Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Rolandam Kalniņam 100 – Latvijas Televīzijā īpaši jubilejai veltīts raidījums un mākslas filmu cikls

7. maijā izcilais latviešu kino režisors Rolands Kalniņš svin savu 100 gadu jubileju. Šajā dienā Latvijas Televīzija pirmizrādīs raidījumu Rolanda Kalniņa gadsimts, kas būs skatāms LTV1 plkst. 21.05. Uzreiz pēc tam sekos režisora mākslas filmu cikls: Četri balti krekli (1967), Piejūras klimats (1974), Akmens un šķembas (1966), informēja LTV pārstāve Ginta Martini.

Kino kritiķe, LTV kultūras žurnāliste un raidījuma Rolanda Kalniņa gadsimts scenārija autore Daira Āboliņa norāda, ka Rolanda Kalniņa liktenis ir bijis ļoti sarežģīts: "Panākumi viņu visretāk ir sasnieguši tieši tajā brīdī, kad viņš filmu ir radījis. Bet jāatzīst, ka Rolanda Kalniņa filmām laiks nāk par labu. Tajās ir kaut kāds slēpts, iekšējs un stabils kodols, kurš ļauj tās saglabāt un padarīt saprotamas citām paaudzēm." 

"Rolands Kalniņš ir unikāla parādība Latvijas un pasaules kino vēsturē – un tas nav pārspīlēti teikts. Viņš ir vienīgais man zināmais kino režisors, kurš nesvin savu pirmo, otro vai desmito filmu starptautiskos kino festivālos, bet gan 95 gadu vecumā tiek pasludināts par kino klasiķi Kannu kinofestivālā. Viņa darbi ir iekļauti 60. gadu filmu retrospektīvās, un filma Četri balti krekli tur ir tāda pati pērle, kādas ir tā perioda klasisko režisoru filmas," uzsver Daira Āboliņa. 

Raidījums Rolanda Kalniņa gadsimts ir stāsts par režisoru, kurš caur saviem kinodarbiem ir izstāstījis savu Latvijas stāstu – neko nepadarot tikai melnu vai baltu, tikai labu vai sliktu. Rolands Kalniņš ir cilvēcisko nianšu meistars, kurš visos laikos saglabājis ironisko toņkārtu gan attieksmē pats pret sevi, gan savos ekrāna tēlos. 

Smeldzīgais Marģera Zariņa tango, liriskais Imanta Kalniņa Viņi dejoja vienu vasaru, Eduarda Rozenštrauha Zilais lakatiņš ir veselas paaudzes traģisko zaudējumu simbols, un vienlaikus tie ir citāti no Rolanda Kalniņa filmām. Spožs prāts, interese par dzīvi un kino ļāvusi Rolandam Kalniņam saglabāt savu personības inteliģenci caur ne vienmēr vienkāršo ikdienu. Ir gods būt laikabiedriem un uzklausīt sirmo režisoru, tuvojoties viņa simtgadei. 

Raidījuma režisore Agita Cāne-Ķīle stāsta: "Rolands Kalniņš vienmēr ļoti iedvesmo – tā ir tikšanās ar leģendāru, bet tajā pašā laikā ar cilvēciski vienkāršu, pat kautrīgu, ļoti inteliģentu un zinošu cilvēku. Mēs viesojāmies pie režisora vien dažus mēnešus pirms simtgades un satikām nevis dzīves un gadu nastas nogurdinātu večuku, bet vīru ar asu prātu un dziļu interesi par visu šobrīd pasaulē notiekošo, kura attieksme un pašcieņa patiesi aizrauj." 

Pēc īpaši jubilejai veltītā raidījuma, plkst. 21.35, rādīs mākslas filmu Četri balti krekli (1967), kas ir viena no pazīstamākajām Rolanda Kalniņa spēlfilmām ar sarežģītu filmas uzņemšanas likteni. Filma uzņemta 1967. gadā, taču savas brīvdomības, jauneklīgās enerģijas un dzēlīgās ironijas dēļ Latvijā pilnvērtīgu ekrāna dzīvi uzsāka tikai 20 gadus pēc tās uzņemšanas. Līdz tam tā tika nolikta plauktā un izslēgta no Latvijas kino procesiem. Filmas scenārijs veidots pēc Gunāra Priedes lugas Trīspadsmitā motīviem. Lomās: Uldis Pūcītis, Dina Kuple, Līga Liepiņa, Arnolds Liniņš, Pauls Butkēvičs u.c.

Plkst. 22.55 – mākslas filma Piejūras klimats (1974). Stāsts par trim jauniešiem – Ēriku Riekstiņu, Hariju Ozolu un Gunti Ruģēnu –, kuri strādā Gāzes pārvaldē, tomēr prāts viņiem vairāk nesas uz izklaidēm. Pludmalē Ēriks, uzdodoties par apavu fabrikas galveno inženieri, iepazīstas ar skaistu meiteni Dainu, kura, kā izrādās, ir gāzes kantora jaunā inženiere. Vēlāk Ēriks un Daina satiekas amatierteātra izrādē, atveidojot Kleopatras un Antonija lomu. Lomās: Dzintars Veits, Pēteris Liepiņš, Ivars Kalniņš, Svetlana Bless, Helga Dancberga, Uldis Dumpis, Edgars Liepiņš, Arnolds Liniņš, Miervaldis Ozoliņš, Elza Radziņa, Regīna Razuma, Velta Straume, Juris Strenga, Rolands Zagorskis, Anda Zaice, Ansis Epners, Uldis Pauzers, Eižens Ivanovs u.c.

Savukārt plkst. 23.35 – mākslas filma Akmens un šķembas (1966), kur trīs draugus – Jāni, Zigi un Ričardu – Otrā pasaules kara laikā iesauc latviešu leģionā. Viņi cīnās Volhovas purvos. Zigis krīt, mēģinādams pāriet padomju armijas pusē. Divdesmit gadus vēlāk satiekas abi pārējie draugi. Jānis ir palicis Latvijā, Ričards iebrauc dzimtenē no ārzemēm. Kara laikā, lai glābtu draugu, viņš nošāva sarkanarmieti, bet tagad saprot, ka zaudējis visu – Antras mīlestību, draugu un dzimteni. Lomās: Antra Liedskalniņa, Harijs Liepiņš, Eduards Pāvuls, Pauls Butkēvičs u.c.

Raidījums Rolanda Kalniņa gadsimts un režisora Rolanda Kalniņa mākslas filmu cikls būs skatāms 7. maijā no plkst. 21.05 LTV1 un REplay.lv. 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja