Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Sunim epilepsija. Ko darīt?

Suņiem dažkārt tiek novēroti krampji. To diagnostika un ārstēšana ir atkarīga no cēloņa. Nereti citas slimības var atgādināt epilepsijas lēkmes, piemēram, suņiem ar vidusauss iekaisumu novēro krampjiem līdzīgas izpausmes, suņi ar sirds slimībām var zaudēt samaņu.

Ir daudz slimību, kas izpaužas ar krampjiem, piemēram, kucēniem kalcija līmeņa pazemināšanās, slāpekļa vielmaiņas traucējumi vai saindēšanās, piemēram, ar svinu var izraisīt krampjus, bet tā nav epilepsija. Ja radušās šaubas par to, vai suņa uzvedība ir normāla, noteikti konsultējieties ar veterinārārstu, jo dažas no slimībām, kas rada krampjus, ir dzīvībai bīstamas.

Ja krampjus izraisa vielmaiņas traucējumi vai saindēšanās, veterinārārsts nozīmē ārstēšanu. Ja citi krampju cēloņi ir izslēgti un tiek konstatēta idiopātiskā epilepsija, to ārstē ar specifiskām zālēm.

Kā atpazīt epilepsiju?

Idiopātisko epilepsiju jeb neizprotamas izcelsmes krampjus novēro 0,5-0,7% suņu (cilvēkiem aptuveni 1%). Par šīs slimības cēloņiem pagaidām ir visai maz zināms. Skaidrs, ka krampju lēkmi izraisa pēkšņa, nekontrolēta nervu sistēmas disfunkcija, kā rezultātā rodas muskuļu krampji visā ķermenī un samaņas zudums.

Vispirms suns kļūst nervozs, nemierīgs, tad sāk trīcēt, kļūst stīvs, nokrīt uz sāna un kājas sāk raustīties konvulsijās, dzīvnieks zaudē samaņu. Žokļi ir sakosti, dažkārt var būt arī žokļu krampji, no mutes nāk putainas siekalas. Parasti šī stadija nevelkas ilgāk par divām minūtēm. Pēc lēkmes suņi ir miegaini. Šī stadija var ilgt no pārdesmit minūtēm līdz pat divām dienām.

Lēkmes laikā nevar palīdzēt, taču apkārtnē jānovāc asie priekšmeti, lai dzīvnieks nesavainojas krampju laikā.

Nedrīkst tuvoties svešam sunim, kam ir krampju lēkmes un kas siekalojas. Ar šādām pazīmēm var izpausties cilvēkiem un dzīvniekiem letāla slimība trakumsērga.

Krampji var būt bīstami suņa dzīvībai, tāpēc nekavējoties jāmeklē veterinārā palīdzība. Nepieciešams veikt speciālos izmeklējumus. Kad diagnoze noskaidrota, veterinārārsts nozīmē specifiskos medikamentus šo lēkmju kontrolēšanai.



Top komentāri

LB
L
Piemirsu pateikt, manuprāt, ļoti svarīgu lietu - lēkmes laikā es viņu ne tikai turu, bet arī intensīvi (tiešām visu laiku, nepārtraukti) masēju savilktās vietas - ķepiņas, galvu, muguru. Īpaši jau galvu, jo tas palīdz atiet savilktajam žoklim un suns var normāli paelpot.
LB
L
Arī manam sunim (labradors retrīvers) ir epilepsija. Parasti reizi mēnesī, un arī ap pilnmēnesi sākas lēkmes... vidēji ir 4 piegājieni (lēkme kādas 20 min., tad atlaiž, pāris minūtes miera un atkal sākas no sākuma) Lielākoties prosess ilgst no vienas līdz divām stundām. Arī es esmu novērojusi, ka lēkmes izraisa negaidīts nervu saspringums - parasti tas ir zvans pie durvīm, kas iztraucē no miega. Es gan nevaru no malas noskatīties, kā nabags kratās, tāpēc vienmēr viņu turu un runājos (patiesībā pat kliedzu) ar viņu, jo suns tajā brīdī ir pilnīgi atslēdzies un sķiet, ka mana balss viņam palīdz atiet, kā arī viņš pats ir tik pārbijies, ka, manuprāt, zemapziņā viņš jūt, ka nav viens un ka esmu viņam blakus. Bet, kad lēkme pāriet, tad gan laižu vaļā, lai pastaigā un atrod ērtāku vietu. Nekādas zāles nedodu. Kādu brīdi devu daktera ieteiktus nomierinošos līdzekļus, kas atslābina nervus un suns it kā paliekot par dārzenīti, tādējādi pasargājot viņu no liekiem satraukumiem, taču ar manu suni tas nenostrādāja - kāds bija traks un aktīvs, tāds palika :) Parasti suns pats pasaka priekšā, ka varētu tā diena tuvoties, jo viņš paliek tāds "jocīgs" - neraksturīgi mierīgs, pazūd ēstgriba, ir miegains. Tagad ir divu mēnešu pauze, esmu ļoti priecīga, bet ar bažām gaidu nākamo pilnmēnesi.
Aivis
A
Pastalām jāsapūst!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lieldienu brokastis

Divas dažādas pashas receptes un maizītes, kas jācep Lielajā Piektdienā.

Kā pareizi novārīt olas?

Tuvojas Lieldienas – lielā olu izēšanās, kad krāsotas oliņas gozēsies un dekorēs katru brokastgaldu. Kas ir nepieciešams, lai pareizi tās izvārītu?

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko