Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Kinoteātris Kino Bize atzīmē vienpadsmito gadadienu ar Deivida Linča retrospekciju

No 7. līdz 14. decembrim, atzīmējot kinoteātra Kino Bize vienpadsmito gadadienu, skatītāji tiek aicināti astoņos seansos iepazīt četrus jūtūbera, aktiera, mūziķa, mākslinieka, režisora Deivida Linča kinodarbus, informēja kinoteātra pārstāve Paula Bērziņa.

Retrospekcija apvienos spilgtākās amerikāņu kulta režisora filmas – aizsākums ar pilnmetrāžas debiju Dzēšgumijgalva, 90. gadu rokmūzikas galvlauzis Ceļš uz nekurieni, Tvinpīkas sāgas atslēgfilma un Linčam raksturīgā sirreālisma estetizācija filmā Malholanda ceļš.

Grūti iedomāties kādu citu režisoru, kurš vienlaicīgi būtu tik cieši saistīts ar avangardu un ietekmētu pamatstraumes saturu kā Deivinds Linčs. Viņa kino ir atpazīstami savdabīgs un nepakļāvīgs, kā rezultātā termins “linčisks” ir kļuvis par vispārpieņemtu apzīmējumu visam mistiskajam, kas atrodas uz robežas starp sapni un realitāti. Linčs ir atzīts mākslinieks vairākās disciplīnās no skulptūrām un videoinstalācijām līdz galerijām, kinoteātriem, tiešsaistei un televīzijai. Brīžos, kad pēdējos gados pasaulē aptrūcies mazliet “linčiskuma”, režisors piedāvājis savam fanu pulkam dienas laimīgā numura izlozi un izklāstījis laikaziņas Youtube platformā.

Ceturtdien, 7. decembrī, plkst. 20.00 retrospekciju atklās Martas Elīnas Martinsones stāstījums par Deividu Linču, sākot no Dzēšgumijgalvas līdz laika ziņām. Turpinājumā režisora pilnmetrāžas debijas filmas Dzēšgumijgalva (Eraserhead, 1977) seanss. 8. decembrī pirms filmas seansa gaidāms Vadima Agapova ievads par Tvinpīkas seriāla fenomenu un filmas Tvinpīka: caur uguni (Twin Peaks: Fire Walk with Me, 1992) seanss. Pirms filmas Ceļš uz nekurieni (Lost Highway) seansa 13. decembrī kino zinātniece Dita Rietuma sniegs ievadlekciju, savukārt 14. decembrī līdzās filmai Malholanda ceļš (Mulholland Drive) gaidāma kino viktorīna kritiķes Ievas Augstkalnas un podkāsta Mans draugs – kino cilvēks vadībā.

Pateicoties lielajam pieprasījumam, kinoteātris ir izziņojis arī papildseansu katrai no retrospekcijā iekļautajām filmām. Papildseansi notiks no 15. līdz 18. decembrim. Biļešu skaits ierobežots.

 

Kinoteātris Kino Bize savu darbību uzsāka 2012. gada decembrī, atrodot savu vietu pavisam netālu no citiem Elizabetes ielas kinoteātriem. Vienpadsmitajā gadadienā kinoteātris ielūdz apmeklētājus, draugus un kino interesentus mājīgajās Elizabetes ielas 37 telpās kopīgi doties Deivida Linča pasaulē. No 7. līdz 14. decembrim katra filma tiks demonstrēta divos seansos ar subtitriem latviešu valodā. Daļu no seansiem papildinās ievadvārdi, viktorīnas un īslekcijas.

Vairāk: www.kinobize.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja