Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nacionālā Kino centra konkursā atbalstītas 19 filmas

Nacionālais Kino centrs (NKC) izsludinājis 2020. gada filmu ražošanas konkursa rezultātus - projektiem piešķirtā finansējuma apjoms ir 1 768 327 eiro. Konkursā atbalstītas un šogad ražošanu sāks piecas pilnmetrāžas spēlfilmas, astoņas dokumentālās filmas un sešas animācijas, tai skaitā divas pilnmetrāžas animācijas filmas, informēja NKC pārstāvji.

2020. gada filmu ražošanas konkursa mērķis ir atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu (vismaz 65 min) un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu vai ražošanas pabeigšanu 2020.-2021. gadā. Konkursa finansējums ir 1 768 327 eiro, no tā spēlfilmām piešķirti 875 089 eiiro (5 filmām), dokumentālajām filmām 371 572 eiro (8 filmām) un animācijas filmām 521 666 eiro (2 pilnmetrāžas un 4 īsmetrāžas filmām) – visos filmu veidos pieejamā finansējuma ietvaros atbalstīti vairāk projekti, nekā tika iepriekš plānots.

2020. gadā savu jauno spēlfilmu ražošanu var sākt pieci režisori – debitante Linda Olte uzņems pusaudžu drāmu Māsas par divām bērnunamā augušām meitenēm, starptautiski atzītais režisors Juris Kursietis veido savu trešo pilnmetrāžas spēlfilmu Barbari, režisors un mūziķis Aigars Grauba uzņems atraktīvu spēlfilmu par leģendāro mūzikas grupu – Jumprava: Lielais notikums, režisore Ināra Kolmane ekranizēs Noras Ikstenas romānu Mātes piens, savukārt režisors Māris Martinsons iecerējis vēsturisku un nacionāli patriotisku filmu Zeme, kas dzied par dziesmu svētku tradīcijas dzimšanu.

Dokumentālajā kino savas jaunās filmas sāks Laila Pakalniņa, Pēteris Krilovs, Kārlis Lesiņš, Dāvis Sīmanis, Kristīne Briede, Una Celma, Andrejs Verhoustinskis un Anna Viduleja.

Animācijā ievērojamākais notikums ir fakts, ka ražošanu var uzsākt uzreiz divas pilnmetrāžas filmas, abas veidos pieredzējuši meistari – Roze Stiebra savu zīmētās animācijas filmu Sirds likums balstījusi Jāņa Ezeriņa novelē, bet Jānis Cimmermanis leļļu animācijā Lielais Indriķis iedzīvinās Māra Putniņa sacerētās pīrāgu pasaules tēlus. Atbalstīta arī četru animācijas īsfilmu veidošana, to autori ir Dace Rīdūze, Agnese Aizpuriete, Indra Sproģe un Zane Oborenko. 

NKC 2020. gada filmu ražošanas konkurss tika izsludināts 31. janvārī, projektu pieņemšana noslēdzās 9. martā, bet publiskās projektu prezentācijas šogad notika tiešsaistes videokonferences veidā 20.-22. aprīlī. Šogad konkursa projektu prezentācijās piedalījās divpadsmit spēlfilmu, septiņu animācijas filmu un vienpadsmit dokumentālo filmu projekti.

2020. gada filmu ražošanas konkursa projektus vērtēja NKC izveidotas ekspertu komisijas, kas darbojas kopš 2019. gada, – spēlfilmu eksperti ir režisori Andis Mizišs un Edmunds Jansons, dokumentālo filmu eksperti – producente Līga Gaisa un režisore Maira Dobele, animācijas eksperti – režisore Krista Burāne un dramaturgs un režisors Ivo Briedis. Katrā komisijā strādā arī viens NKC pārstāvis – Inga Blese (spēlfilmas), Lelda Ozola (dokumentālais kino) un Kristīne Matīsa (animācija).

Plašāka informācija par konkursa rezultātiem NKC mājaslapā.

Top komentāri

Atkal
A
Pirmkārt, nevajag mānīt. Latvijā nav konkurss, ir konkursa simulācija, ir vieni un tie paši "savējie", kam KNC iedala naudu, figurē vieni un tie paši uzvārdi. Piemēram, Laila Pakalniņa saņem naudu vienmēr, pa šiem gadiem miljoniem eiro, par filmām , kuras finansiāli netmaksājas. Andis Mizišs ir ekspertu komisijā, bet pats arī šogad saņem naudu. Valsts Kontrolei un KNABAm sen vajadzētu rūpīgi pārbaudīt KNC kantori in izanalizēt tur naudu plūsmu.
Steponas Spēļpaugurs
S
Trekni dzīvojam.
Kā vienmēr
K
Ielaist mājās par EUR55000. Laila Pakalniņa rullē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja