Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Klajā laista jauna Viestura Ķerus grāmata bērniem Korras pasaules

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs laiž klajā Viestura Ķerus garstāstu Korras pasaules, ko ilustrējusi māksliniece Vivianna Maria Stanislavska. Grāmata adresēta jaunākā skolas vecuma bērniem un viņu ģimenēm.

Viestura Ķerus jaunā garstāsta Korras pasaules galvenais varonis ir zaļo vārnu puisis Korra. Viņa pasaule pamazām paplašinās – sākumā tā ir ola, tad būris, tad tuvākā apkārtne, un tad seko lielais gājputna ceļojums uz dienvidiem un atpakaļ, iepazīstot aizvien citādus apstākļus, citādu dabu un putnus, un arī cilvēku radītas briesmas. Visu šo pasauļu centrs ir Korra pats, līdz beigās, kad izšķiļas viņa paša bērni, šis egocentriskais pasaules skatījums ir galā un to aizstāj rūpes par bērniem.

Sapludinot rakstniecību un biologa zināšanas, kā arī emocionālu sižetu ar faktu patiesumu, autoram izdodas radīt dzīvas, ticamas ainas, kas var palīdzēt veidot cieņpilnas attiecības ar dabu. Grāmata dod iespēju personības izaugsmē nepalikt pie cilvēku pasaules stereotipiem, bet mēģināt uztvert dabu kā daudzu skatpunktu kopumu. Šī ir iespēja bērniem, lasot un pētot ilustrācijas, saistošā veidā paplašināt savas zināšanas par dabu un ģeogrāfiju.

Korras stāsts uzrakstīts no "cilvēciskota” putna perspektīvas, padarot zaļo vārnu par aktīvu galveno varoni, kuram iespējams sekot un just līdzi. Taču Viesturs Ķerus nekādā ziņā nepadara putnu par cilvēku. Šis skatījums atšķiras no cilvēkiem ierastiem stereotipiem un ļauj arī lasītājam paskatīties, piemēram, uz autoceļa bīstamību vai uz iznīcinoša savannas ugunsgrēka lietderību ar putna acīm. Zaļās vārnas ceļojuma maršruts, kas šķērso mežus, jūru, tuksnesi, savannu, atbilst pētījumiem par šo putnu migrāciju, un realitātei atbilst arī dramatiskākās epizodes, kurās attēlotas cilvēku vardarbības ainas – gājputnu medības un bīstamu kara zonu pārlidošana.

Aizraujošajā dabas tēlojumā palīdz iejusties mākslinieces – putnu mīļotājas Viviannas Marias Stanislavskas akvareļilustrācijas, kurās, respektējot putnu pasaules iezīmes, apvienoti gan mākslas tēli, gan dinamiska piedzīvojuma izjūta, gan informācija, kas palīdz iepazīt putnus un augus dažādās dabas vidēs Eiropā, Āzijā un Āfrikā. Īpaši izceļama mākslinieces radītā "šķireklīte" – attēlu virkne, kas, ātri šķirot grāmatas lapas, kustībā attēlo zaļo vārnu no olas līdz pieaugušam putnam lidojumā.

Ornitologs Viesturs Ķerus, kas pazīstams kā viens no Latvijas Ornitoloģijas biedrības vadītājiem, neatlaidīgs putnu advokāts cīņā pret mežu izciršanu un izteiksmīgs publicists, turpina nozīmīgu latviešu bērnu literatūras tradīciju, kuras pēdējais spilgtākais pārstāvis bija Jānis Baltvilks. Šobrīd Ķerus ir vienīgais profesionālais dabaszinātnieks, kas raksta prozu bērniem. Par savu pirmo grāmatu Meža meitene Maija Viesturs Ķerus saņēma gan LALIGABA 2020 bērnu literatūras nominācijā, gan debijas balvu Jaunaudze Starptautiskās Jāņa Baltvilka balvas ietvaros.

Grāmatas Korras pasaules izdošanu atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds.

Izdevniecības Liels un mazs grāmatas par vislabāko cenu iespējams iegādāties izdevniecības mājaslapā lielsmazs.lv, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos Latvijā.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja