 aicina neieslīgt pārspīlējumos.

Bērnu bums apdraud Ēģipti © DIENA(37)

Pirms divām nedēļām Ēģiptē iedzīvotāju skaits oficiāli sasniedza maģisko 100 miljonu robežu. Vēl 2017. gadā, kad Ziemeļāfrikas valsts publicēja pēdējās tautas skaitīšanas rezultātus, iedzīvotāju skaits tur bija 93 miljoni. Straujais iedzīvotāju skaita pieaugums rada virkni grūtību tuksnešainajai zemei, kuras rīcībā ir ļoti ierobežoti dabas resursi un katrs trešais iedzīvotājs ir nabadzīgs.

Pasaule uz korejiešu viļņa © DIENA(10)

Mākslas filmas Parazīts triumfs šī gada Oskaru ceremonijā spilgti apliecināja Dienvidkorejas masu kultūras globālo fenomenu, ko gandrīz pirms desmit gadiem aizsāka amizanta popdziesma.

Sīkie marodieri: Siseņu invāzija Austrumāfrikā © DIENA(6)

Miljardiem tuksneša siseņu kā cunami vilnis veļas pār Somālijas pussalu un virzās dziļāk Āfrikā, aiz sevis atstājot nopostītus labības laukus, ganības un izmisušus zemniekus. Sienāžiem līdzīgie kukaiņi, kuri parasti izvēlas vientuļnieku dzīvesveidu, pēdējā gada laikā ir savairojušies tik lielā skaitā, ka tagad izveidojuši milzu spietus un devušies tūkstošiem kilometru tālos sirojumos, lai barotos un radītu pēcnācējus. Siseņu invāzijas dēļ vairākas valstis ir izsludinājušas ārkārtas stāvokli, bet ANO brīdina, ka tuvākajās nedēļās var izveidoties jauni spieti, kas nodarītu vēl lielāku postažu vienam no klimata pārmaiņu visvairāk skartajiem pasaules reģioniem.

Kurš stāsies pretī Trampam? © DIENA(22)

ASV Demokrātiskās partijas biedri un atbalstītāji sākuši izvēlēties politiķi, kurš gada nogalē cīnīsies ar pašreizējo prezidentu Donaldu Trampu par tiesībām nākamos četrus gadus atrasties pie ASV stūres.

Seriāls ar karaliskiem akcentiem © DIENA(6)

2020. gads tikai sācies, bet jau tagad skaidrs – pavisam noteikti Apvienotās Karalistes vēsturē tas būs ierakstīts ar diviem trekniem EXIT: ilgi briedušo un beidzot īstenoto Brexit un daudz negaidītāko un cilvēciskām kaislībām piesātināto Megxit. Stāsts, kas aizsākās mīļāko bērnības pasaku vislabākajās tradīcijās – princis iemīl meiteni no tautas, apprec, un viņi dzīvo ilgi un laimīgi –, piedzīvojis negaidītu pavērsienu. Gan jau būs "ilgi un laimīgi", bet arī labi attālināti no lielās karaliskās ģimenes, jo Harijs un Megana izlēmuši iet savu ceļu.

Angolas "princese" atmaskota © DIENA(35)

Bijušais marksistu revolucionārs Žuzē Eduardu duš Santušs 38 gadus vadīja Āfrikas valsti Angolu. Kad 2017. gadā viņš atstāja prezidenta amatu, Santušs, viņa ģimene un pietuvināto loks faktiski kontrolēja Angolas ekonomiku, kas ir atkarīga no naftas eksporta. Bijušā prezidenta meita Izabela duš Santuša ir uzkrājusi tik daudz naudas, ka tiek uzskatīta par visbagātāko sievieti Āfrikā. Tas viņai pavēra iespēju apgrozīties pasaules ietekmīgāko cilvēku vidū.

Ar armiju pret vīrusu © DIENA(15)

Āzijas lielvalsts Ķīna jau kārtējo reizi kļuvusi par jaunas un nāvējošas infekcijas slimības – koronavīrusa 2019-nCoV – uzliesmojuma vietu. Neraugoties uz vērienīgiem saslimstības ierobežošanas pasākumiem, joprojām pastāv bažas par iespējamu epidēmijas vai pat pandēmijas sākšanos, un raisās arī diskusijas, vai tiek reaģēts pietiekami ātri un darīts gana daudz šādu situāciju novēršanai.

Persiešu spēks © DIENA(9)

Saspīlējuma pieaugums starp ASV un Irānu atkal licis runāt par jauna kara izcelšanos Tuvajos Austrumos. Amerikāņu rīcībā ir pasaulē visvarenākie bruņotie spēki. Ko var likt pretī ekonomisko sankciju novājinātā Irāna?

Šahs ar liesmām Austrālijā © DIENA(21)

Cīņa ar mežu un krūmāju ugunsgrēkiem Austrālijā ilgst jau kopš jūlija beigām, un nu tie izpletušies vairāk nekā 7,3 miljonu hektāru platībā – tik lielā teritorijā kā Beļģija un Dānija kopā. Salīdzinājumam Amazones lietus mežu ugunsgrēki iznīcināja septiņus miljonus hektāru, norāda CNN.