Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rīgas Starptautiskais kinofestivāls sāk darbu pieņemšanu konkursiem

Šogad Rīgas Starptautiskais kinofestivāls Riga IFF no 12. līdz 22. oktobrim jau 10. reizi pulcēs skatītājus un kino nozares profesionāļus lielākajos kino svētkos Latvijā, īpaši izgaismojot drosmīga un novatoriska kino nozīmi – tāda, kas kalpo zinātkāriem un dedzīgiem prātiem. Šāda kino meklējumu epicentrs ir Riga IFF konkursi, kuriem, sākot ar 15. martu, filmu veidotāji ir aicināti pieteikt savus darbus.

Žūrijas, kurās piedalīsies ārvalstu un vietējie eksperti, izraudzīsies pilnmetrāžas balvu laureātus no Baltijas jūras reģiona un Ziemeļvalstīm, labāko starptautisko un nacionālo īsfilmu, kā arī apbalvos labāko mūzikas videoklipu no Baltijas. Visos konkursos darbi tiek pieņemti bez veida (spēlfilma, dokumentālais vai animācijas kino, hibrīdkino u. c.) un žanra ierobežojumiem. Ar katra konkursa pieteikumu iesniegšanas termiņiem un citiem nosacījumiem var iepazīties enter.rigaiff.lv.

Starptautisko īsfilmu pieteikšanas termiņš ir 31. maijs, savukārt citus darbus var pieteikt vēl līdz 30. jūnijam. Atlases rezultāti tiks izziņoti 10. septembrī, un laureāti tiks publiski izziņoti apbalvošanas ceremonijā festivāla pēdējā sestdienā. Riga IFF konkursos netiek pieņemti darbi, kas ir producēti vai kopproducēti Krievijas Federācijā un/vai Baltkrievijā.

Riga IFF Pilnmetrāžas filmu konkursa kuratore, festivāla radošā direktore Sonora Broka, kā vadmotīvu darbu atlasē uzsver jaunas kino valodas un izteiksmīga autora rokraksta meklējumus. Atlasītie darbi nepārprotami piesaka pārmaiņas un aktuālās noskaņas reģiona kino ainavā, vienlaikus piedāvājot dažādu vienas jūras pušu un kardināli atšķirīgu kino skolu, tradīciju, ekrāna valodas risinājumu un redzējumu pretnostatījumu. 2022. gadā savu pasaules pirmizrādi konkursā piedzīvoja Katažinas Mahalekas un Lukaša Mahovska Diena un nakts. Galveno balvu pērn saņēma Hlinura Palmasona Dievzeme, kas kļuva arī par festivāka skatītāko filmu. Riga IFF Pilnmetrāžas filmu konkursā tiek pasniegta festivāla galvenā balva, Zelta gailis, un 4000 EUR naudas balva.

Leo Soesanto, Parīzē strādājošais festivālu programmu veidotājs un žurnālists, turpina vadīt abus Riga IFF īsfilmu konkursus – starptautisko un nacionālo –, sniedzot platformu daudzsološiem autoriem, bet konkursu žūrijai un seansu apmeklētājiem piedāvājot intonāciju, formu un žanru dzīres. Īsfilmas tiks izrādītas Soesanto veidotās izlasēs, kur katrs darbs kā mazs kukurūzas graudiņš sasils uz ekrāna un uzsprāgs pārdomu, emociju, smieklu vai asaru formā. Labākā starptautiskā īsfilma saņems 2000 EUR naudas balvu, savukārt labākā nacionālā īsfilma – 1000 EUR prēmiju.

Savukārt Riga IFF Baltijas mūzikas video konkursu vada Agnese Logina, kura šo ideju izlolojusi un turpina attīstīt kā Baltijas līmenī unikālu notikumu – tā ietvaros spilgtākie gada laikā tapušie darbi tiek izrādīti gadsimtu senā, greznā kinoteātra Splendid Palace Lielajā zālē ar vairāk nekā 500 sēdvietām. Līdztekus šī nepieradinātā formāta darbu izrādīšanai uz skatuves neformālu paneļdiskusiju formātā tiek aicināti arī šo darbu veidotāji un žūrija, iepazīstinot ar eksperimentu un jaunu izteiksmes līdzekļu meklējumu aizkulisēm. Baltijas mūzikas video konkursa uzvarētājs iegūs 1000 EUR lielu naudas balvu.

Pilnmetrāžas spēlfilmas, īsfilmas un seriāli, sākot no attīstīšanas līdz pēcapstrādes stadijai, no jūnija būs iesniedzami Riga IFF Showcase un Short Riga Test Screenings projektu prezentācijām kino nozares pārstāvjiem veltītajā Riga IFF Forum sekcijā. Tajā tiks izskatīti pieteikumi no Centrāleiropas, Austrumeiropas un Baltijas valstīm, savukārt prezentācijās piedalīsies ārvalstu filmu eksperti, kino izplatīšanas kompāniju pāstāvji, producenti un festivālu programmu veidotāji. Riga IFF Showcase vadīs ilggadēja Riga IFF kuratore un kino kritiķe Kristīne Simsone, bet Short Riga Test Screenings  – Lorensa Reimonda, aktīvi praktizējoša kino kritiķe, publiciste un kuratore.

Riga IFF 2023. gadā svin savu 10. sezonu, turpinot izaugsmi pēc pērnā gada rekordaugstā 25 000 apmeklētāju skaita, kas uzrāda vietējā tirgū pārvarētas pandēmijas sekas un RIGA IFF kā auditorijai nozīmīga kultūras notikuma konkurētspēju. Festivāls top ar Valsts kultūrkapitāla fonda, Rīgas domes, Nacionālā kino centra un Eiropas Savienības programmas Radošā Eiropa MEDIA atbalstu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja