Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Muklājs

Stabu ielā mazu gabalu aiz Vecās Ģertrūdes baznīcas atvēries krodziņš, kura dēļ var tikai apskaust tuvākajā apkārtnē dzīvojošos un strādājošos: tā saimnieks, šefpavārs, viesmīlis un mūzikas piemeklētājs reizē ir kolorīta persona Visvaldis Dreiska. Pēdējos turpat piecpadsmit gadus ne viens vien viņu pazina kā Tallinas ielas videonomas Muklājs turētāju.

Nomas nosaukums cēlies daļēji no videoēras sākumgados laikrakstā Padomju Jaunatne publicētā bēdīgi slavenā "atmaskojošā" raksta Videomuklājs, bet vairāk - kā protests pret pirmajos ekonomiskās brīvlaišanas gados dotajiem patētiskajiem firmu nosaukumiem (Auseklītis u.c.). Ar "muklāju" tika apzīmēta parādība, kas tās lietotāju var padarīt atkarīgu. Videonomā šīs ievelkošās parādības bija filmas un mūzika, taču Visvaldim tuvāki lietotāji zināja, ka viņš ir guru arī gastronomijas sfērā. Kad nu 1992.gadā dibinātais Muklājs nesen aizvērās ciet, Visvalža paziņas ar lielu prieku uzņēma ziņu, ka viņš gatavojas savu pavārgaumi piedāvāt plašākai publikai.

Nu tas ir noticis. No Vecās Ģertrūdes baznīcas pa Baznīcas ielu ejot Stabu ielas virzienā, kreisajā pusē redzamas vairākas pagrabiestādes ar līdzīgiem jumtiņiem. Viens no šiem pagrabiņiem ir pagaidām vēl ar Muklāja nosaukumu neapzīmētā vieta, kur atrast Visvaldi un viņa piedāvātos labumus dažās mazās kafejnīcas zālītēs. Ieturētas pelēkos toņos, ar Gvido Kajona un dažu Mārtiņa Zelmeņa 80.gadu fotogrāfiju pie sienas, šīs zālītes ir pateicīgas saimnieka piedāvātās atmosfēras baudīšanai. Mūzika - lielākoties džezs, etnodžezs un citi džeza atvasinājumi ar franču akcentu: pa dienu tas būs Rišārs Galliano, Žaks Lusjērs, Mailss Dēviss un citi vārdi. "Tukšajās stundās" no pulksten četriem līdz sešiem pēcpusdienā tiek spēlētas vinila plates.

Visvalža virtuvi var raksturot īsi: personiska ieinteresētība ēdienā radījusi efektu, kad pat pierastie ēdieni, piemēram, Cēzara salāti (Ls 4,00), te garšo labāk vai vismaz savādāk nekā citur, tāpēc nogaršot vērts visu. Īpašas uzkodas ir baklažānu rullīši (Ls 2,50), Stokholmas Leimaņu sacepums ar avokado garneļu mērci (Ls 4,20), foršmaks (Ls 2,00), mango čatnijs (Ls 3,00). Ļoti garšīga zupa te ir soļanka (Ls 3,50), līdakas frikadeļu zupa (Ls 2,80) un burkānu - apelsīnu krēmzupa (Ls 2,20). Ķiploku sviestā cepto līni (Ls 4,90) nekomentēšu, jo tad uzreiz paliek grūti ap sirdi, ka atrodos tik tālu no Baznīcas ielas. Nāksies apbēdināt dažu "cukurnieku" - viens no Visvalža topa ēdieniem ir cūkas medaljoni ar šokolādes mērci (Ls 4,90). Kā arī tādi deserti kā Rīgā garšīgākā siera kūka (Ls 2,20), Harbinas imperatora kūka (Ls 2,20) un pašcepti cepumi (Ls 0,70)… Bet ir taču iespēja palikt pie pārbaudītas Visvalža vērtības - Rīgā 30.- 60.gados iecienītajiem rolklopšiem ar kartupeļu biezeni (Ls 3,50). Arī pret tējām un kafijām Visvaldim ir dziļi personiska attieksme, bet tas jau būs cits garš stāsts.

***

Kafejnīca Muklājs

Baznīcas ielā 37

Atvērta no 12.00 līdz 23.00(Sv. slēgta)

interjers 8888

ēdieni 88888

atmosfēra 88888

apkalpošana 88888

***

Diena ēda:

Ķiploku sviestā cepts līnis Ls 4,90

Cūkgaļas medaljoni ar šokolādes mērci Ls 4,90

Siera kūka Ls 2,50

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas a...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko