Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Lailas Pakalniņas filma "Klusums" izraudzīta Kannām

Pēc ilgākas pauzes latviešu filma iekļauta Kannu Starptautiskā kinofestivāla programmā

Pēc pagājušajā ceturtdienā notikušās Starptautiskā Kannu kinofestivāla preses konferences, kurā tika publiskoti šāgada festivāla konkursanti, esam saņēmuši negaidītu un priecīgu ziņu. Pēdējā no oficiālās programmas sekcijām — īsfilmu konkursā, kuras dalībnieku vārdus festivāls vēl nebija gatavs publiskot pagājušajā nedēļā, ir iekļauta arī Latvijas filma. Tā ir režisores Lailas Pakalniņas īsfilma Klusums, kuras pirmizrāde Latvijā ir paredzēta 4.maijā — Latvijas filmu maratonā. Kinoteātra Rīga iekšpagalmā bez maksas septiņu stundu garumā tiks izrādīta latviešu filmu programma, būs iespēja noskatīties arī divas jaunas filmas — Lailas Pakalniņas Klusums un Ginta Grūbes 1x1. Priecīgā ziņa pirmizrādi nav atcēlusi, Kannu kinofestivāla noteikumi ļauj oficiālajā konkursa skatē piedalīties filmām, kas ir izrādītas savā dzimtenē.

Jāpiezīmē, ka Klusums ir kārtējā filma no režisores spēles īsfilmu cikla, kas sevī apvieno filmas Ūdens, Uguns, Akmeņi un arī Klusums. Visas šīs īsfilmas vieno ne tikai pamatelementu idejas apspēle, bet arī Jaunā Rīgas teātra aktrise Guna Zariņa, kas filmējusies visās cikla īsfilmās.

Vairākām no cikla filmām jau ir bijusi starptautiska rezonanse — Ūdens startēja Berlīnes festivāla īsfilmu konkursā 2006.gadā, savukārt Uguni 2008.gadā Eiropas Kinoakadēmija nominēja labākās Eiropas īsfilmas balvai.

Laila Pakalniņa pagaidām ir retā latviešu režisore, kuras filmām ir izdevies saistīt pasaules nozīmīgākā kinofestivāla programmas sastādītāju uzmanību. Pirmo reizi Pakalniņas filmas Kannu festivāla oficiālajā programmā nonāca 90.gadu vidū, kad 1996.gadā tur tika izrādītas viņas dokumentālās īsfilmas Prāmis un Pasts, kas pats par sevi ir bezprecedenta gadījums kaut vai tāpēc, ka dokumentālo īsfilmu formāts faktiski netiek demonstrēts.

Pēc vairākiem gadiem oficiālajā skatē programmā Īpašais skatiens tika iekļauta Pakalniņas debijas spēlfilma Kurpe (1998). Šogad režisore atgriežas Kannu festivālā pēc vienpadsmit gadu ilga pārtraukuma.

Nozīmīgākais pasaules kinofestivāls Kannās šogad notiks no 13. līdz 24.maijam, tā konkursa programmā tiks izrādītas divdesmit filmas, lielāko daļu no tām veidojuši spilgti pasaules autorkino klasiķi — Pedro Almodovars, Kventins Tarantīno, Angs Lī, Kens Loučs, Larss fon Trīrss, Mihaels Haneke u.c.

Līdzās konkursa programmai filmas tiks izrādītas arī programmā Īpašais skatiens, īsfilmu konkursa programmā, ārpuskonkursa skatēs u.c.

Konkursa filmas vērtēs žūrija franču aktrises Izabellas Ipēras vadībā, savukārt īsfilmu sacensību vērtēs žūrija, kuru vada britu režisors Džons Būrmans.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja