Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Naumanis: Mati ceļas stāvus par Dzintara paziņojumu

Tas ir absurds un prātam kaut kas neaptverams, man mati ceļas stāvus gaisā par šādiem paziņojumiem, portālam Diena.lv saka teātra un kino kritiķis Normunds Naumanis, reaģējot uz Saeimas deputāta Raivja Dzintara Valsts audzināšanas apakškomisijas sēdes laikā pausto vēlmi "runāt par valsts līdzekļu izlietojumu, gūstot pārliecību, ka atbalstīti tiek projekti, kas ir sabiedrībai saistoši".

N. Naumanis norāda, ka civilizētā sabiedrībā šādi paziņojumi ir kas neiedomājams. Viņaprāt, politiķiem ir jāstāv pēc iespējas tālāk no kultūras naudas dalīšanas. "Esmu sašutis un kategoriski pret politiķu iejaukšanos kultūras lietās. Kas būs tālāk - diktēs, ko gleznot? Saeima dalīs naudu? Un ko darīs ar tiem, kas negribēs taisīt patriotisku kino – sūtīs prom? Varbūt tad, lai Saeima izdod likumu, ko drīkst filmēt un ko nē! Tas jau izklausās pēc Staļina laika formulējuma," savu sašutumu pauž N. Naumanis, atgādinot – demokrātiskā valstī nav pieļaujams kultūras pasūtījumu diktāts.

Kino kritiķis neslēpj, ka priecājas par R. Dzintara straujo politisko izaugsmi, bet šis jaunā deputāta paziņojums esot briesmīgs. "Protams, svarīgs ir konteksts – ja tas ir Dzintara paša privātais viedoklis, tad tā ir viņa suņa darīšana. Ja tas ir politisks uzstādījums, tad tiešām mati ceļas stāvus," uzsver N. Naumanis, sakot, ka šis gadījums būtu pēc iespējas ātrāk jāaizmirst un R. Dzintaram par to jānokaunās. 

N. Naumanis arī norāda, ka filma Kolka Cool, pēc kuras noskatīšanās Saeimas deputātam R. Dzintaram radušās pārdomas par valsts finansējuma sadali, ir viena no vislabāk apmeklētajām latviešu filmām. "Kas tie par jokiem, ka jaunizcepti politiķi sāks ideoloģiski diktēt savas nozares profesionāļiem, ko un kā filmēt?" pauda N. Naumanis.

Režisore Māra Ķimele R. Dzintaram iesaka iepazīties ar "hitleriskās Vācijas konceptu par mākslu un par to padomāt". Tāpat viņa aicina kaut mazliet painteresēties par mākslu un tās sūtību, aiziet uz kādu izstādi.

M. Ķimele norāda: "Lai Raivis Dzintars man piedod, bet viņa izteikumi liecina, ka viņš ir primitīvs cilvēks, par ko man ir ļoti žēl. Žēl, ka Latvijas nacionālo spārnu pārstāv tik elementāri un primitīvi domājoši cilvēki. Viņš grauj nacionālo kultūru un kompromitē latviešus un nacionālo domāšanu, un tas ir bīstami. Es sevi uzskatu par nacionāli domājošu cilvēku, bet nevēlos, lai mani saista ar ko tik primitīvu. Nacionāls nav sinonīms aprobežotībai," portālam Diena.lv stāsta režisore.

Arī jaunais režisors Valters Sīlis neslēpj savu sašutumu par Saeimas deputāta paziņojumu un atzīst – R. Dzintara komentārs viņam ir apvainojums. "Tā ir normāla Eiropas prakse, ka valsts finansē kultūru, lai veicinātu domāšanu, un latviešu kultūrai ir svarīgs valsts finansiāls atbalsts. Politiķiem jāuzticas profesionāļiem, kas izvērtē kultūras projektus pēc mākslinieciskajiem kritērijiem," skaidro V. Sīlis.

Viņaprāt, ir tikai apsveicami, ka latviešu kino atspoguļo realitāti, nevis rada aplamu priekšstatu par to, kādi neesam. "Ja Saeimas deputāts uzskata, ka cilvēkiem Kolka Cool nav aktuāla, kas tad, viņaprāt, ir sabiedrībai aktuāli? Kā cīnīties pret Lindermanu?" saka jaunais režisors. Vērtējot R. Dzintara izteikumu, V. Sīlis norāda: "Man šķiet, tas demonstrē politiķa izpratni par to, ko valsts dara vai nedara, finansējot kultūru. Vai lai kultūras cilvēki rada tādu mākslu, kas sabiedrībai aizmālē acis?"

"Kino ir mūsu eksportprece. Juris Poškus ar filmu Kolka Cool prezentē valsti. Un tas nav nekas slikts, ja viņš spēj uz savu valsti palūkoties kritiski. Tā ir mūsu priekšrocība, ka mēs paši uz sevi varam paraudzīties kritiski. Valstij ir jāatbalsta arī tādi projekti, kas veicina kritisku domāšanu, kas ir trīsreiz labāk, nekā akli dziedāt sev slavas dziesmas," pārliecināts V. Sīlis.

Savukārt aktieris Andris Keišs, kurš filmā Kolka Cool spēlē vienu no galvenajām lomā, attiecās komentēt šīs "absurdās blēņas".

Kā vēstīts iepriekš, filmas Kolka Cool veidotāji, atsaucoties uz otrdien, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas vadītāja R. Dzintara pausto viedokli par filmu un kino finansējuma sadali, mudina politiķi nākt klajā ar kino vidē sen apspriestu iniciatīvu - nacionālo pasūtījumu.

R.Dzintara komentāru par kultūras darbinieku viedokli varat izlasīt šeit!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja