Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +15 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

FOTO: Izstāde 1514.Grāmata.2014 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā

Līdz 2015. gada 1. aprīlim Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunajā ēkā būs apskatāma izstāde 1514.Grāmata.2014. Tajā redzamas vairāk nekā 80 grāmatas, kas laistas klajā 1514. gadā dažādās Eiropas vietās.

Izstādes veidotāji uzsver, ka tā ir unikāla un dziļi personiska iespēja katram aizceļot 500 gadu senā pagātnē – saprast, ka grāmata bija un ir spēcīgs medijs ikviena cilvēka dzīvē. "Lielās pārmaiņas, kuras cilvēki piedzīvoja ap 1514. gadu, kad iespiedēji, autori un intelektuāļi 60 gadus pēc Gūtenberga bija apguvuši drukas iespējas un iespiestās grāmatas pārspēja manuskriptus, bija līdzīgas tām pārmaiņām, kuras piedzīvojam šodien, kad līdztekus drukātajiem tekstiem saskaramies ar digitālo tehnoloģiju iespējām," uz tā laika un mūsdienu alegoriju norāda izstādes veidotāji.

1514.Grāmata.2014 idejas autors ir Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks, izstādes koncepciju veidojis Gustavs Strenga. Andris Vilks atklāj: "Konstatēju, ka būtu ļoti interesanti skatīt Eiropas kultūras telpu viena – 1514. – gada šķērsgriezumā ar grāmatu starpniecību." Izstādē identificēts svarīgākais, kas pirms 500 gadiem noticis ar grāmatām, redzami Dantes Aligjeri, Aristoteļa, Cicerona un citu ievērojamu autoru darbu izdevumi, dažādu reliģisku tekstu iespiedumi, kā arī uz pergamenta ar roku rakstīti manuskripti. Līdz ar to izstādē atklājas tā laika grāmatu satura un formas dažādība.

Gustavs Strenga norāda, ka izstādīt grāmatas ir liels izaicinājums, jo "tās runā caur saturu ne titullapu vai atvērumu". Lai gan nevienu izstādē redzamo grāmatu nav iespējams šķirstīt fiziski, to saturam ir iespējams piekļūt, izmantojot interaktīvās planšetes, kas izvietotas pie katras vitrīnas. Strenga uzsver, ka apkopotās kolekcijas mērķis ir ļaut skatītājiem ieskatīties pirms 500 gadiem klajā laistajās grāmatās un radīt izpratni par to, "kas ir aiz tām". "Izstādē atklājas 1514. gada cilvēks un viņa attiecības ar grāmatām," viņš atzīmē. 13 ekspozīcijas sadaļās atklāta redzamās literatūras saistība ar indivīdu, politiku, lasīšanas kultūru, antīko kultūru un citām tēmām.

Vislielākais grāmatu skaits nācis no Austrijas Nacionālās bibliotēkas, Bavārijas Valsts bibliotēkas un Strasbūras Nacionālās universitātes bibliotēkas. Kopumā izstādē pārstāvētas 18 Eiropas bibliotēkas un grāmatu krātuves. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja