Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

19 padomu, kā ēst veselīgi

Pat Ziemassvētki nav iemesls, lai atliktu ēšanas ieradumu maiņu

Ja nemainīsiet savu dzīvesveidu un ēšanas paradumus daudzu gadu, nevis dažu nedēļu vai mēnešu garumā, jūsu drēbju izmērs, gadiem ejot, neglābjami palielināsies. Ja to nevēlaties, tad jārīkojas. Lūk, daži britu veselības žurnāla Top Sante un svara vērotāju padomi veselīgas ēšanas ieradumu izkopšanā.

1. Nemāni sevi - maz ticams, ka pie tava arvien apjomīgākā vidukļa vainojama palēnināta vielmaiņa vai dziedzeru problēmas. Iespējams vairāk tas ir saistīts ar to, ko un cik daudz tu ēd un cik daudz kusties.

2. Ja patiešām gribi mainīt savus paradumus, sāc to darīt tūliņ, neatliec uz nākamo nedēļu vai nākamo gadu. Pat Ziemassvētki nav iemesls, lai to atliktu. Jo labi izskatīties tu gribi jau šodien. Vai ne?

3. Maini ēšanas ieradumus, nevis ievēro diētu. Ievērot diētu nozīmē kādā noteiktā dienā to sākt un - noteiktā arī beigt. Taču atceries, ka, atgriežoties pie vecajiem ēšanas ieradumiem, tu ne tikai atgūsi tos kilogramus, ko tievējot nometi, bet papildus dabūsi vēl klāt.

4. Nenāks par sliktu, ja ieviesīsi godīgu (obligāti!) pārtikas dienasgrāmatu, kurā atzīmēsi visu, ko un cik daudz tu apēd. Tā tu iegūsi pilnīgi skaidru priekšstatu par saviem ēšanas paradumiem un vieglāk varēsi konstatēt, kas tajos jāmaina.

5. Pārstāj vainot īpašus apstākļus, kuru dēļ veselīga ēšana nav iespējama. Vienmēr gadīsies kāda dzimšanas dienas torte birojā, cepetis nedēļas nogalē vai sātīgas pusdienas krogā. Rēķinies ar to, iekļaujot šos ēdienus savā ēšanas plānā, nevis nepārtraukti šausti sevi par pārmērībām un rakstura vājumu.

6. Uztura eksperti iesaka ēst daudz salātu, taču atceries, ka ne visi salāti ir veselīgi. Ja tie sajaukti ar majonēzi, treknām mērcēm, sieru, riekstiem, tajos noteikti ir vairāk kaloriju nekā kārtīgā cūkgaļas porcijā.

7. Pavēro, kā ēd slaidas sievietes. Pusdienās viņas, visticamāk, izlaiž desertu un siera plati un šokolādei padodas tikai pa retam.

8. Jau esot veikalā, izvēlies tikai labas lietas. Pērc vairāk augļu un dārzeņu, un tas automātiski nozīmēs, ka tu ēd mazāk treknus un saldus ēdienus.

9. Apdomā, kas tevi var izsist no veselīgo paradumu ievērošanas. Tipiskākie iemesli var būt izklaides, laika trūkums, naids pret sporta zālēm, ēšanas paradumi ģimenē. Izlem, kā rīkosies. Piemēram, ņem līdzi uz darbu savu pusdienu kārbu. Ja maltītes gatavosi pati, būs vieglāk kontrolēt, cik daudz sāls, tauku un cukura apēd.

10. Nekad neēd no burkām, kārbām vai tūtām. Tu nemanot piebeigsi čipsu kārbu, pirms to pamanīsi. Vienmēr jebkuru ēdienu liec uz šķīvja vai bļodā.

11. Atceries, ka arī veselīgie produkti, piemēram, brūnie rīsi, augļu sula un pilngraudu maize tomēr arī satur kalorijas. Tev ir jākontrolē porciju lielums.

12. Lai ēdiens būtu aromātiskāks, pievieno tam ķiplokus, garšvielas, nevis taukus, sviestu vai eļļu.

13. Ja tomēr nespēj nepirkt biskvītus, čipsus un riekstus, tad pērc tos vismazākajā iepakojumā.

14. Uz šķīvja vienmēr pirmos uzliec salātus. Atlikušo pusi sadali vēl uz pusēm - vienu daļu aizpildi ar rīsiem, pastu, kartupeļiem vai maizi, otru daļu - ar gaļu, zivīm, olām vai pupiņām.

15. Ēdienreizēs izmanto mazāka izmēra šķīvjus. Šī patiesība ir veca kā pasaule, bet tā tiešām darbojas. It īpaši, ja tev ir ieradums papildināt porciju. Divas porcijas uz maza šķīvja ir tikpat daudz, cik viena porcija normālā šķīvī.

16. Vienmēr izvēlies diētiskos dzērienus vai vislabāk - minerālūdeni. Tev der zināt, ka, piemēram, parastā kola satur vairāk kaloriju nekā glāze vīna. Ja esi izslāpis, izvēlies ūdeni - tajā patiešām nav kaloriju.

17. Ēd regulāri un neizlaid ēdienreizes, it īpaši brokastis. Pētījumi rāda, ka tie cilvēki, kas neēd brokastis, ir resnāki nekā brokastu ēdāji. Jo brokastu neēdāji iztrūkstošo ēdienreizi ar uzviju kompensē dienas laikā.

18. Centies kārtīgi izgulēties. Pētījumi rāda, ka pastāvīgs nogurums noved pie pieņemšanās svarā. Turklāt pāris stundu vairāk naktsmiega nozīmē, ka šīs stundas tu esi tālāk no cepumu kārbām.

19. Izmet no savas vannas istabas svarus! Ikviena cilvēka svars dienas gaitā svārstās, turklāt tas dabiski svārstās arī no dienas dienā. Daži grami uz nevēlamo pusi tikai sabojās tavu noskaņojumu uz vairākām dienām. Ja tomēr nevari iztikt bez svēršanās, dari to ne biežāk kā reizi nedēļā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko