Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

"Rīgas kinostudija" ar Krievijas partneriem apkaros nelikumīgu padomju laika filmu izplatīšanu

A/s Rīgas kinostudija un Krievijas Valsts televīzijas un radio programmu fonds (Valsts tele-radio fonds) 21.jūnijā Maskavā parakstījuši sadarbības protokolu, kas paredz abu organizāciju sadarbību padomju laika kino mantojuma saglabāšanā, atjaunošanā un izplatīšanā, informē dokumenta parakstītāji.

Puses apņēmušās nodrošināt Krievijas un Latvijas iedzīvotāju pieeju audiovizuāliem darbiem, kas uzņemti Kinostudijā pēc PSR savienības valsts televīzijas un radioapraides pārvaldes iestāžu pasūtījuma. Tai pat laikā abas puses apņēmušās apkarot nelikumīgu telefilmu izmantošanu. Sadarbības protokola parakstītāji centīsies saskaņā ar normatīvajiem aktiem veicināt cīņu pret nelikumīgu telefilmu izplatīšanu un apgrozību jebkādā veidā un jebkurā teritorijā, paredz vienošanās.

Rīgas kinostudija un Valsts tele-radio fonds apņēmušies izstrādāt telefilmu izplatīšanas kārtību. Paredzams, ka no brīža, kad, ņemot vērā gan tiesiskos, gan ekonomiskos aspektus, tiks izstrādāta savstarpēji saskaņota telefilmu izplatīšanas kārtība, trešās personas varēs izmantot telefilmas vienīgi šajā noteiktajā kārtībā.

Sadarbības protokols paredz, ka saskaņā ar Valsts tele-radio fonda statūtiem Rīgas kinostudijai tiks sniegta palīdzība telefilmu izejošo materiālu, tajā skaitā arī negatīvu digitālo kopiju izgatavošanā augstas izšķirtspējas formātā.

Jāatgādina par strīdu starp Latvijas Kultūras ministriju, kas uzskata, ka autortiesības uz padomju laikā uzņemtajām filmām pieder valstij, un Rīgas kinostudiju, kas uzskata sevi par bijušā valsts uzņēmuma Rīgas kinostudija tiesību pārņēmēju un vēlas sev tiesības brīvi rīkoties ar visām filmām. Taču filmu autori norāda, ka valsts un kinostudija cīnās nevis par autortiesībām, bet producentu tiesībām mūsdienu izpratnē. Autori nesaņem atlīdzību par filmu publisku demonstrēšanu, arī filmu fragmentus citās filmās iemontē bez autoru ziņas.

Maija vidū Rīgas kinostudija paziņoja par spēku apvienošanu ar uzņēmumu Cinevilla Studio. Kopumā apvienošanās esot vērtējama pozitīvi, taču riskanta tā varētu kļūt, ja tiesvedība par 982 padomju laikā Rīgas kinostudijā uzņemto filmu autortiesībām beigsies ar Rīgas kinostudijai labvēlīgu lēmumu, vērtēja nozares pārstāvji. Cinevilla Studio pilnībā pieder uzņēmumam Platforma filma. Tā īpašnieki ir ar LNT šefu Andreju Ēķi saistītie Normunds Kalniņš un Aigars Grauba. Pats A.Ēķis oficiāls uzņēmuma lielākais īpašnieks bija līdz 2005. gada sākumam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tiek apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana

Kultūras Ministrija nākusi klajā ar jaunu finansēšanas modeli, kas paredz sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda (VKKF) rokās. Ar vienu būtisku ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja