Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Ērikas Mālderes grāmatas 3 x 3 Ziemassvētki atvēršana

6.decembrī plkst.18.30 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mazajā zālē Kaļķu ielā 1 notiks grāmatas_ 3 x 3 Ziemassvētki _atvēršana.Pasākumā piedalās: folkloras draugu kopas Savieši (vadītāja Amanda Jātniece) un Kokle (vadītāja Dina Liepa).Grāmata 3x3 Ziemassvētki būs vērtīgs padomnieks visiem,kas Ziemassvētkus vēlas svētīt latviski, smelties spēku nākošam cēlienam, savas dienas piepildīt ar gaismu.

Grāmata satur ieražu aprakstus, ticējumus, rotaļas, mīklas, sakāmvārdus un senvārdu skaidrojumus. 3 x 3 Ziemassvētki ir grāmata visiem, kam rūp latviešu tradicionālā mantojuma apgūšana un saglabāšana: lai iepazītos ar latviešu Ziemassvētku svarīgākajām tradīcijām un noskaidrotu to jēgu; šī ir grāmata par Ziemassvētku svētīšanu, puzuru izgatavošanu, mielastu, bluķa vilkšanu, maskošanos un nākamības pareģošanu; te izlasāmi ieražu apraksti, ticējumi, dziesmas, rotaļas, mīklas, sakāmvārdi un senvārdu skaidrojumi.

Grafiķe - dizainere Ērika Māldere ir grāmatas grafiskā noformējuma autore, padomu apkopotāja, kā arī piedalījusies grāmatā iekļauto dziesmu iedziedāšanā.

"Nu palūkojies uz savu plaukstu un kā bērnībā noskaiti skaitāmpantu:

Šis pirkstiņš – vectētiņš, šis pirkstiņš – vecmāmiņa, tas garais – tētis, tā - mīļā māmiņa, tas – es pats, labiņais! Skaitot pēc kārtas noliec visus pirkstus vienotā dūrē.

Cik labi un spēcīgi ir visiem būt kopā! Ziemassvētki ir ģimenes svētki un tie svinami ģimenes lokā. Centīsimies saskatīt skaisto senču pasaules kārtību, atbilstību starp dabu un cilvēku, gadsimtiem krāto tautas gudrību, cilvēcības mācību un sadzīvosim ar katru šajā pasaulē, kur katram sava vieta, gan gaismai, gan tumsai.

Kādā jaukā dienā, peldēj’ ķīsels pienā./Viens, divi, trīs un tu esi brīvs!

Ziemas zīmē dzīvojot, esi patiess, brīvs no aizspriedumiem un tici, ka ar mums visiem notiek brīnumi. Ziemassvētki ir maģiski svētki. Svini svētkus savā zemē, savās mājās, jo sens ticējums vēsta, ka katram pašam laime savā kaktā danco!

(Ērika Māldere)

Grāmatas ilustrācijas rotā arī Ziemassvētku krūzes un pirmo skanošo pastkarti ar QR kodu.

Organizē: RTU Studentu klubs un folkloras kopa Savieši.


Grāmatu 3x3 Ziemassvētki un pastkarti izdod apgāds Zvaigzne ABC. Tās varēs iegādāties apgāda veikalos. Turpat aizvien nopērkama arī vasaras saulgriežu grāmata 3x9 Jāņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja