Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nacionālā Kino centra rīkotā filmu ražošanas konkursa prezentācijas notiks tiešsaistē

Nacionālais Kino centrs (NKC) arī ārkārtas situācijā turpina 2020. gada filmu ražošanas konkursu, kurā pieejamais finansējums ir 1 768 327 eiro. Projektu publiskās prezentācijas šogad notiks tiešsaistē 20., 21. un 22. aprīlī, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

2020. gada filmu ražošanas konkursa mērķis ir atbalstīt jaunu pilnmetrāžas spēlfilmu (vismaz 65 min) un visu garumu animācijas un dokumentālo filmu ražošanu vai ražošanas pabeigšanu 2020.-2021. gadā. Konkursa finansējums ir 1 768 327 eiro, no tā spēlfilmām plānots piešķirt 784 353 eiro (3 vai 4 filmām), dokumentālajām filmām 371 572 eiro (5 vai 6 filmām) un animācijas filmām 612 402 eiro (2 pilnmetrāžas un 2 vai 3 īsmetrāžas filmām).

Konkurss tika izsludināts 31. janvārī, projektu pieņemšana noslēdzās 9. martā, tad tika veikta administratīvā izvērtēšana, nosakot, vai projekti atbilst Latvijas filmas kritērijiem un vai ir nodrošināti ar visiem nepieciešamajiem dokumentiem.

Nākamais konkursa posms ir projektu prezentācijas, kad topošās filmas autori izklāsta Nacionālā Kino centra ekspertiem savas ieceres un atbild uz ekspertu jautājumiem. Šogad pirmoreiz projektu prezentācijas tiks rīkotas tiešsaistes videokonferences veidā, konferences dalībnieki būs eksperti un projektu iesniedzēji, bet citi interesenti varēs prezentāciju procesam pieslēgties kā skatītāji, iepriekš piesakoties, lai saņemtu saiti. Mediju pārstāvjus un filmu nozares profesionāļus, kas grib vērotāja statusā piedalīties projektu prezentācijās, lūdzam līdz piektdienai, 17. aprīlim, plkst. 17, pieteikties, rakstot uz e-pastu [email protected]

Pirmdien, 20. aprīlī, tiks prezentēti animācijas filmu projekti, otrdien, 21. aprīlī – dokumentālo filmu projekti, trešdien, 22. aprīlī, – spēlfilmu projekti. Prezentāciju sākuma laiks – plkst. 11. Šogad konkursa projektu prezentācijās piedalās divpadsmit spēlfilmu, septiņu animācijas filmu un vienpadsmit dokumentālo filmu projekti.

2020. gada filmu ražošanas konkursa projektus vērtēs NKC izveidotas ekspertu komisijas, kas darbojas kopš 2019. gada, – spēlfilmu eksperti ir režisori Andis Mizišs un Edmunds Jansons, dokumentālo filmu eksperti – producente Līga Gaisa un režisore Maira Dobele, animācijas eksperti – režisore Krista Burāne un dramaturgs un režisors Ivo Briedis. Katrā komisijā strādā arī viens NKC pārstāvis – Inga Blese (spēlfilmas), Lelda Ozola (dokumentālais kino) un Kristīne Matīsa (animācija). 

Lai veicinātu sabiedrības, t.i., Latvijas filmu skatītāju interešu ievērošanu, filmu ražošanas konkursā ekspertu komisiju darbam jau piekto gadu tiek piesaistīti arī sabiedrības pārstāvji, kas ekspertiem sniedz rekomendējošus ieteikumus, atbalstot publiskā finansējuma piešķiršanu tādiem projektiem, kas ir aktuāli un nozīmīgi dažādām auditorijām Latvijā. Projektu izvērtēšanā 2020. gadā līdzdarbosies Latvijas Televīzijas pārstāve Zane Valeniece, kinoteātra Splendid Palace pārstāve Irina Pavļuka, straumēšanas platformas Helio / Shortcut pārstāve Ilze Korjusa un Latvijas Radio žurnāliste Zane Mače.

Paralēli ir izsludināts arī 2020. gada konkurss ražošanā esošu filmu atbalstam, tajā pieejamais finansējums ir 2 036 443 EUR. Uz šo atbalstu var pretendēt 10 konkrēti filmu projekti, kuru ražošana daļēji atbalstīta NKC 2019. gada ražošanas konkursā, – četras dokumentālās filmas (režisori Ivars Seleckis, Signe Birkova, Askolds Saulītis un Andis Mizišs), divas animācijas filmas (režisori Nils Skapāns un Edmunds Jansons) un piecas pilnmetrāžas spēlfilmas, divas no tām atbalstītas atsevišķā konkursā vēsturisku un nacionālo identitāti stiprinošu filmu projektiem (režisori Aiks Karapetjans, Marta Elīna Martinsone, Staņislavs Tokalovs, Viesturs Kairišs un Agnese Kociša). 

Arī šogad ražošanā esošo filmu konkursa termiņš ir atvērts līdz 30. septembrim, projektus tajā var iesniegt tad, kad tas vislabāk atbilst projekta ražošanas kalendārajam plānam un tad, kad izpildītas iepriekš ar NKC noslēgtā finansēšanas līguma saistības. Šajā konkursā projektu izvērtēšana notiek reizi mēnesī pēc 1. datuma, izvērtējot iepriekšējā mēnesī iesniegtos projektus.

Nacionālajā Kino centrā šobrīd paralēli ir izsludināti vēl vairāki finansiālā atbalsta konkursi, tuvākie projektu iesniegšanas termiņi ir visu filmu veidu projektu attīstīšanas konkursam (projektu iesniegšana līdz 17. aprīlim) un minoritāro kopražojumu atbalstam (projektu iesniegšanas termiņš pagarināts līdz 27. aprīlim), visu gadu atvērts ir konkurss par atbalstu citiem filmu nozares projektiem – tālākizglītībai, filmu mārketingam, industrijas pasākumiem u.c.; nolikums papildināts ar mārketinga atbalstu filmām, kuru pirmizrāde un izplatīšana plānota tikai tiešsaistē. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Līdzināties, mierā!

Kur viņi paliek? Lauzu galvu katru reizi, kad dzirdu uztrauktas balsis, kas atkārto vēl un vēlreiz: trūkst cilvēku

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja