Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Pasaule

"Mūžīgās" kancleres noriets © DIENA(12)

Vācijas konservatīvā līdere Angela Merkele vienojās ar sociāldemokrātiem par jaunu lielo koalīciju, bet daudzi viņas partijas biedri nespēj sagremot atteikšanos no finanšu ministra un citiem ietekmīgiem amatiem valdībā, tāpēc izskan aicinājumi pieredzējušajai politiķei atkāpties.

Meksika noasiņo © DIENA(8)

Meksikā pēc mēneša oficiāli sāksies priekšvēlēšanu kampaņa jūlijā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, un ir pilnīgi skaidrs, ka šajā laikā viens no visvairāk apspriestajiem jautājumiem būs drošība un cīņa pret noziedzību. Šajā Latīņamerikas valstī 2017. gadā reģistrēts rekordliels slepkavību skaits, no kurām vairākums bija saistītas ar narkokarteļu noziedzīgajām darbībām, lai iekarotu ASV narkotiku tirgu un nopelnītu desmitiem miljardu dolāru.

Maita vientulība © DIENA(9)

Vientulība ir kļuvusi par vienu no galvenajām sabiedrības veselības problēmām XXI gadsimtā, kas ir sociālo tīklu laikmets. lai novērstu tās izraisītās sekas, Lielbritānijā izveidots pat speciāls amats valdībā un par šo jautājumu dažādos pētījumos arvien vairāk runā arī citviet pasaulē.

Maķedonijas rēbuss © DIENA(2)

Atēnas un Skopje cer beidzot panākt risinājumu gandrīz trīsdesmit gadu senajā strīdā par Maķedonijas nosaukumu, bet nacionālisti abās robežas pusēs noraida jebkādus kompromisus

Bērni aiz restēm © DIENA(7)

Izraēlas varasiestādes ik gadu aiztur un iesloga simtiem palestīniešu nepilngadīgo, kurus apsūdz par uzbrukumiem izraēliešu drošībniekiem. Cilvēktiesību organizācijas apgalvo, ka Izraēla okupētajās teritorijās sistemātiski vēršas pret bērniem. Viena no viņiem – Aheda Tamimi – kļuvusi pazīstama visā pasaulē.

Nemirstīgais Berluskoni © DIENA(1)

81 gadu vecais Itālijas ekspremjers Silvio Berluskoni, kura vārds saistās ar neskaitāmiem skandāliem un tiesu prāvām, gatavojas atgriezties politikā ar ambīcijām veidot jaunu valdību pēc nākamgad paredzētajām parlamenta vēlēšanām.

Čārlzs Mensons un viņa ģimene © DIENA(2)

Čārlzs Milss Mensons nāca pasaulē 1934. gada 12. novembrī Sinsinati pilsētā. Viņa māte bija tobrīd sešpadsmit gadu veca prostitūta Ketlīna Medoksa, bet tēva vārds tā arī nav līdz galam skaidrs – par ticamāko kandidātu tiek uzskatīts kāds Kolonels Skots.

Hipercilpas teorija © DIENA(5)

Pēdējā laikā bieži piesauktajam cauruļvadu transportam jeb Hyperloop netrūkst gan aizstāvju, gan noliedzēju. Pirmie hyperloop uzskata par nākotnes transportu, bet otrie ir pārliecināti, ka hyperloop ir gluži vai afēra, no kuras vismaz pārskatāmā nākotnē nekas labs nav gaidāms.

Barca starp futbolu un politiku © DIENA(1)

Titulētais futbola klubs Barcelona ir ierauts politiskajā krīzē, ko izraisīja Spānijas neatzītais Katalonijas neatkarības referendums. Komandai vienmēr bijusi svarīga vieta kataloņu nacionālajā apziņā.

Ar kalašņikovu pretī revolūcijas simtgadei © DIENA(12)

Par 1917. gada revolūciju dēvētā noti­kuma apaļo gadskārtu tomēr atzīmē oficiālā līmenī, ir Krievijas prezidenta dekrēts un pasākumu plāns ar 118 punk­tiem, tajā iekļaujot izstādes Krievijā un ārzemēs, filmas, multimediālus projektus, grāmatas, konferences, apaļos galdus utt. Man gan nebija mērķa šo plānu īpaši pārbaudīt un izbaudīt. Padomju impēris­kais gars Krievijas galvaspilsētā ir gana dzīvs i bez oficiāla saraksta – vai bez tā automāta izgudrotājam Kalašņikovam būtu radīts piemineklis, kas pielīdzina šo cilvēku svētajam Jurim?

Maskavas jaunā seja © DIENA(19)

Krievijas galvaspilsēta piedzīvo ievērojamas vizuālas pārmaiņas, kuru īstenošanai ir iztērēti milzīgi līdzekļi. Vairākums maskaviešu priecājas par metropoles uzskaistināšanu, bet pretinieki uzskata, ka Maskava ir neglābjami zaudējusi daļu savas identitātes.

Kurca jaunā Austrija © DIENA(5)

Tikai 31 gadu vecais Sebastiāns Kurcs ir sācis Austrijas nākamās valdības veidošanu. Ja viņam tas izdosies, tad vienmēr elegantos uzvalkos tērptais un perfekti safrizētais politiķis kļūs par pasaulē jaunāko valdības vadītāju un pirmo kādas Eiropas valsts līderi, kas pārstāv tā dēvēto millennials paaudzi (cilvēki, kas dzimuši laikā no 1980. līdz 2000. gadam). "Es vēlos jaunu politisko kultūru, jaunu politisko stilu. Es vēlos valdību, kurai ir drosme un apņēmība īstenot reālas pārmaiņas Austrijā," pēc savas nominēšanas kanclera amatam sacīja Kurcs, kura vadītā konservatīvā Tautas partija (ÖVP) uzvarēja šomēnes notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās. Neraugoties uz savu jaunību, harismātiskais Kurcs spēja uzrunāt konservatīvākos austriešus.

Triju izcilnieku superkomanda © DIENA

Nobela prēmiju katrā zinātnes nozarē var saņemt tikai trīs pētnieki, taču mūsdienās pie katra nozīmīga atklājuma strādā desmitiem un pat simtiem gaišu prātu,

Eiropas mafijas savienība © DIENA(13)

Kamēr Eiropa izvērsusi cīņu pret terorismu, tikmēr organizētās noziedzības grupējumi gandrīz netraucēti varējuši paplašināt savus "biznesus", radot milzīgu kaitējumu ekonomikai un sabiedrībai.

Orbāna bubulis Soross © DIENA(23)

Ungārijas iedzīvotāji drīzumā savās pastkastēs saņems anketas, ar kuru palīdzību valdība vēlas noskaidrot ungāru viedokli par tā dēvēto Sorosa plānu. Ungārijas konservatīvais premjerministrs Viktors Orbāns ir pārliecināts, ka Eiropas Savienība (ES) ar Ungārijā dzimušā amerikāņu miljardiera Džordža Sorosa atbalstu vēlas pārplūdināt Eiropu ar miljoniem nelegālo imigrantu no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem.

Nutellas aparteīds © DIENA(13)

Austrumeiropas valstis pievērsušas uzmanību atšķirīgai vienādu zīmolu pārtikas kvalitātei Eiropas Savienības vecajās un jaunajās dalībvalstīs. Eiropas Komisija pieteikusi karu šādai ražotāju praksei.

Kodolvalstu klubs © DIENA(5)

Lai arī jau sen pagājušas tā dēvētā aukstā kara saspringtākās dienas, kad naidīgo lielvalstu – ASV un PSRS – rīcībā atradās kopumā līdz pat 70 tūkstošiem kodolgalviņu, tieši ASV un PSRS mantinieces Krievijas kodolarsenāli joprojām veido 93% no visas pasaules kodolieročiem.

Ardievu, Spānija? © DIENA(37)

Neraugoties uz Spānijas valdības brīdinājumiem to nepieļaut, Katalonijas līderi ir gatavi aizvadīt ilgi gatavoto neatkarības referendumu. Kas notiks pēc 1. oktobrī plānotā balsojuma, gan nav skaidrs.

Rožu Miša bez pilsonības © DIENA(10)

Pirms četrpadsmit gadiem vairāki desmiti protestētāju, bruņojušies ar sarkanām rozēm, iebrāzās Gruzijas parlamentā un pārtrauca Valsts prezidenta Eduarda Ševarnadzes runu. Bijušais Padomju Savienības ārlietu ministrs Kaukāza republiku bija vadījis gandrīz visu laiku kopš neatkarības atgūšanas 1991. gadā. Viņa prezidentūras gados Gruzija bija kļuvusi par vienu no korumpētākajām valstīm pasaulē. Tautā ilgi rūgusī neapmierinātība ar Ševarnadzi pārauga plašos protestos pēc 2003. gada novembrī notikušajām negodīgajām parlamenta vēlēšanām.

Trampa nacionālisti © DIENA(19)

Trauksmainie notikumi, kas pirms dažām nedēļām norisinājās savulaik par vislaimīgāko ASV pilsētu atzītajā Šarlotsvilā, atsedza nepatīkamu patiesību – astoņus gadus pēc pirmā melnādainā Savienoto Valstu prezidenta stāšanās amatā daļa amerikāņu joprojām ir svēti pārliecināti, ka viņu valstī saimnieki ir cilvēki ar baltu ādas krāsu.