Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

RIGA IFF piedāvās Latvijā jaunus seansa formātus un iekļaujošāku, drošāku vidi kinomīļiem ar invaliditāti

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF), kas šogad norisināsies no 13. līdz 23. oktobrim, piedāvās Latvijā jaunus filmu skatīšanās formātus un vides uzlabojumus cilvēkiem ar dažāda veida invaliditātēm un funkcionāliem apgrūtinājumiem, informēja festivāla rīkotāji.

RIGA IFF mērķis ir iestāties par drošu un pieejamu vidi un filmu kā kolektīvi piedzīvojamu notikumu, kas ir ikvienam sasniedzams. Pērn aizsākot pirmos soļus pieejamākai kino pieredzei, festivāls savā devītajā pastāvēšanas gadā velta īpašu uzmanība pieejamībai, lai RIGA IFF seansi varētu pulcēt plašāku sabiedrību. 

Kino apmeklējums cilvēkiem ar kustību un redzes apgrūtinājumiem, kā arī cita veida invaliditātēm, bieži vien ir sarežģīts vairāku apstākļu dēļ – ne visur ir padomāts par pieejamību seansu norises vietām, kā arī skaidrām norādēm vai pielāgotu saturu, tostarp piemērotu tulkojumu. RIGA IFF komanda sadarbībā ar ekspertēm Velgu Polinsku un Diti Liepu ir izstrādājusi detalizētu un pārskatāmu informāciju vieglajā valodā. Šajā sadaļā ikviens festivāla apmeklētājs varēs uzzināt gan par festivāla telpu un tiešsaistes seansu pieejamību, gan transporta un piekļūstamības iespējām u.c. veida būtiskām seansa pieredzes praktiskajām detaļām. 

Festivāla RIGA IFF rīkotāji vēlas izcelt šādas pieejamības prakses:

  • SEANSI TIEŠSAISTĒ ļauj ikvienam ārpus Rīgas dzīvojošajam un personām ar kustību apgrūtinājumiem skatīties filmas;
  • BIĻETES AR ATLAIDI (5–6,5 EUR) festivāla apmeklētājiem ar invaliditāti;
  • BEZMAKSAS BIĻETES PAVADOŅIEM, kas dod iespēju 1. un 2. grupas invaliditātes personu pavadoņiem apmeklēt seansus bez maksas;
  • AUTOSTĀVVIETAS CILVĒKIEM AR INVALIDITĀTI PIE RIGA IFF NORISES GALVENĀS ĒKAS SPLENDID PALACE sniedz iespēju ar automašīnu ērti un ātri piekļūt kinoteātrim;
  • RIGA IFF NORISES GALVENĀS ĒKAS “SPLENDID PALACE” PIELĀGOŠANA paredz to, ka cilvēkiem ar kustību un redzes apgrūtinājumiem iespējams komfortabli iekļūt kinoteātra zālēs un orientēties ēkā; 
  • CITU VALODU SARUNU VERBĀLA DIALOGU TULKOŠANA LATVIEŠU VALODĀ KLĀTIENES SEANSOS cilvēkiem ar redzes apgrūtinājumiem palīdzēs uztvert filmu saturiski;

Latvijā RIGA IFF būs pirmais, kas piedāvās audio aprakstu (audio description) seansu cilvēkiem ar redzes invaliditāti. Audio apraksts ir prakse, kas piedāvā audio ieraksta formātā vājredzīgiem vai neredzīgiem kino apmeklētājam iegūt visaptverošu iespaidu par filmu (vizuālās darbības, mākslinieciskie paņēmieni, situatīvie risinājumi utt.). Latvijas kontekstā tas ir unikāls notikums, un tas būs pieejams programmā HOME MADE iekļautajai Lindas Oltes debijas pilnmetrāžas spēlfilmai Māsas. Filmas pirmizrādes seanss notiks klātienē 20. oktobrī plkst. 19.00 Splendid Palace Lielajā zālē. Filmas audio apraksts būs pieejams pēc festivāla bez maksas RIGA IFF mājaslapā – to varēs ērti lejupielādēt telefonā vai citās viedajās ierīcēs un atskaņot filmas “Māsas” seansa laikā kinoteātros.

RIGA IFF 15. oktobrī plkst. 11.00 kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē piedāvās arī relaksēto seansu. Tajā tiks izrādīta animācijas īsfilmu izlase. Šis seanss ir piemērots ikvienam skatītājam, kas vēlas kinoseansu pieredzēt mierīgākā vidē – ar pieklusinātu ekrāna skaņu un vieglu apgaismojumu. Šādi seansi citviet Eiropā ir ierasta prakse – nepieciešamības gadījumā tajos var brīvi pārvietoties pa zāli, seansa laikā klātesošs ir apmācīts personāls un seansa saturs ir pielāgots gan gados jaunai mērķauditorijai, kurai šis ir, iespējams, pirmais kino apmeklējums, gan skatītājiem, kam mierīgāka vide nepieciešama mentālu apgrūtinājumu dēļ. 

Nedzirdīgo kopienai festivāls piedāvās iekļaujošos titrus (closed captioning) – tie paredz to, ka titros latviešu valodā ir aprakstīta arī audio informācija (skaņas avoti, mūzika u.c.). Iekļaujošie titri būs pieejami tikai tiešsaistes seansiem un šādām filmām: Kluso salu fikcija, Lūdzu, mazulīt, lūdzu, Korsete, Mēdeja, Pēdējais cilvēks, Visi ienīst Juhanu, Nemiera gari, Maija Isola – formas un krāsas meistare, Kraukļa grava, Konference, Komēdijas karaliene un Ceļš. Ir arī paplašināts arī to filmu skaits, kuras ir skatāmas tiešsaistē – nu lielākā daļa RIGA IFF programmas ir pieejama arī tiem skatītājiem, kuri nevar mērot ceļu uz festivāla klātienes norises vietām.

Tāpat festivāla norises vietas, īpaši Splendid Palace (Elizabetes iela 61, Rīga), kinoteātris Kino Citadele (13. janvāra iela 8, Rīga) un Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zāle (Mūkusalas iela 3, Rīga), būs pielāgotas cilvēkiem ar kustību ierobežojumiem vai tiem, kas ikdienā pārvietojas ar ratiņkrēslu. Norises vietās atrodas vai ir pieejama uzbrauktuve (rampa), domājot par cilvēkiem ratiņkrēslos; uz trepēm izvietoti kontrastējošu krāsu norādes cilvēkiem ar redzes agrūtinājumiem, kā arī uzstādītas lielformāta zīmes, kas palīdzēs orientēties norises telpās. Par festivāla apmeklētājiem rūpēsies instruēti RIGA IFF zāļu administratori – viņi nepieciešamības gadījumā, piemēram, sagaidīs pie norises vietu ieejām vai palīdzēs informatīvi.

Savukārt 17. oktobrī Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) teātra namā Zirgu pasts notiks kultūras pieejamībai veltītā Erasmus+ projekta Audio Description Against Exclusion konference. LKA rīkotajā konferencē piedalīsies Latvijas kultūras profesionāļi, pētnieki un pasākumu rīkotāji, stāstot par kultūras pieejamību un dalīsies pieredzē, strādājot ar dažādām nevalstiskajām organizācijām un kopienām. Konferences izskaņā notiks atvērtā lekcija Ar aizvērtām acīm dzīvot ir viegli angļu valodā par audiovizuālās kultūras – filmu, to tulkojumu un festivālu – pieejamību, kuru vadīs Marta Začkeviča no Polijas titrēšanas un izglītības centra Deskrypcja.pl un Ugo Marsili no Redingas Universitātes Lielbritānijā. RIGA IFF pieejamības stratēģijas izstrādē konsultējies ar abiem lektoriem, kuriem ir starptautiska pieredze pieejamības praksēs un darbā ar dažādiem titrēšanu formātiem.

RIGA IFF aicina pieejamības seansu interesentus aizpildīt anketu – to var izdarīt šeit. Ar tās palīdzību festivāla komanda varēs sazināties ar personām, kurām būs interese par festivāla filmām, vienlaikus spējot rast labāko seansa formātu, laiku un palīdzību ar nokļūšanu līdz seansa norises vietai vai pieslēgšanos RIGA IFF tiešsaistes platformai.

Ja ir nepieciešams nodrošināt īpašas piekļuves prasības, radušies jautājumi par biļešu iegādi vai ir kāds cits vaicājums, festivāla rīkotāji lūdz rakstīt RIGA IFF Klientu atbalsta centram uz e-pastu [email protected] vai zvanīt uz atbalsta tālruni +371 25 17 2090. Zvanīt var darba dienās no plkst. 10.00 līdz 17.00.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja