Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 16. jūnijs
Justīne, Juta

Ginta Zilbaloža animācijas filma Straume Kannu festivālā piedzīvo ilgas stāvovācijas

Ar septiņas minūtes ilgām stāvovācijām trešdien, 22. maijā, pasaules pirmizrādi svinēja Latvijas režisora Ginta Zilbaloža animācijas filma Straume / Flow, kas iekļauta 77. Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursā Īpašais skatiens/Un Certain Regard.

Jau dažas stundas pēc pirmizrādes Straumes demonstrēšanas tiesības iegādājies viens no ietekmīgākajiem ASV mākslas kino izplatīšanas konglomerātiem, kurā ietilpst kompānijas Janus Films, Sideshow un zīmols Criterion.

Uz Kannu kinofestivāla sarkanā paklāja pirms pirmizrādes kāpa filmas galvenā radošā komanda – režisors, scenārija autors, komponists un mākslinieks Gints Zilbalodis, producents un scenārija autors Matīss Kaža, komponists Rihards Zaļupe, 3D mākslinieki Mārtiņš Upītis, Konstantīns Višņevskis, Pēteris Tenisons, Paula Bobrova, Kristina Rezviha, Kristaps Blumbergs, ražošanas menedžere Dārta Krāsone. Pirmizrādē piedalījās arī Francijas un Beļģijas animācijas profesionāļi, jo Straume ir trīs valstu – Latvijas, Francijas un Beļģijas – kopražojums. Pirmizrādi apmeklēja Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma un Latvijas Republikas kultūras ministre Agnese Logina.

“Filmas Straume pirmizrāde bija tiešām lieliska. Izjutu lielu atsaucību no skatītājiem, un visas ainas filmā nostrādāja tā, kā es biju to iecerējis. Kannu festivāla Debisī kinoteātrī ir izcila skaņas un attēla kvalitāte, kas seansu padarīja neaizmirstamu. Pēc filmas beigu titriem sekoja ilgas ovācijas, un tas bija patiešām emocionāli. Tagad, kad pirmizrādes seanss ir noticis, varu teikt, ka manā dzīvē beidzies viens posms un sāksies kas pavisam jauns,” saka filmas režisors Gints Zilbalodis.

Pilnmetrāžas animācijas filma Straume vēsta par Kaķi – individuālistu, kurš dzīvo krāšņā un cilvēku pamestā pasaulē. Kad Kaķa mājas iznīcina plūdi, viņš ir spiests meklēt patvērumu nelielā laivā. Lai izdzīvotu, Kaķim jāiemācās sadzīvot ar dažādu citu sugu zvēriem – Kapibaru, Lemuru, Putnu un Suni. Straume ir poētisks un vizuāli iespaidīgs animācijas kino bez vārdiem.

Kannu kinofestivāla oficiālās programmas kontekstā animācija ir retums, un Latvijas filmu publika uzņēma ļoti emocionāli. Pirmizrādes seansu pavadīja septiņas minūtes ilgas stāvovācijas, skatītāji atzina, ka filmas laikā gan smējušies, gan arī raudājuši. Turklāt dažas stundas pēc Straumes pirmizrādes filmas demonstrēšanas tiesības Ziemeļamerikas reģionam iegādājās prestižā izplatīšanas kompānija Janus Films, kura ASV darbojas jau vairāk nekā 65 gadus, izplatot starptautiski atzītu mākslas kino / art-house; kompānijas katalogā ir pazīstamas Eiropas un pasaules mākslas kino pērles, ko radījuši Ingmars Bergmans, Deivids Linčs, Federiko Fellīni, brāļi Koeni, Anjēze Varda, Mikelandželo Antonioni, Fransuā Trifo un citi slaveni autori. Starptautiskajai kino presei Sideshow un Janus Films pārstāvji atzina Straumi par “vienu no oriģinālākajām filmām, kas pēdējā laikā redzēta”.

“Fakts, ka filmas demonstrēšanas tiesības iegādājusies viena no prestižākajām ASV mākslas kino izplatīšanas kompānijām Janus Films, pierāda – Straume var būt ne tikai mākslinieciska, bet arī komerciāla veiksme. Mūs īpaši iepriecina fakts, ka Janus Films sadarbojas ar sinefilu aprindās iecienīto zīmolu Criterion Collection, kas izceļ pasaules kino izcilākos autordarbus un izdod tiem īpaši veltītus Blu-ray un DVD izdevumus,” vēsta producents Matīss Kaža.

Filmas Straume pasaules pirmizrāde Kannu kinofestivālā tika svinēta vairākos pasākumos – gan pieņemšanā Kannu filmu tirgus Latvijas paviljonā, gan arī īpašās svinībās uz jahtas, kas pieder filmas sadarbības partneriem, Francijas TV platformai ARTE. Kannu kino festivāla konkursa programmas Īpašais skatiens apbalvošanas ceremonija notiks piektdien, 24. maijā, kad žūrijas priekšsēdētājs Ksavjē Dolans (Xavier Dolan) atklās žūrijas favorītus vairākās kategorijās, kuras līdz piektdienas vakaram vēl ir noslēpums.

Filmu Straume finansiāli atbalsta Nacionālais kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Eurimages, Francijas Nacionālais kino centrs, televīzijas Arte un Canal+, arī dažādi reģionālie fondi un atbalsta programmas Francijā un Beļģijā. Filma producēta studijās Dream Well Studio (Latvija), Sacrebleu Productions (Francija) un Take Five (Beļģija). Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos rudenī.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja