Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Signes Baumanes filma Mans laulību projekts piedzīvojusi pasaules pirmizrādi Traibekas filmu festivālā Ņujorkā

Sestdien, 11. jūnijā, Traibekas kino festivāla oficiālās konkursa programmas ietvaros notika animācijas režisores Signes Baumanes filmas Mans laulību projekts pasaules pirmizrāde, informēja Studijas Lokomotīve pārstāvji.

"Filma tapusi Studijā Lokomotīve, uz tās pirmizrādi Ņujorkā ieradies arī filmas producents Roberts Vinovskis. Līdz ar citiem filmas veidotājiem un pirmizrādes viesiem bija arī no ASV filmām un seriāliem plašai publikai pazīstamā latviešu izcelsmes aktrise Laila Robins, kas ierunājusi vienu no filmas tēliem, kā arī citi kino nozares pārstāvji.

Kā uzsver kino zinātniece un Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma, Ņujorkā notiekošais Traibekas festivāls ir starptautiski nozīmīgs kino dzīves notikums, kura programmā tiek demonstrētas spilgtu, oriģinālu pasaules autoru darbi. Festivāls kopš tā dibināšanas 2003. gadā ir cieši saistīts ar izcilā amerikāņu aktiera, Holivudas klasiķa Roberta de Niro vārdu – viņš ir viens no šī festivāla dibinātājiem. 

Par pirmizrādi un filmas festivālu dzīvi stāsta producents Roberts Vinovskis: "Filmas pirmizrādes seanss izvērtās ārkārtīgi interesants. Kinoteātra orientāli greznā zāle bija pilna, publika ļoti aktīvi, ar smiekliem un aplausiem dzīvoja līdz filmas varoņiem un notikumiem. Gan skatītāju reakcija, gan milzīgā mediju interese – nedēļā pirms pirmizrādes režisorei Signei Baumanei bija īsts, stundām garš interviju maratons, gan pozitīvās atsauksmes parāda, ka šī filma stāsta vispārcilvēcisku, pāri ģeogrāfiskām un valodu robežām saprotamu stāstu par svarīgāko – kā mīlēt un būt mīlētam. Savukārt par filmas mākslinieciskajām kvalitātēm liecina lielā festivālu interese – jau nākamnedēļ, 16. jūnijā, notiks filmas Eiropas pirmizrāde  pasaules svarīgākajā animācijas festivālā Anesī, Francijā – Mans laulību projekts ir viena no desmit filmām prestižā festivāla oficiālajā konkursa programmā. Un gandrīz paralēli, 15. jūnijā, notiks pirmizrāde arī vienā no Amerikas kontinenta nozīmīgākajiem festivāliem – Gvadalahāras kino festivālā Meksikā, kas ir arī Latīņamerikas lielākais festivāls. Un tas vēl ir tikai pats sākums." 

Ietekmīgais ASV medijs The New York Times filmu Mans laulību projekts ierindojis savā festivāla izlasē starp filmām, ko iesaka lasītājiem noskatīties. "Neparastais animācijas mūzikls Mans laulību projekts apgriež kājām gaisā ierasti prozaiskos stāstus par jaunības romantiku. Latviešu scenāriste un režisore Signe Baumane izveidojusi impresionistisku pasauli, kurā zīmēti varoņi trīsdimensionālās ainavās meklē īsto mīlestību. Šajā aizraujošajā stāstā savijas pāri plūstošs dzīvīgums, dzirkstoša ironija un izglītojošs saturs. Un, ja reizēm šķiet, ka visa kā ir par daudz, tad tam par iemeslu ir tikai milzīgā iztēles pārbagātība," – tā par filmu raksta The New York Times.

"Filma, kas ir  personīga un tieša, bet tai pat laikā arī līksma un muzikāla. Režisore miksē tradicionālo animāciju ar stop-motion un īstas, trīsdimensionālas dekorācijas ar digitālām tehnikām, lai izstāstītu savu, reizēm autobiogrāfisku, stāstu par mīlestību un laulību. Filma runā par psiholoģiskiem, kultūrā balstītiem vai citiem faktoriem, kas nosaka sievietes dzīvi agrākajā Austrumeiropā un, iespējams, arī jebkur citur pasaulē. Stāsts ir pilns humora, jo, kā uzsver Latvijā dzimusī un Ņujorkā bāzētā režisore - "Ja nevari dzīvē atrast neko smieklīgu, tad labāk nomirt."

"Mans laulību projekts saved kopā animāciju un zinātni. Signes Baumanes jaunā pilnmetrāžas filma parāda režisores nepastarpināto un atklāto, dvēseli atkailinošo stāstījuma manieri stāstā par sievietes izsalkumu pēc mīlestības, vēlēšanos tikt pieņemtai un to, ka bioloģijas likumsakarības ir spēks, ar ko jārēķinās," - Victoria Davis, Animation world network.

"Signes Baumanes meistardarbs ir mūsu dzīves ceļa atspoguļojums. Viena no 2022. gada lieliskākajām filmām," - Steve Kopian, unseenfilms.net.

"Brīnišķīgi gudra, saturiska un nozīmīga filma – tik ļoti, ka tā kļūst par gluži vai psihoterapijas seansu kā režisoram, tā skatītājam," - Serena Seghedoni Loud and Clear Reviews.

"Mans laulību projekts ir brīnišķīgs stāsts, kas skatītāju izved caur mīlestības un cilvēka dzīves ceļa dažādajām stadijām,” - John Tangalin, TheCinemaSpot.com.

Pilnmetrāžas animācijas filma pieaugušajiem Mans laulību projekts uzdod mūžīgo jautājumu – kas ir mīlestība, kā to atrast un saglabāt. Caur galvenās varones Zelmas attiecību stāstiem režisore pēta, kā veidojas jūtas un emocijas un to, kā to ietekmē bioloģija. Filmā darbojas 30 runājoši un dziedoši varoņi – kā atzīst pati Ņujorkā dzīvojošā latviešu režisore Signe Baumane, šis ir līdz šim ambiciozākais režisores projekts.

Filma vēsta par jaunas sievietes Zelmas mīlestības meklējumiem, kuros iesaistās Mītiskas Sirēnas, kuras viņu māca tiekties pēc ideālas laulības. Tomēr priekšstats par to tiek neglābjami sagrauts, kad sievietes Bioloģija, ar tās hormonu un neironu signāliem, iespaido viņas uzvedību un emocijas, satricinot laulību pamatus.  Kā teikts Traibekas kino festivāla mājaslapā – daži cilvēki visu dzīvi pavada brīnoties, kādēļ tā arī nav izdevies saglabāt attiecības, bet Signe Baumane apņēmusies rast atbildi un rezultātā tapusi animācijas filma, kurā apvienota gan sena mitoloģija, gan mūsdienīga neirozinātne.

Zelmas balsi filmas versijā, kas nonāks uz Latvijas kino ekrāniem, ieskaņojusi Laura Čaupale, pārējās lomas ierunājuši tādi pazīstami aktieri kā Guna Zariņa, Ģirts Ķesteris, Kaspars Znotiņš, Zane Daudziņa, Regīna Razuma, Madara Botmane, Juris Kalniņš, Katrīna Pasternaka, Edgars Samītis, Dainis Grūbe un citi. Vienā no lomām dzirdēsim arī Lindu Leen. Savukārt 23 dziesmas iedziedājis meiteņu trio Limonāde.

Filma ir Latvijas, ASV un Luksemburgas kopražojums, tā tapusi ar Nacionālā kino centra finansiālu atbalstu.

Ar filmas izplatīšanu pasaulē nodarbojas viena no zināmākajām filmu izplatīšanas kompānijām New Europe Film Sales. Arī tas ir kvalitātes rādītājs – šī aģentūra savu katalogu atlasa ļoti rūpīgi, ko apliecina fakts, ka tās pārstāvētās filmas savas pasaules pirmizrādes piedzīvo labākajos A klases kinofestivālos.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja