Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +13 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Foto: Latvijas Nacionālajā baletā Frederika Eštona baleta Veltīgā uzmanība pirmizrāde

Latvijas Nacionālajā baletā 10. novembrī norisinājās sezonas pirmais jauniestudējums – krāšņais un dzīvespriecīgais balets Veltīgā uzmanība ar Frederika Eštona horeogrāfiju un Luija Žozefa Ferdinanda Herolda mūzikas partitūru Džona Lenčberija aranžijā, informēja LNOB sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.

Rīgā baletu iestudē Žans Kristofs Lesāžs, jauniestudējuma mākslinieciskā uzraudzība ir šī baleta tiesību turētāja Žana Pjēra Gaskē pārziņā. Uzveduma muzikālais vadītājs ir Farhads Stade.

Veltīgā uzmanība ir izcils komiskā baleta paraugs, kas ieņem nozīmīgu vietu baleta repertuārā visā pasaulē. (Šī baleta oriģinālais nosaukums ir La Fille mal gardée jeb burtiskā tulkojumā Slikti pieskatīta meita.) Tā pirmsākumi meklējami 1789. gadā, kad horeogrāfs Žans Dobervals Bordo Lielajā teātrī radīja tā pirmo versiju, kuras iedvesmas avots bija mākslinieka Pjēra Antuāna Boduēna darbnīcā tapusī guaša Mātes strostētā zemniece. Žana Dobervala sacerētais baleta librets izrādījās tik dzīvotspējīgs, ka citi iestudētāji to turpinājuši izmantot, mainot nosaukumu, horeogrāfiju un muzikālo partitūru. Izcilais britu horeogrāfs sers Frederiks Eštons (1904-1988) savu versiju baletam Veltīgā uzmanība radīja 1960. gadā Londonas Karaliskajā baletā. Viņa veidotais iestudējums ar Osberta Lankastera scenogrāfiju un kostīmiem joprojām tiek plaši iestudēts visā pasaulē un šobrīd tiek uzskatīts par šī baleta kanonisko versiju.

"1922. gadā Veltīgā uzmanība ar Pētera Hertela mūziku un Nikolaja Sergejeva bija atskaites punkts, ar ko sākās Latvijas Nacionālā baleta vēsture. Tagad varam būt lepni, ka šogad mūsu publiku varēsim iepazīstināt ar leģendārā horeogrāfa Frederika Eštona iestudējumu – košu un humora pilnu baletu visai ģimenei," saka Latvijas Nacionālā baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis.

Biļetes uz baletu Veltīgā uzmanība var iegādāties Latvijas Nacionālās operas kasē un internetā: www.opera.lv.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja