Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Juris Zvirgzdiņš sūta Tobiasu uz muzeju

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejs, kuram nākamā gada 22. februārī apritēs 240. gadskārta, savā ilgajā darbības periodā piedzīvojis dažus nopietnus, taču amizantus centienus "paretināt" muzejā esošo 620 000 vēsturisko liecību kolekciju.

Pēdējais, visnotaļ neparastais mēģinājums pieder bērnu iemīļotajam rakstniekam Jurim Zvirgzdiņam, kas šim muzejam ir uzsūtījis ne vien zagļus, bet arī savu uzticamo kompanjonu lācīti Tobiasu, sunīti Fufū un veco, gudro lāci Eliotu savā jaunākajā grāmatā Kad muzejā iespīd Mēness jeb Tobiass un draugi sargā Rīgas vēsturi.

Izdevniecībā Liels un mazs klajā laistais stāsts pirmos elpas vilcienus piedzīvoja pagājušajā svētdienā Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā, kur pats autors un viņa palīgi ar aizraujošiem piedzīvojumu trillera fragmentiem iepazīstināja sanākušos lasītājus vecumā no viena līdz aptuveni divpadsmit gadiem, kā arī viņu vecākus.

Lācītis Tobiass jau līdz šim ir iejuties vairāku Jura Zvirgzdiņa grāmatu galvenā varoņa lomā (Tobiass un neparastais ciemiņš (2010), Knorke! jeb Tobiass un Fufū meklē Mocartu (2007), Tobiass dodas pasaulē (2005)). Viņa jaunās dēkas šajā grāmatā sākas brīdī, kad atklājas, ka lielie ceļotāji Tobiass, Fufū un Eliots nekad nav bijuši Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejā. Viņi tur nokļūst un apskata ekspozīcijas, līdz noguruši iemieg. Pamostoties apkārt jau valda tumsa, un rotaļu zvēri pēkšņi sastop divus klaidoņus Jančuku un Dzeguzi, kuriem bīstams tips, vārdā Būda, licis nozagt gleznu. Kā var nojaust, viņi nav bijuši sevišķi attapīgi, jo gleznu meklē šeit, nevis Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā.

Izrādās, abi neveiksminieki nemaz nav ļauni, taču, kad muzejā ierodas pats Būda kopā ar diviem īstiem bandītiem, zvēriņi un klaidoņi kopā drosmīgi aizstāvas ar «vēstures ieročiem». Aiz loga parādās Mēness, pulkstenis nosit divpadsmit - eksponāti atdzīvojas un iesaistās notikumos...

J. Zvirgzdiņš stāsta, ka, viņaprāt, tieši šis ir bijis pirmais muzejs, kurā viņš viesojās savā bērnībā. Visus muzeja eksponātus viņš nav varējis iesaistīt grāmatā, jo papīrs un Latvijas koki ir jātaupa, taču tie, kas tomēr grāmatā tika, ir izvēlēti objektīvi. «Stāsts ir pasakaini patiess, un tajā galvenokārt izvēlēti tie eksponāti, kuri piedalījušies kādā darbībā. Ja bija, piemēram, šī nocirstā roka un tai blakus zobens, tiem vajadzēja kaut kādā veidā parādīties grāmatā,» skaidro autors.

Rakstnieks apgalvo, ka viņa darbus pārbauda rotaļu lāči. «Bērniem ir jāuzticas lāču un citu rotaļlietu spriedumam, jo citādi - meitenes izvēlēsies tikai Bārbijas un kaķīti Kitty, savukārt puikas - Supermenu un Betmenu. Arī tie varbūt nav ļauni, taču man gribējās, lai būtu atbilstošāk mūsu reģionam.»

Grāmatas autors ir apmierināts ar sadarbību, kāda viņam izveidojusies ar grāmatas ilustratori Ingrīdu Pičukāni. Māksliniece, vēloties panākt īstuma efektu, ilustrācijas veidojusi, sintezējot zīmējuma un fotogrāfijas tehniku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja