Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs Rīgas Grāmatu svētkos aicina apmeklēt plašu programmu

Nedēļas nogalē, 4. un 5. novembrī, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā notiks Rīgas Grāmatu svētki. Arī bērnu grāmatu izdevniecība Liels un mazs piedalīsies grāmatu svētkos un aicina lielos un mazos lasītājus gan apmeklēt svētkus kopumā – iepazīties ar jaunākajām grāmatām un iegādāties tās par izdevīgākām cenām, gan LNB 1.izstāžu zālē apskatīt sērijas Bikibuks oriģinālilustrāciju izstādi BikiMETRS, gan piedalīties sarunā par lasītpratību un klausīties dziesmas koncertā BikiDZIESMA.

Sestdien, 5.novembrī 

11.00 Saruna Sarežģītais teksta uzdevums. Novērojumi un pārdomas par bērnu spēju saprast izlasītā teksta jēgu gan drukātos, gan digitālos medijos. Sarunā piedalās dzejniece Inese Zandere, LU profesore Zanda Rubene, pedagogs Andris Krieķis un žurnāliste Laura Dumbere.

15.00 Koncerts BikiDZIESMA. Daudzi no bilžugrāmatu sērijā Bikibuks publicētajiem dzejoļiem ir komponēti. Populāras Aleksandra Būmaņa, Arvīda Žilinska, Viļņa Salaka, Jāņa Sildega, Valtera Kaminska, Edmunda Goldšteina, Imanta Kalniņa, NSRD, Raimonda Paula un Renāra Kaupera dziesmas bērniem izpildīs BikiGRUPA: Matīss Circenis, Patriks Stepe, Marta Smilga, Agnese Malnača un Mārtiņš Kokars (balsis, klavieres, ģitāra, bass, perkusijas, flauta, vijole, saksofons).

Liels un mazs grāmatu galdā būs pieejami vairāki pēdējā laikā izdotie jaunumi:

Anetes Meleces bilžu grāmata Pazudušais miedziņš, kas nupat Frankfurtes grāmatu tirgū raisījusi plašu ārzemju izdevēju interesi. Pazudušais miedziņš ir ģimenisks stāsts, kurā iesaistīts bērns, vecāki, grāmatas, rotaļlietas un rūķi, kas piegādā cilvēkiem miegu. Šķiet, ka šoreiz miedziņu kāds nozadzis, jo mazā Stella neparko nevar aizmigt arī pēc tam, kad tētis izlasījis jau tik daudzas vakara pasaciņas. Meklēšanā detektīvu lomu uzņemas visas Stellas rotaļlietas – līdz beidzot izrādās, ka miega sūtījums piegādāts istabā, kurā neviens neuzdrīkstējās ielūkoties, lai netraucētu aizņemto mammu – viņai taču šodien bija ilgāk jāpastrādā!

Divi Maimas Grīnbergas tulkojumi no igauņu valodas – grāmata par izcilākās igauņu raganas trakulībām – Aino Pervikas (Aino Pervik) Burmmeme ar mākslinieces Aleksandras Rundes ilustrācijām un Trīnu Lānas (Triinu Laan) grāmata Skeleta Juhana gaitas ar mākslinieces Marjas Līsas Plats (Marja-Liisa Plats) ilustrācijām.

Burmemmes valdzinājums ir gan viņas vētrainajā un nepakļāvīgajā raksturā, kurā tomēr skaidri iezīmējas rūpes par dabu un cilvēkiem, gan brīnumainajās spējās, kuru pamatā tomēr ir patiesas zināšanas par dabas spēkiem. Burmemmei piemīt arī trakulīga humora izjūta, kurā tomēr nejūt ļaunumu pret izjokotajiem.

Savukārt grāmatā Skeleta Juhana gaitas stāstiņu galvenais varonis ir savu laiku skolas dabas zinību kabinetā nokalpojis skelets, taču šis stāsts ne tuvu nelīdzinās šausmu stāstiem ar skeletu piedalīšanos. Skelets nekad nav piederējis cilvēkam, bet gan bijis plastmasas mācību līdzeklis anatomijas stundās. Noguris un nobružāts tas dodas pensijā un nonāk laukos, kur meža mājās dzīvo tēte un māmuks. Te skelets iegūst vārdu Juhans un sāk piedalīties lauku māju ikdienas dzīvē, ienesot tajā gan pārpratumus un jautrību, gan daudz sirsnības. Igauņu prozai raksturīgi veiklo sižetu veido gan laupītāju pārbiedēšana, plunčāšanās kopā ar bērniem vannā, iešana pirtī un eņģeļu taisīšana sniegā, gan plāni par to, kā vectēvs ņems skeletu līdzi zārkā.

Izcilā poļu dzejas 20. gadsimta klasiķa Juliana Tuvima (Julian Tuwim, 1894–1953) dzejoļu izlase bērniem Pans Trallalnieks. To sastādījis un atdzejojis Māris Salējs, bet ilustrējis Ernests Kļaviņš. Poļu dzeja bērniem pasaulē vislielāko slavu guvusi tieši ar Tuvima meistarīgajiem dzejoļiem, kuros smieklīgas situācijas un notikumi risinās raiti kā multenē. Mēdz sacīt, ka Tuvims poļu dzejā ievedis pilsētu līdz ar tās iemītniekiem, viņu ikdienu, profesijām un paradumiem, ielās un mājās dzirdamo sarunvalodu un jokiem.

Liels un mazs izdod daudz dzejas bērniem, jo zina, cik labi dzeja prot spēlēties ar valodu, aicinot šajā spēlē piedalīties arī bērnu un iemācot viņam valodas veiklību. Tāpēc tikai Rīgas Grāmatu svētkos Liels un mazs izdotos dzejas krājumus varēs iegādāties 15% atlaidi. Tāda pati atlaide tiks piemērota arī jauniešu literatūrai, piemēram, Henrikas Andersones, Lotes Vilmas Vītiņas, Edvarda van de Vendela u.c. autoru grāmatām.

Sekot izdevniecības jaunumiem var sociālo tīklu kontos: facebook.com/lielsunmazs un instragram.com/lielsunmazs

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja