Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Sacepties ledū

Viens no eksotiskākajiem izklaides ceļojumiem, kas iespējams mūsu platuma grādos un iekļauj pēršanos somu ledus pirtī, Aurora borealis medības vai Ziemassvētku sagaidīšanu seksšopā...

Aktuālais virziens — tur, kur īsta ziema

Tikai nesmejieties: man jums ir divas ziņas. Bet abas — labas. Bitenieki pulkviet Latvijā novērojuši, ka decembra sākumā viņu čaklās pieskatāmās pa stropiem zummējušas un ņēmušās kā trakas — aktīvi būvējušas savus vaska namiņus, — tas nozīmējot vienu — mazo darbaļaužu kolektīvi cītīgi gatavojušies, nu, protams, garai, ilgai un, pats galvenais, aukstai ziemai. Jo tautas novērojumi liecina — ja bites decembrī necerēti aktīvi rosās, februāris/marts būšot sevišķi spelgs. Tātad mums, nu jau daudzus gadus teju "nordiski subtropiskajā" klimata joslā mītošajiem un jo sevišķi bērniem, kuri drīz jau realitātē ne tikai "pienmašīnu" govi, bet arī dzīvu sniegu nebūs redzējuši, ir iespējas sagaidīt gan īstu ziemu, gan īstu sniegu. Taču bites brīdinot — īsta ziema būs klāt tikai pēc Jaunā gada. Un kā tad Ziemassvētki? Ja nu atkal jāpriecājas tikai par nosaukumu, jāsamierinās ar slēpošanas imitāciju un jālīksmo par propelleru sadzenātu mākslīgo sniegu Žagarkalnā? Vai jānotriec pēdējās saprāta un naudas paliekas Christmas šopaholiķu maratonos, lai pēcāk atģidušies nezinātu, kur visus šopinga drudzī iemantotos sarkanzaļo rūķu suvenīrus lai izsviež?

Tādēļ otrā ziņa. Mūsu kaimiņzemēs Somijā un Zviedrijā, kas kopumā arī "cieš" no globālās sasilšanas radītajiem klimatiskajiem defektiem, ziema tomēr ir iestājusies — ziemeļos. Ne nu gluži pēc ziemas sniega jāpošas aiz polārā loka, tomēr šīs lappuses nu ir vieta, kurā vērts atgādināt — sakarā ar otras globālās ķezas (PEK jeb pasaules ekonomiskās krīzes) turpināšanos maķenīt lētāk arī gruntīgas latviešu ģimenes makam iznāks viens no eksotiskākajiem izklaides ceļojumiem, kas iespējams mūsu platuma grādos. Tas nozīmē ne tikai polārā loka šķērsošanu (The Arctic Circle (66? 32"35"), kas esot iezīmēts tieši uz "Santas oficiālās lidostas" skrejceļa) vai došanos pie paša banālā Santa Klausa, kuram maz kurš vairs tic — kaut vai tāpēc, ka Rovaniemi mītošā sirmbārdainā somu vīriņa Joulupukki vārds tulkojumā nozīmē Ziemsvētku āzi, nevis Salatēti. Nē, ir vērts doties ekstrēmāku baudu meklējumos pie Sniega karalienēm un karaļiem, kas gādā par izlepušo eiropiešu full service komfortu. Proti, uz populārajiem ledus hoteļiem. Un tie Somijā nu jau ir vismaz divi — valsts pašā augšgalā, sādžiņā Kemi (ja lūkosit kartē, tad pa kreisi), un Rovaniemi, kas atrodas pa labi.

(Ledus hotelis ir arī Zviedrijas teritorijā esošajā Lapzemē, pilsētiņā Jukasjervi, kurp var aizlidot ar lidmašīnu līdz Kirunai, sīkāk sk. www.jukkas.se)

Lētāk sanāks ar prāmi un vilcienu vai lidmašīnām kulties uz Somijas ziemeļiem, uz Kemi vai Rovaniemi. Visupirms, lai ieraudzītu "desmito pasaules brīnumu" — Aurora borealis jeb ziemeļblāzmu. Lapzemē katrā viesnīcā pat ir īpašs telefonpakalpojums — zvans uz jūsu mobilo, kas jūs uzmodinās, lai pieredzētu šo brīnumdaiļo dabas parādību, bet Somijas pilsētā Sodankilē atrodas īpašs Aurora House — nams, kurā ziemeļblāzmu var vērot 24 stundas diennaktī: kinozālē uz ekrāna tiek demonstrēta nordisko "debesu uguņu" spīdēšanas pēdējo 20 gadu skaistāko ierakstu izlase. Vēl tūristiem izgudrota īpaša atrakcija — Auroru medības (rotaļa komfortablā autobusā saucas Aurora Haunting un maksā 60 eiro), ko iespējams piedzīvot pa ceļam, sākot braucienu no iglu — apaļo stikloto "ledusviesnīcu" — ciemata (Igloo Village Kakslauttanen) uz Kemi. Īsto ziemeļblāzmu ieraudzīt var no oktobra līdz martam. Tātad nu tās noķeršanai ir pats laiks.

Un tad — galvenais deserts.

Somijas ledus pilis

Kopš 1996.gada Botnijas līča apskalotajā Kemi ciemā darbojas ekstraklases Ledus viesnīca/Kemi Ice Hotel, kuru ik gadu no jauna uzbūvē no sasaldēta jūras ūdens (šosezon hotelis tiks atvērts 2010.gada 30.janvārī, vietu rezervēšana jau sākusies). Lai arī temperatūra numuros nepaceļas augstāk par plus pieciem grādiem, atrodas ne mazums dulno, kas vēlas pavadīt naktis siltos dūnu guļammaisos, pārklātos vēl arī ar aļņu un lāču ādām. Somu Ledus pils bonuss ir iespēja oficiāli salaulāties Ledus baznīcā, un šī ceremonija pēdējos gados ir ārkārtīgi pieprasīta, tādēļ jāpiesakās laikus — vismaz rudenī. Turpat Ledus restorānā var pasūtīt īstu kāzu banketu ar medījumu, zivīm, Lapzemes mežu našķiem — sēnēm, ogām, šo ogu liķieriem un, protams, brenda šņabi Finlandia —, protams, tas viss tiek servēts uz ledus galdiem ledus šķīvjos, krūzēs un glāzītēs. Lai gan Somijas lielajās pilsētās ir vairāki ar Michelin zvaigznītēm godalgoti restorāni, Kemi ieteicams nobaudīt somu nacionālos ēdienus — es noteikti izvēlētos divas ēdmaņas: poronpaisti (aļņa gaļa dzērveņu mērcē) un "vietējos" sklandraušus, kurus pilda ar lasi vai sēnēm. Alus cienītāji patīkami "pa dullo" var dabūt, gardu muti dzerot kotikalju jeb mājas alu (restorānu ēdienkartēs skatieties pēc norādes Lappi a la carte vai Savo a la carte — tās arī būs nacionālās bļodas).

Pēršanās ledū un pacēlājā

Taču pavisam "perversa" izprieca Ledus viesnīcā būs... ledus somu pirts apmeklējums.

Pirts sienas ir no presēta sniega, tādēļ tvaiks saunā būs tik biezs un pienbalts, ka pat savu degunu neredzēsit. Procedūra, ko, hm, visai nosacīti sauktu par "pirtī cepināšanos", ilgst 15 minūšu, tad atkal ledus sauna ir no jauna jāsasaldē (secinājums — īsais prieciņš ir visai dārgs). Cita lieta — apmeklēt Jullas kalnu, viens no tā četru kilometru garā ceļa pacēlājiem (saucas Cafe Gondol 718) ir ovālas somu pirts formā, un, kamēr šī koka muciņai līdzīgā "gondola" jūs kā dzērveņu liķieri sastrēbies gliemezis palēnām nogādās 430 metru augstumā, pagūsiet kārtīgi nosaunoties! Pie viena caur logiem vērot krāšņo un rātno somu ziemas idilli. Pa dienu Kemi iespējams pabrīnīties, ko tik cilvēki nedabon gatavu no ledus un sniega, jo te no janvāra līdz martam norit Ziemeļvalstīs plašākais Ledus un sniega skulptūru festivāls.

Līdzīgu pakalpojumu komplektu piedāvā Arctic Snow Hotel Rovaniemi (sk. www.arcticsnowhotel.fi, cenas bērniem 70 eiro, pieaugušajiem 110 eiro, piecu cilvēku grupām 500 eiro par nakti). Bet totāls ekstrīms, bez šaubām, būs nakšņošana "čukču stilā" — īstā sniega pikucī jeb pusapaļā iglā — tās saceltas, kā smejies, krietni patālu no civilizācijas (šo prieku piedāvā Harriniva Hotels & Safaris, Muonio ciems, tālr. +358 (0)16 5300 300). Ja tiksiet laukā no turienes, par iespaidiem un emocijām atrakstiet SestDienai!

Viesnīcas Kemi un Rovaniemi darbojas līdz aprīlim, kad tās "mirst dabiskā nāvē" — vienkārši ņem un izkūst.

Protams, šos ekstrēmos ziemas priekus var arī nemeklēt, iekāpt Tallinā prāmī (ekonomiskais variants) vai Rīgā — Finnair vai airBaltic lidspārnī un traukties Ziemsvētkus gaidīt Helsinku Senāta laukumā vai aiz škrobes par vēl vienu dzīvē nerealizētu sapnīti "pievilkt mūli" labākajā bārā pasaulē (tā 2008.gadā lēmuši teju četri miljoni ilappuses World"s Best Bars balsotāju) A21, kas atrodas Helsinkos un ir uzbūvēts bijušā pornokinoteātra un seksšopa vietā. Ziemsvētki seksšopā — arī tas ir izaicinājums, protams.

Vai — tomēr cerēt, ka uzsnigs sniedziņš balts, kas akurāt Ziemsvētku vakarā aplaimos Latviju un sasildīs, nē, ne valsts ekonomiku, bet cilvēkus. Visus mūs. Lai jums sokas!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko