Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pasaule

Quo vadis, Baltkrievija © DIENA

Protesti Baltkrievijā joprojām nav rimušies, un iedzīvotāji turpina paust neapmierinātību ar pašreizējo valsts varu. Kādi ir Baltkrievijas iespējamie attīstības scenāriji, ko tie nozīmētu tās līderim Aleksandram Lukašenko un ko – Baltkrievijas tautai?

Pazudušā Mišiko atgriešanās? © DIENA

Par Mišiko dēvētais Gruzijas eksprezidents Mihails Saakašvili paziņojis par gatavību pēc drīzumā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām kļūt par Gruzijas premjerministru. Tiesa, Saakašvili cerības sasniegt šo mērķi ir niecīgas, tomēr starptautisku uzmanību ar to viņš sev jau ir piesaistījis.

TikTok miljonu dejas © DIENA

Tā vietā, lai kļūtu par pirmo Ķīnā izstrādāto sociālo interneta platformu, kas iekarojusi globālu atzinību, sociālais tīkls TikTok ir pasludināts par draudu ASV nacionālajai drošībai un acīmredzami būs spiests aiziet no Amerikas un vēl vairāku citu valstu tirgus.

Ekonomiskās intereses pāri visam? © DIENA

Koronavīrusa Covid-19 izplatība, ekonomiskā stagnācija un 9. augusta neleģitīmā prezidenta vēlēšanu norise un to iznākums, kas nevieš pārliecību par izmaiņām valstī tuvākā nākotnē, baltkrievu sabiedrībā izraisījis vēlmi pēc pārmaiņām. Notikušais Baltkrievijā izsaucis arī starptautiskās sabiedrības un Eiropas Savienības dalībvalstu nosodījumu, Latvijai izpelnoties kritiku par nepietiekami ātru atbildes reakciju uz Baltkrievijā notiekošo

Rūgtā uzvaras garša © DIENA

Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu norisē šogad it kā nebija nekā neparasta – izrēķināšanās ar opozīciju, Aleksandra Lukašenko jeb Batjkas uzvara un nemieri sabiedrībā. Iepriekšējās reizes protesti ātri apklusa. Kāpēc šoreiz varētu būt citādi?

Gubernators ar priekšvēsturi © DIENA(14)

Krievijas centrālās varas centieni pakāpeniski nomainīt pārāk patstāvīgos un ne īpaši godprātīgos reģionālos līderus pret Maskavai lojāliem jaunās paaudzes politiķiem var apstāties Habarovskas novadā, kur daudzi iedzīvotāji izgājuši ielās, protestējot pret novada gubernatora apcietināšanu.

Diagnoze un ārstēšana lielākajai veselības organizācijai © DIENA(2)

ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums izstāties no Pasaules Veselības organizācijas (PVO) un jau sākt šo procesu vienlaikus ir gan daļa no ASV prezidenta priekšvēlēšanu kampaņas, gan lielvalsts kopējās šā brīža ārpolitikas. Tai pašā laikā jāatzīst, ka PVO darbībā netrūkst problēmu, toties trūkst vēlmes tās risināt, un tādēļ organizācijas nākotne ir neskaidra.

Ataturka mantojuma likvidēšana? © DIENA(23)

Pats iespaidīgākais no Bizantijas jeb tā dēvētās grieķu Romas arhitektūras pieminekļiem un būtiska UNESCO pasaules kultūras mantojuma sastāvdaļa – Svētās Sofijas katedrāle Stambulā – jau pavisam drīz var zaudēt muzeja statusu un atkal kļūt par mošeju.

Polijas dažādās vīzijas © DIENA(7)

Polijas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā iekļuvušie – tagadējais prezidents Andžejs Duda un Varšavas mērs Rafals Tšaskovskis – piedāvā vēlētājiem radikāli atšķirīgus redzējumus par valsts nākotni. Taču prezidenta krēsls ir tikai viens, un 12. jūlijā vēlētājiem nāksies izšķirties, kuru no šīm vīzijām viņi atbalsta.

Vīzija par Eiropas armiju © DIENA(42)

Apvienotās Eiropas armijas izveidei netrūkst ne atbalstītāju, ne noliedzēju, un šis jautājums regulāri raisa diskusijas eiropiešu un ne tikai eiropiešu vidū. Kāda līdz šim bijusi Eiropas armijas izveides plānu evolūcija, un kamdēļ iecere atkal kļuvusi tik aktuāla?

Postpandēmiskā pasaules kārtība © DIENA(36)

Covid-19 pandēmija radījusi daudzus pagaidām neatbildētus jautājumus, tostarp par to, kādas pārmaiņas pasaules kārtībā gaidāmas jaunajā ''pēckovid ērā''. Pastāv vismaz pieci iespējamie pamata scenāriji, un tie nevieš īpašu optimismu.

Baltkrievu sociālisma noriets © DIENA(27)

Pirms 9. augustā gaidāmajām Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām sašķobījušās valsts ilggadējā prezidenta Aleksandra Lukašenko šķietami nesatricināmās pozīcijas. Rezultātā šīs vēlēšanas no garlaicīga notikuma ar iepriekš paredzamu iznākumu ir kļuvušas par īstu intrigu.

Vīzija par ienākumiem visiem © DIENA(28)

Koronavīrusa pandēmijas izraisītā globālās ekonomikas lejupslīde atkal ir aktualizējusi jautājumu par universālā jeb beznosacījuma pamata ienākuma iespējamo ieviešanu. Sabiedrības vairākumam ideja līdz šim gan nav šķitusi pieņemama, tomēr nav izslēgts, ka pakāpeniski noskaņojums varētu arī mainīties.

Atvērto debesu slēgšana © DIENA(3)

ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojums par Savienoto Valstu izstāšanos no Atvērto debesu līguma nebija pirmais šāda veida solis, un, situācijai šajā virzienā turpinot attīstīties, lielākā cietēja no tā ir un būs Eiropa.

Desants uz Mēness © DIENA(7)

ASV prezidents Donalds Tramps aktīvi virza kosmosa apguves plānus, tostarp solot atkārtotu amerikāņu astronautu izkāpšanu uz Mēness jau 2024. gadā. Cik reāla ir šo ieceru īstenošanās, kādi ir ASV kosmisko programmu ilgtermiņa mērķi, un cik nopietna šajā ziņā ir starptautiskā konkurence?

Mūsdienu "kara suņu" atgriešanās? © DIENA(7)

Nesen notikušais neveiksmīgais mēģinājums ar algotņu palīdzību panākt Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro gāšanu liek gan atcerēties pusgadsimtu seno šīs profesijas renesansi, gan uzdot jautājumu: vai nevar gadīties, ka "veiksmes karavīru" pakalpojumi atkal kļūst pieprasīti?

Ziemeļkorejas troņa pretendenti © DIENA(2)

Pēdējās nedēļās starptautiskās politikas analītiķu uzmanības centrā kārtējo reizi nonācis Ziemeļkorejas maršala Kima Čen Una vārds, izskanot aizdomām par viņa nāvi vai vismaz ļoti slikto veselības stāvokli. Lai gan oficiālos paziņojumos tiek uzsvērts, ka šīs aizdomas ir ievērojami pārspīlētas, jautājums par to, kas Ziemeļkorejas līdera nāves gadījumā mantos viņa varu, nekļūst mazāk interesants.

Starts ierobežojumu atcelšanai – par un pret © DIENA(11)

Uzreiz vairākas Eiropas valstis sākušas pakāpeniski mazināt Covid-19 pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus, lai gan epidemiologiem nav vienota viedokļa par šādu soli un tā sekām. Taču šajā gadījumā tam pamatā ir arī ekonomiski un nereti pat politiski apsvērumi.

Dīkstāve. Tikai ne noziedzniekiem © DIENA(2)

Covid-19 pandēmijas laikā valstīs un lielpilsētās, kurās parasti ir augsta noziedzība, likumpārkāpumu skaits ir ievērojami krities. Taču tas nenozīmē, ka noziedznieki snauž. Patiesībā šis viņiem ir lielo iespēju laiks.

Iespējas Lielajam brālim © DIENA(10)

Par vienu no metodēm Covid-19 pandēmijas apkarošanai tiek uzskatīta aizvien lielāku izplatību gūstošā iedzīvotāju digitālā izsekošana. Taču pastāv ticama iespēja, ka uzvara pār koronavīrusu nepavisam nenozīmēs arī šīs "izsekošanas" beigas.