Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gaidot 100. dzimšanas dienu, Vija Vētra uzstāsies koncertā Mūža deja

Gaidot 100. dzimšanas dienu un turpat 80 gadus skatuves un radošās dzīves jubileju, Vija Vētra ielūdz uz koncertu Mūža deja Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē 16. jūnijā plkst. 19.00.

Jūnija sākumā Rīgā ierodas Vija Vētra - leģendārā latviešu dejotāja, indiešu un sakrālās dejas kustības aizsācēja Latvijā, māksliniece un dejas pedagoģe. Pēc triju gadu pārtraukuma māksliniece mēro tālo ceļu no Amerikas Savienotajām Valstīm, Ņujorkas, lai apciemotu dzimteni un satiktu sava talanta cienītājus. Šis gads ir īpašs – dejotāja kāps uz Rīgas Latviešu biedrības Zelta zāles skatuves, lai deju solī dotos pretī savai 100. dzimšanas dienai un radošās un skatuves dzīves 79 gadu jubilejai.

Koncertā Mūža deja dejos pati Vija Vētra, kā arī varēs redzēt viņas iestudētās horeogrāfijas. Par unikālā koncerta skatuves pavadoņiem aicināti piedalīties Vijas Vētras deju grupa Rituāls, Agra Daņiļeviča deju skola Dzirnas, aktrise Raimonda Vazdika. Varēs baudīt arī ievērojamā latviešu pianista Vestarda Šimkus sniegumu, kas būs veltījums Vijai Vētrai. 

Vija Vētra dzimusi 1923. gada 6. februārī, Rīgā. Vīnē studējusi horeogrāfiju. Kopā ar daudziem latviešiem aizceļojusi uz Austrāliju, kur dzīvojusi sešpadsmit gadu, kuru laikā ir notikusi liktenīgā saskaršanās ar indiešu deju tradīcijām. 1962. gadā Vija Vētra atgriezusies Eiropā, kur dejojusi un pasniegusi dejotprasmi. Kopš 1964. gada Vija Vētra dzīvo Ņujorkā sociālajā dzīvoklī Manhetenā. 

Kopš Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas 1990. gadā, Vija Vētra ik vasaru ir devusies uz Latviju un dalījusies savā mīlestībā uz deju. Izaugušas dejotāju paaudzes, kuras iedvesmojušās no Vijas Vētras. Septiņdesmit deviņu skatuves gadu laikā dejots gan Austrālijā, Amerikā, Indijā, gan Afejas templī Eginas salā Grieķijā, kā arī Lielbritānijas karalienei Elizabetei II Sadler’s Wells teātrī Londonā. Pasaules izstādē Ņujorkā 1964. gadā Baltijas valstu programmā dejota Latviešu svīta. Par sensāciju savulaik kļuvusi Talsu baznīcā 2012. gadā izdejotā dzejnieka Andreja Eglīša un komponistes Lūcijas Garūtas tautas lūgšana Dievs, Tava zeme deg!

Triju Zvaigžņu ordeņa (1999) un Latvijas Republikas Ministru kabineta balvas (2018) par nozīmīgiem darbiem un nopelniem Latvijas valsts attīstībā kavaliere. 

  • Par mākslinieci uzrakstītas grāmatas un uzņemtas dokumentālās filmas: Vija Vētra, Nora Ikstena Deja un dvēsele, 2001., Atēna;
  • Ingrīda Punka Slavenību rokraksti, 2001., Jumava;
  • Lija Brīdaka Vija Vētra: deja – mans mūžs, 2013., Madris;
  • Dokumentāla filma par Viju Vētru Indijā, pateicībā par indiešu deju popularizēšanu;
  • Vijaya, 2004., režisore Ināra Kolmane; 
  • The World of Vija Vetra, 2005., režisors Aleksandrs Kostičs.

Māksliniecei šovasar ir iecere Latvijā pavadīt vienu mēnesi, sniegt meistarklases un rādīt savu mākslas darbu izstādi. Lai ieceres piepildītos, Vijas Vētras fonds aicina ikvienu piedalīties un atbalstīt mākslinieci, apmeklējot koncertu Mūža deja  kā arī ziedot Vijas Vētras atbalstam: 

Biļetes pieejamas Biļešu paradīzes kasēs www.bilesuparadize.lv.

Ziedojumu konts: AS Swedbank: LV86HABA0551046176968

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja