Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Pasaule

Dumpinieks Boriss © DIENA(20)

Viens no kvēlākajiem Brexit atbalstītājiem – Boriss Džonsons – pēc aiziešanas no Terēzas Mejas valdības vēl nav teicis pēdējo vārdu un varētu mērķēt uz premjera krēslu

Skrējiens pēc kvantu jaudas © DIENA

Nākamais solis tehniskās attīstības jomā ir kvantu datori, par kuriem tiek runāts arvien biežāk. Līdz to nonākšanai tirgū gan vēl jāgaida, lai arī šo tehnoloģiju izstrādāšanas sacensībā jau iesaistījušās visas lielvalstis.

Putina Pasaules kauss © DIENA(35)

Sekmīga Pasaules kausa futbolā finālturnīra norise ir piepildījusi Kremļa mērķi – parādīt pasaulei Krievijas "cilvēcīgo seju".

Kauss ar miljoniem © DIENA

Ne vairs tūkstošos, bet miljonos un miljardos mērāmi balvu fondi Pasaules kausa futbolā finālturnīra dalībvalstu federācijām. Turklāt summas ar katru gadu kļūst tikai lielākas. No kurienes nāk nauda, un pēc kādas sistēmas tā tiek dalīta?

Politiskā līķa augšāmcelšanās © DIENA(3)

Kad Itālija un Malta šomēnes atteicās uzņemt savās ostās franču palīdzības organizācijas kuģi ar vairāk nekā 600 Vidusjūrā izglābtajiem migrantiem, Spānijas premjerministrs Pedro Sančess piedāvāja savas valsts palīdzību. Šis cēlais žests izpelnījās plašu uzmanību – migrantu ierašanos Spānijas ostas pilsētā Valensijā atspoguļoja pasaules ietekmīgākie mediji.

Itālijas bīstamie lāpītāji © DIENA(10)

"Itālija vispirms" – ar šādu saukli martā notikušajās Itālijas parlamenta vēlēšanās startēja galēji labējā partija Ziemeļu līga. Lozungs nepārprotami bija aizgūts no ASV prezidenta Donalda Trampa repertuāra. Partijas vadītājs Mateo Salvīni ir kaislīgs Trampa fans, kas apgalvo, ka viņam pirmajā vietā ir itāļu intereses, ko apdraudot migrantu "uzbrukums" un Eiropas Savienības (ES) sankcijas pret Krieviju. Kopš vēlēšanām Salvīni ir kļuvis par Itālijas ietekmīgāko politiķi.

Nebeidzamais sankciju karš © DIENA(9)

Jau četrus gadus spēkā ir Rietumu un Krievijas abpusējās sankcijas, kas tika ieviestas pēc Krimas aneksijas un kara sākšanās Austrumukrainā. Pagaidām nekas neliecina, ka tuvākajā laikā tās varētu tikt atceltas

Nolūkotā Arktika © DIENA(8)

Skarbā reģiona potenciālie ekonomiskie labumi, kas klimata izmaiņu dēļ jau pavisam drīz kļūs pieejamāki, Arktikas "dalīšanas" sacensībā iesaistījuši ne vien valstis, kurām tur bijušas intereses līdz šim, bet arī globālās lielvaras statusa kārotāju Ķīnu

Īru grūtā izvēle © DIENA(4)

Īrija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur grūtniecības priekšlaicīga pārtraukšana ir atļauta tikai retos izņēmuma gadījumos. Gandrīz pilnīgs aborta aizliegums ik gadu piespiež tūkstošiem Īrijas sieviešu izvēlēties nelikumīgas un nedrošas grūtniecības pārtraukšanas metodes vai doties veikt abortu uz Lielbritāniju.

Jāsasmeļ Trampa izlietais © DIENA(14)

ASV lēmums izstāties no vienošanās, kas ierobežo Irānas kodolprogrammu, radījis pamatu bažām par līguma galu, kam var būt potenciāli ļoti postošas sekas.

Antisemītisma atdzimšana Eiropā © DIENA(53)

Novērojams nekaunīga un izteikta naida pieaugums pret ebrejiem, kāds Eiropā nav pieredzēts kopš Otrā pasaules kara, brīdina ebreju kopienas vadītāji. Baidoties no verbāliem un fiziskiem uzbrukumiem, daudzi Eiropas ebreji izvēlas slēpt savu piederību kopienai.

Pārmaiņu vēji karalistē © DIENA

Gadu desmitiem naftas eksports nodrošināja milzu pārticību Saūda Arābijai, kur varas monopols pieder Saūda dinastijai, bet liela ietekme ir islāmam un ultrakonservatīviem garīdzniekiem. Autoritārie valdnieki ar dažādiem labumiem nodrošināja sev pilsoņu bezierunu paklausību, bet garīdznieki rūpējās par karalistes iedzīvotāju morālo stāju, uzspiežot dažādus aizliegumus, par kuru pārkāpšanu draud bargi sodi. Saūda Arābijā pastāvošā oficiālā ideoloģija – vahābisms – strikti ierobežo sieviešu tiesības un piespiež tām būt atkarīgām no vīriešiem. Režīms ilgstoši izpelnījies cilvēktiesību aizstāvju nopēlumu un rietumvalstu apsūdzības terorisma veicināšanā.

Jaunā Turcija © DIENA

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans pēdējos gados uzkūlis stingras nacionālisma putas, kuru galvenā saistviela ir reliģija. Tas iezīmē krasu atkāpšanos no mūsdienu Turcijas dibinātāju striktajiem sekulārisma principiem.

Atšķirīga mīla pret ieročiem © DIENA(3)

Šveicē, tāpat kā ASV, ir liels skaits šaujamieroču, un daudzi šveicieši, tāpat kā amerikāņi, šaujamos uztver kā daļu no savas identitātes. Tajā pašā laikā Šveice piedzīvojusi tikai dažas masu apšaudes, bet ASV tās notiek regulāri. Kas atšķir abas zemes?

Brexit Īrijas robežas slazdā © DIENA(10)

Īrijas un Ziemeļīrijas robežas jautājums kļuvis par sarežģītāko tematu Briseles un Londonas sarunās par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības. Ja to neatrisinās, apdraudēta būs arī galīgā Brexit vienošanās.

Vēlēšanas un futbols © DIENA(20)

Pēc Krievijas prezidenta vēlēšanām, ko daudzi sliecas šādi nesaukt, Vladimiram Putinam ir nodrošināti ne vien vēl seši gadi amatā, bet arī pārdomas par varas pēctecību, opozīcijas lomas paaugstināšanu un neizbēgamām grūtībām agrāk vai vēlāk Krievijā celt nodokļus un reformēt pensijas. Kā arī izspēlēt Pasaules kausa futbolā norisi sev par labu. Tā situāciju komentē Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes dekāns, Latvijas Ārpolitikas institūta direktors profesors Andris Sprūds.

Slovākiem beidzot pietiek © DIENA(19)

Pēc komunistu režīma sabrukuma Slovākijā lielākie protesti, kurus izraisīja žurnālista pasūtījuma slepkavība, jau piespieda atkāpties premjerministru Fico. Tomēr slovāki nav mierā tikai ar valdības "kosmētisko remontu", viņi pieprasa jaunas vēlēšanas un pārmaiņas politiskajā kultūrā.

Kāpēc kara nav, bet bēg? © DIENA(25)

Eritreja ir brīva valsts, taču dzīve šeit tiešām ir tālu no rozēm kaisītas, talonu sistēma un melnais tirgus darbojas pilnā sparā, un ar ietrenētu kādreizējās padomijas iedzīvotāja aci var ieraudzīt daudz "sīkumu", kas rada jau pavisam citu realitāti.

Netikumīgie labdari © DIENA(5)

Starptautisko humānās palīdzības sektoru ir satricinājušas apsūdzības seksuālos pārkāpumos pret cilvēkiem, kuri cieš no nabadzības, kara un dabas katastrofām.

Kalstošā lielpilsēta © DIENA(7)

Dienvidāfrikas otra lielākā pilsēta Keiptauna ir tuvu tam, lai pārtrauktu ūdens piegādi iedzīvotājiem. Ekstrēma sausuma dēļ pilsētas ūdenskrātuves ir jau pustukšas. Ikdienā tas nozīmē – divu minūšu dušu un citus drastiskus ierobežojumus ikvienā mājsaimniecībā.