Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Gripas laikā — ķiploku ēdieni

Agrāk uzskatīja, ka ķiploku ziedu krelles pasargā no vampīriem, tagad mēs zinām, ka ķiploks ir kā brālis, draugs un labākais dakteris gripas laikā. Tāpat zināms, ka ķiploks pazemina holesterīna līmeni asinīs, attīra asisnvadus, uzlabo asinsriti, neitralizē baktērijas, uzlabo miegu un veicina nieru darbību.

Humoram sens ebreju sakāmvārds - ar monētu tiksi tramvajā, ar ķiploku dabūsi apsēsties, jo, raugi, vieni ķiploku mīlē, citi nevar ciest. Lielākā daļa cilvēku labprāt lieto ķiploku uzturā kā interesantu garšvielu, kas dažādo un paspilgtina ēdienu garšu. Ķiploku krogā Vecrīgā gaisā vējo patīkama smarža, bet ēdienkartē minēti dažādi ēdieni, kuri tapuši, pateicoties ķiploka brīnišķīgajām īpašībām.

***

Ķiploku masa

VAJADZĒS:

200 g ķiploku,

200 g eļļas,

30 g pētersīļu,

sāli

Minētās sastāvdaļas sablenderē, pēc garšas pievienojot sāli. Ledusskapī ķiploku masa var tikt uzglabāta ilgāku laiku.

***

Zivju undārzeņu zupa ar grauzdētu ķiplokmaizīti

VAJADZĒS:

(visas ēdienu sastāvdaļas minētas 1 porcijai)

50 g kartupeļu

50 g burkānu

50 g sīpolu

60 g sviesta vai jebkuru citu baltās gaļas zivi

1 olu

citronu

sviestu cepšanai

garšvielas

Dārzeņus sagriež salmiņos. Sīpolus un burkānus apcep sviestā. Visu liek verdošā ūdenī, pievieno garšvielas un vāra, kamēr dārzeņi gatavi.

Uz pannas ķiploku masā apcep sviesta zivi, pievienojot sāli, baltos piparus un nedaudz citrona sulas.

Mērcei saputo olas baltumu, pēc garšas pievieno ķiploku masu. Uzsmērē to baltmaizes šķēlītēm, cep pannā, līdz kļūst zeltainas.

Šķīvī lej dārzeņu zupu, tad liek apcepto zivi, virsū kārto maizes šķēlītes.

***

Liellopu filejas rostbifs ar mocarellas siera un tomātu kārtojumu un sarkanvīna mērci

VAJADZĒS:

150 g liellopa filejas

125 g mocarellas sieru

150 g tomātu

1 ķiploku

ķirbja gabalu

50 g sarkanvīna (pussausā)

20 g saldā krējuma

garšvielas

eļļu

cukuru

Liellopu filejai pievieno garšvielas - piecu veidu piparu maisījumu, ķiploku masu, Vorčesteras mērci, sāli. Fileju marinē 1 stundu.

Sagriež ripiņās tomātus un mocarellas sieru, sakārto uz uzkarsētas pannas un pārziež ar ķiploku masu, liek cepeškrāsnī un 220 grādos cep 10 min.

Liellopu fileju cep cepeškrāsnī 220 grādos 10-15 min. Kad fileja gatava, to sagriež šķēlēs.

Ķiplokam nogriež galviņu, uzkaisa nedaudz sāls, noziež ar eļļu, cep cepeškrāsnī 15 min.

Katliņā lēni uzsilda saldo krējumu, pielej sarkanvīnu un visu viegli uzkarsē (nedrīkst vārīt). Tad pievieno sāli un cukuru pēc garšas. Uz lēnas uguns virumam ļaujsabiezēt.

Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja, filejas šķēlītēm pārlej sagatavoto mērci, blakus liek apcepto ķiploka galviņu, no kuras kažociņa ēdot izloba gardās daiviņas.

***

Cepta forele ar brokoļu risoto un tomātu un ķiploku mērci

VAJADZĒS:

2 foreles vai jebkuras citas baltās zivs filejas

80 g mocarellas siera

50 g rīsu, 50 g baltvīna

150 g brokoļu

nelielu ķirbja gabalu

150 g tomātu savā sulā

150 g ķiršu tomātu, sīpolu, sāli, piparu, citrona sulu

Zivs filejai pievieno garšvielas (sāls, pipari, citronu sula) un pārziež ar ķiploku masu. Ļauj ievilkties 20 min.

Uz pannas liek vienu filejas gabalu, virsū uzliek sagrieztu mocarellas sieru, un to pārklāj ar otru filejas gabalu. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā 10 min.

Citronu pārgriež uz pusēm, apvārta cukurā un ātri uz pannas apcep cepeškrāsnī. Sviestā apcep sagrieztus sīpolus, pieber rīsus un samaisa, pielej baltvīnu. Nepārtraukti maisot, lēni sautē aptuveni 10 min. Pēc vajadzības pielej ūdeni. Ja tiek gatavotas vairākas porcijas, lēnai sautēšanai attiecīgi būs nepieciešams ilgāks laiks! Kad rīsi kļuvuši mīksti, pievieno smalki sagrieztu brokoli.

Ķirbi sagriež palielos taisnstūra gabaliņos, viegli apsāla un uz pannas cep no visām pusēm aptuveni 10 min.

Mērce

Sablenderē tomātus savā sulā, pēc garšas pievieno ķiploku masu, sāli un uz pusēm sagrieztus ķiršu tomātiņus. Lēni uzkarsē.

Ēdienu kārto šķīvī. Var pievienot ceptu ķiploka galviņu (skat. iepriekšējā receptē!).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko