Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

EP LUX kino balvu ieguvusi filma Tonijs Erdmanis

Eiropas Parlamenta prezidents Martins Šulcs trešdien, 23. novembrī, svinīgā ceremonijā Strasbūrā paziņoja, ka 2016. gada Eiropas Parlamenta LUX kino balvu ieguvusi filma Tonijs Erdmanis (Toni Erdmann), pavēstīja Eiropas Parlamenta preses sekretāre Latvijā Signe Znotiņa-Znota.

Filmas, kas ir Vācijas, Austrijas un Rumānijas kopdarbs, sižetā atklātas sarežģītas attiecības starp tēvu un meitu mūsdienu korporatīvajā kultūrā.

Martins Šulcs sveica visus trīs finālistus, ieskaitot balvu ieguvušās filmas režisori Marenu Ādi un viņas komandu, sakot: “Nododu savus sirsnīgākos sveicienus uzvarējušās filmas Tonijs Erdmanis komandai. Šī filma, kas ir tumšas komēdijas un jautras drāmas kombinācija, apraksta sarežģītas, trauslas un dažbrīd absurdas attiecības starp jaunu sievieti, kas emigrējusi, un viņas tēvu. Tā kodolīgi apraksta, kā ģimenes attiecības maina un ietekmē mūs šajā novecojošā un konkurējošā sabiedrībā. Filma nepiedāvā vienkāršas atbildes, bet caur jautrības viļņiem iedrošina mūs meklēt to, kas jāsargā un jālolo.”

Kultūras un izglītības komitejas priekšsēdētāja Silvija Kosta (S&D, Itālija) teica: “Pateicoties EP LUX kino balvai, kas devusi balsi un acis Eiropas vēsturei, Eiropas kinoteātros desmit gados ir izrādītas simts filmas. Pateicoties tulkošanai 24 oficiālajās ES valodās, daudzi neatkarīgi režisori un autori sasnieguši arī citu valstu iedzīvotājus. Balva izcēlusi Eiropas kino daudzveidību un bagātību, tās tēmas, jūtas un valodas. Ieguldīšana Eiropas kinematogrāfijas naratīvā ir svarīgākais solis attīstot “Eiropas kultūru”, kurai mēs ticam. Mūsu apņemšanās nākotnē ir veicināt šo balvu, virzot finālistu filmas arī ārpus Eiropas, sākot no Vidusjūras reģiona valstīm.”

Pārējās divas filmas, kas tika nominētas 2016. gada finālam, bija Francijas, Tunisijas, Beļģijas un AAE kopdarbs Atverot acis (À peine j´ouvre les yeux/As I open my eyes), un Francijas, Šveices kopdarbs Mana dzīve kā ķirbjagalvai (Ma vie de courgette/My life as a courgette).

EP LUX kino balvas uzvarētāju katru gadu nosaka EP deputātu balsojumā. Eiropas Parlaments apmaksā visu trīs finālā tikušo filmu tulkošanu un subtitrēšanu 24 ES oficiālajās valodās. Turklāt uzvarējusī filma tiks pielāgota arī cilvēkiem ar redzes un dzirdes traucējumiem, kā arī saņems atbalstu tās starptautiskai popularizēšanai.

EP LUX kino filmu dienu pasākuma ietvaros, kas notiek no septembra līdz decembrim, visas trīs filmas tiek demonstrētas 28 Eiropas Savienības valstīs. Filmu izrādīšanas mērķis ir veicināt Eiropas kino apriti, lai dalītos ar tā daudzveidību eiropiešu vidū, cik daudz vien iespējams, un raisītu diskusijas par nozīmīgiem jautājumiem sabiedrībā, kas atspoguļoti izvēlētajās filmās.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja