Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Apsedz ūdensrozi un ābeli

Pirms zemi apsedz sniegs, kas Latvijā teju kļuvis par gaidītu retumu, dārzniekiem jāsteidz paveikt pēdējos rudens darbus - dīķu īpašniekiem jāieziemo ūdensaugi, kuriem netīk ledus un mainīga gaisa temperatūra, bet augļu mīļotājiem jāapģērbj un jāpasargā kociņi, lai tos nebojātu sals un kārīgi zvēri.
Materiālu cenas
  • ­ Kaļķu maisījums 800 g/3 l ūdens - Ls 0,85
  • Kaļķu maisījums 2,3 kg/10 l ūdens - Ls 1,30
  • Peļu un žurku inde Rodimur ar mumificējošu efektu 100 g - Ls 1,20
  • Drāšu siets 25x25mm, 0,5x2,5m - Ls 2,50
  • Aizsargspirāle 1,20 m - Ls 1,50
  • Aizsargspirāle 0,90 m - Ls 1,02
  • Dārza šķēres Gardena BP30 zaru diametram līdz 20mm - Ls 23

Ūdensaugiem vajag siltumu


Īpaši skarbās ziemās Vidzemē un Latgalē dīķi var pārklāt ļoti bieza ledus kārta, tāpēc, ja dīķis seklāks par vienu metru, augi var izsalt. Tos drošāk ielikt pārziemot pagrabā, siltumnīcā, verandā vai citā telpā, kur gaisa temperatūra nav zemāka par nulli grādu. Ja tuvumā ir cits dabisks dīķis vai ezers, kas dziļāks par vienu metru, tad augus no seklākiem baseiniem ziemošanai var pārvietot uz turieni. Ledus kārtas biezumu var samazināt, ja pēc ledus izveidošanās pazemina ūdens līmeni - starp ledu un ūdeni veidosies gaisa starpkārta, pēc tam ledu apsedz - nomulčē ar sausu lapu kārtu.

Dziļākos dīķos var pārziemot ūdensrozes Nymphaea, un augus, kas Latvijā sastopami dabisko ūdenstilpju krastos - smaržīgās kalmes Acorus calamus, purva skalbes Iris pseudacorus, platlapu vilkvāles Typha latifolia. Kalmju lapas rudenī nogriež, atstājot lakstus 10cm virs ūdens. Skalbju atmirušās lapas piesārņo krastus un dīķa dibenu, tāpēc, tiklīdz lapas sāk brūnēt, ieteicams tās nogriezt līdz zemei.

Nedrīkst iekaltēt


Ūdensrozes parasti stāda podos - konteineros, un rudenī pēc pirmajām salnām lapas apgriež 10-15 cm virs poda. Ja nav pārliecības, ka augs izturēs nepastāvīgo ziemu, labāk to izcelt ar visu podu un novietot pārziemot pagrabā vai telpās. Lepnākās un retākās šķirnes noteikti jānes iekšā. Pavasarī, kad dīķis atkusis, beigušās salnas un ūdens temperatūra sasniedz +10-+13°C, augus novieto atpakaļ baseinā vai dīķī.

Pārziemošanai telpās ūdensrozes ar visu podu pārvieto uz pagrabu, kur liek seklā ūdenī. Citiem ūdensaugiem pietiks, ja sakņu kamols būs mitrs, bet ne slapjumā. Nevienam ūdensaugam nedrīkst iekaltēt saknes, tad augs ies bojā.

Piekrastē augošās krastkaņepes Eupatorium, prīmulas Primula, ligulārijas Ligularia, hostas Hosta, Sibīrijas īrisus Iris sibirica, purenes Caltha palustris nav jāpiesedz - tās labi pārziemos. Bezsniega ziemās piesegt ar egļu zaru, lai pasargātu no grauzējiem, un sausu lapu paklāju vēlams krastmalās augošo gaišzilo lobēliju Lobelia siphilitica), ārumus Arum, Kempfera īrisus Iris kaempferi, sēdlapu lobēlijas Lobelia sessilifolia.

Baltā kleitā


Ikvienas mājas dārgumu - ābeli, bumbieri, plūmi vai ķirsi - ziemā apdraud gan sals un saule, gan peles un zaķi. Koku stumbri un skeletzari jākaļķo, lai paglābtu no apdeguma un temperatūras svārstībām, jo sniegs atstaro gaismu, bet tumšie stumbri to pievelk. Kaļķošanai patlaban vēl par agru - sala un sniega nav, un lietus kaļķi noskalos. Parasti kaļķošanu veic decembrī vai janvārī, kad lietus mitējies, sniegs uzsnidzis un saulīte rotājas. Kaļķošanai nopērkams gatavs maisījums, kura lietošanā stingri jāievēro instrukcija, jo tas ir toksisks.

Kaļķošanas maisījuma lietošana
­
  • ­Vara vitriolu izšķīdina nelielā silta ūdens daudzumā, papildina līdz 7 l
  • Ar ūdeni dzēš kaļķus un, vienmērīgi maisot, ielej vara vitriola šķīdumā
  • Maisījumu klāj biezā slānī, līdz koki kļūst balti
  • Maisījums jāsargā no bērniem, to aizliegts izliet kanalizācijā
  • Kaļķojot nedrīkst dzert, ēst un smēķēt
  • ālieto aizsargtērps, aizsargbrilles, respirators, gumijas cimdi un slēgti apavi
  • Pēc darba pabeigšanas jānomazgājas ar ziepēm un ūdeni

Savukārt pelēm un žurkām, kas ziemā labprāt nogaršo augļu koku mizu un saknes, rudenī jāgādā par citu ēdamo - dārzā jāizliek inde. Ieteicams to ievietot drenāžas caurulēs, lai pasargātu kaķus un suņus - grauzēji caurumā ielīdīs, bet lielāks dzīvnieks netiks. Svarīgi nopļaut zāli ap visu koku stumbriem, jo tā ir ideāla peļu migu ierīkošanai - siltums un pusdienu galds turpat blakus...

No lielākiem kārumniekiem mežazvēriem kociņus pasargās blīvs drāšu pinums, kas aplikts ap stumbru 10 cm attālumā un iestiprināts augsnē. Dārzu centrā Zaļais tirgus nopērkami arī moderni līdzekļi - tumšzaļas stumbru aizsargspirāles, kas viegli aptinamas un noņemamas.

Vīnogulāji jāapgriež


Vīnogulāji un citas liānas visagrāk sajūt pavasara tuvošanos un līdz ar pirmajiem saules stariem mostas jaunam darba cēlienam, tāpēc patlaban ir pēdējais laiks, lai apgrieztu šā gada jaunos, vēl nenobriedušos dzinumus. Apgriežot pavasarī, kad sākusies sulu cirkulācija, liānas var iet bojā.

Nedrīkst aizmirst par inventāra ieziemošanu. Darba rīki rūpīgi jānotīra, jānomazgā, jānoslauka un viegli jāieeļļo. Ziemā var veikt dārza inventāra tehnisko apkopi, lai nav pavasarī jāpaliek pie saplēstas siles un nolauztas lāpstas, bet zāliens lai nepārvēršas pļavā, jo pļaujmašīnas remonts jāgaida mēnesi.

Veikalu adreses
  • SilJa - Rīgas raj. Mārupes pagasts, Jelgavas ceļš 16
  • Kalsnava - Rīga, Ģertrūdes iela 37
  • Dārzu centrs Zaļais tirgus - Rīgas raj. Babītes pagasts, Liepājas šosejas 4.kilometrs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko