Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Eiropas Savienības mājā notiks pasākums Poļu kino nospiedumi Latvijā

21. novembrī plkst. 18.30 Eiropas Savienības mājā Aspazijas bulvārī 28, turpinot mākslas tikšanās ciklu Eiropas gadalaiki: rudens un ziema, notiks pasākums _Poļu kino nospiedumi Latvijā._Pasākumā piedalīsies kino zinātniece Inga Pērkone - Redoviča un Latvijas Kultūras akadēmijas Poļu kultūras un valodas centra vadītājs Kšištofs Širšeņs, portālam Diena.

lv pavēstīja Eiropas Savienības mājas pārstāvji.Laikā, kad Polija ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, pasākumā _Poļu kino nospiedumi Latvijā _būs iespēja noklausīties I. Pērkones - Redovičas stāstījumu par divām nozīmīgām filmām - poļu režisora Andžeja Vajdas filmu Pelni un dimants (1958) un latviešu režisora Rolanda Kalniņa filmu Akmens un šķembas, kas 1967. gadā uz ekrāniem iznāca ar nosaukumu _Es visu atceros, Ričard!._Abas filmas savulaik parādījās kā drosmīgi mēģinājumi pārskatīt oficiālo staļinisma ideoloģijas noteikto nacionālās vēstures traktējumu. A. Vajdas filma atstāja iespaidu ne tikai uz poļu, bet arī visa Austrumeiropas kino turpmāko attīstību un pavēra ceļu arī  latviešu kinematogrāfistu  centieniem runāt par Latvijas vēstures sāpīgākajām lappusēm. Stāstījumu papildinās arī filmu fragmenti.Savukārt kinematogrāfistu refleksijas par kino nozīmi vēstures konstruēšanā tiks apskatītas, runājot par  A. Vajdas filmām Viss pārdošanai (1968) un Marmora cilvēks (1976), kā arī par Herca Franka, Aloiza Brenča un Aleksandra Sažina dokumentālo filmu Bez leģendām (1967). Savu dalību pasākumā solījis arī Latvijas Kultūras akadēmijas Poļu kultūras un valodas centra vadītājs K. Širšeņs, kurš atklās, par ko poļu kino ir jāpateicas Latvijai un pastāstīs par vairākām jaunām poļu filmām. K. Širšeņs reformējis līdzšinējo poļu valodas un kultūras apmācības modeli.Ņemot vērā Polijas kultūras institūta trūkumu Rīgā, Poļu kultūras un valodas centrs cenšas pildīt tā lomu Latvijā, organizējot ar poļu kultūru saistītus pasākumus, kino skates, tikšanās ar ievērojamām personībām, kā arī veicina kultūras apmaiņu starp abām valstīm, kultūras sakaru pētniecību un publikāciju tapšanu. Līdz 27. novembrim Eiropas Savienības mājā apskatāma arī poļu fotogrāfes Ineses Baturo fotogrāfiju izstāde Personīgā ainava, ko rīko Polijas Republikas vēstniecība sadarbībā ar biedrību _Epicentrs._Pasākumi Eiropas Savienības mājā interesentiem pieejami bez maksas. Pasākumu varēs vērot arī interneta tiešraidē www.esmaja.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja