Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Varšavas kino festivālā pasaules pirmizrādi piedzīvos Latvijas, Lietuvas un Francijas kopražojuma filma Lēciens

Piektdien, 9. oktobrī, Varšavas kinofestivālā pasaules pirmizrādi piedzīvos studijas VFS Films kopražojums ar Lietuvu un Franciju, režisores Giedres Žickītes filma Lēciens, informēja filmas veidotāju pārstāvji.

Lēciens (The Jump) ir režisores Giedres Žickītes dokumentālā filma par lietuviešu jūrnieka un pārbēdzēja Sima Kudirkas neticamo dzīves stāstu. Viņa izmisīgais lēciens uz brīvību izraisīja haotisku notikumu virkni, kas galu galā noveda pie viena no Aukstā kara lielākajiem politiskajiem jucekļiem.

Filmas Lēciens pasaules pirmizrāde notiks Varšavas kino festivāla dokumentālo filmu konkursā. Festivāla direktors Stefans Laudins, kurš jau gadu iepriekš šo filmu bija noskatījis, savu izvēli pamato šādi: "Mūsdienīgs un aizraujošs kino piedzīvojums, kas neatstās vienaldzīgu nevienu skatītāju. Skatoties Lēcienu, es iesaucos - kāds stāsts! Kāds varonis!"

Pēc dalības Varšavas kino festivālā filma piedalīsies Romas kino festivāla konkursa programmā, kā arī Jihlavas un Lībekas kinofestivālos. Kopumā oktobrī un novembrī filmai paredzētas pirmizrādes sešos nozīmīgos Eiropas un aizjūras festivālos. Savukārt Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos jaunajā, īpaši dokumentālajam kino veltītajā starptautiskā festivālā Artdocfest/Riga 27. novembrī. 

Režisore Giedre Žickīte nesen ir producējusi arī Sandensas kinofestivāla hitu Zeme ir zila kā apelsīns (The Earth Is Blue As An Orange, režisore Irina Tsilika) un kopā ar Maiti Alberdi režisējusi EFA nominēto īsfilmu Es neesmu no šejienes (I’m Not From Here). Filmas producenti ir pati režisore, Uldis Cekulis no VFS Films un Katrīna Simeona (Faites un vœu, Francija), sadarbojoties ar Danielu Čalfenu (Naked Edge Films, ASV). No Latvijas puses filmas izveidi atbalsta Nacionālais kino centrs, un filmas komandā piedalījās operators Valdis Celmiņš, skaņu operators Arvīds Ceļmalis, kameras asistents Miks Ramāns, krāsu korekciju un masteringu veica Krišs Roziņš.

1970. gada Pateicības dienā ASV krasta apsardze devās uz tikšanos ar padomju kuģi, kas bija noenkurojies pie Martasvinjardas salas krastiem. Mērķis bija divpusēja tikšanās, lai apspriestu zvejas tiesības Atlantijas okeānā. Kamēr sarunas ritēja pilnā sparā, Sims Kudirka izmisīgās brīvības alkās pārlēca uz amerikāņu kuģa. Viņam par šausmām, pēc septiņām stundām brīvībā amerikāņi pārbēdzēju izdeva Padomju Savienībai, izraisot pasaules mediju sašutumu.

Izmantojot aculiecinieku ziņojumus, retus arhīva kadrus un dramatisku notikumu rekonstrukciju, ko īstenojis 90 gadus vecais Sims Kudirka, Lēciens ved neticamā ceļojumā, kas kļuva par iedvesmu tautai, medijiem un politikai, nonākot pat Baltā nama uzmanības epicentrā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja